Последно добавени в блога

Трябва ли да се тревожим от замърсители в морските храни?

Трябва ли да се тревожим от замърсители в морските храни?

Факт е, че морските храни могат да съдържат токсини, инфекциозни паразити или химически замърсители, като тежки метали и органични съединения. Двучерупчестите мекотели се хранят чрез филтриране на големи количества морска вода, която може да съдържа вредни патогени, които причиняват стомашно-чревни проблеми при чувствителните хора. Цигуатоксинът […]
Водни храни – кои са те и защо са важни?

Водни храни – кои са те и защо са важни?

Храни като сьомга, омар и скариди често се категоризират като „морски дарове“. Но как можете да класифицирате тези храни, когато включите сладководна риба, като пъстърва? Помислете за термина водни храни (наричани още сини храни), които включват всякакви животни, растения и микроорганизми, произхождащи от водни тела. […]
Какво е устойчивост и какво общо има с храната?

Какво е устойчивост и какво общо има с храната?

„Устойчивост“ е понятие, трудно за дефиниране, тъй като може да означава различни неща в зависимост от контекста, в който се обсъжда. Концепцията обаче е много повече от модерен термин. Най-често цитираното определение е дадено от Комисията Brundtland на ООН за устойчиво развитие през 1987 г.: […]
Как да готвим с етерични масла?

Как да готвим с етерични масла?

Наблюдава се засилваща се тенденция етеричните масла да се използват в готвенето. Дали е безопасно е въпрос, чийто отговор изисква да се вземете предвид както конкретния продукт, така и хората, които ще консумират храната. Все пак някои от маслата се считат за годни за употреба […]
Безопасно ли е да се готви с етерични масла?

Безопасно ли е да се готви с етерични масла?

Етеричните масла, които се извличат от растения, са най-известни с употребата си в ароматерапията, като допълваща здравна практика, която включва вдишване на ароматите или смесване на маслата с лосион или масажно масло. Налице е нарастващ интерес към други употреби на тези масла, включително използването им […]
Хранене и орално здраве – как да се храним за здрави зъби

Хранене и орално здраве – как да се храним за здрави зъби

Оралното здраве е от изключително значение за цялостното здраве на човека, особено за храносмилането. Какво означа да сме орално здраве или както често се казва да имаме „здрава уста“ и как начинът ни хранене вреди или допринася за здравето на зъбите ни? Устата, наричана още […]
Какви грешки допускаме често когато приготвяме салата?

Какви грешки допускаме често когато приготвяме салата?

Често мислим за салатите като за супер здравословна храна. Това обаче може да не е точно така, ако допускаме някои от следните грешки. Вижте кои са те и как да не ги допускаме, като се наслаждаме пълноценно на своята салата. Грешка 1: Забравяне на протеина […]
Наистина ли рибата е полезна за сърцето?

Наистина ли рибата е полезна за сърцето?

За диета, която включва мазна риба (риба с повече от 5% мазнини) отдавна се казва, че поддържа здравето на сърцето. Проучванията, базирани на населението, са установили, че хората, които редовно ядат мазна риба, имат по-нисък риск от сърдечни заболявания в сравнение с тези, които не […]
Как по-лесно да се организираме да готвим у дома?

Как по-лесно да се организираме да готвим у дома?

Здравословното хранене не е непременно трудна задача. С малко подготовка и планиране може лесно да приготвите здравословни ястия за цялата седмица. Приготвянето на храната у дома има много предимства. Може да ви помогне да спестите време и пари, както и да ви даде по-добър контрол […]
Какви рискове крият напитките със захар за хората с диабет тип 2

Какви рискове крият напитките със захар за хората с диабет тип 2

Високата консумация на подсладени със захар напитки е свързана с повишен риск от преждевременна смърт и честота на сърдечно-съдови заболявания сред хората с диабет тип 2, според ново проучване, ръководено от изследователи от Харвард. Пиенето на напитки като кафе, чай, нискомаслено краве мляко и обикновена […]
Здравословните навици удължават живота

Здравословните навици удължават живота

От деца ни се повтаря колко важно е да изградим и поддържаме здравословни навици. Няма спор, че едни от най-важните такива е правилното пълноценно хранене и поддържането на нормално телесно тегло. Знаем, че имайки грижата за това, ще подобрим здравето си и ще понижим рисковете […]
Предимствата на готвената пред сухата храна

Предимствата на готвената пред сухата храна

В днешния забързан свят наистина ценим преди всичко удобството. Такива сме и по отношение на храненето, дори когато това означава да направим някакъв компромис със здравето си. Разпространението на преработени и предварително опаковани храни доведе до спад в консумацията на домашно приготвени ястия. Въпреки че […]
5 рецепти за крем супа

5 рецепти за крем супа

Крем супа от карфиол Необходимите продукти: 1 голяма глава карфиол, нарязана; 1 глава лук, нарязана на кубчета; 2 скилидки чесън, смлени; 4 чаши зеленчуков бульон; 1 чаша готварска сметана; сол и черен пипер на вкус; пресен магданоз за гарнитура. Начин на приготвяне В голяма тенджера […]
3 рецепти със сирене Чедър

3 рецепти със сирене Чедър

Сиренето Чедър е харесвано от мнозина и вече е част от трапезата на много българи. То има много качества и е ценна съставка в различни рецепти. Вижте нашите три предложения за ястия с това невероятно сирене! Бургери с бекон и чедър Необходимите продукти: 1 килограм […]
Диетата 5:2 – защо тя се превърна в хит?

Диетата 5:2 – защо тя се превърна в хит?

Диетата представлява режим за отслабване, в който в пет дни от седмицата се храните както вие прецените, а в останалите два драстично намаляте калориите. Диетата стана изключително популярна през последните години. Няколко са основните фактори, които я направиха толкова предпочитана. Първо, че диетата не е […]
Краставиците на фокус – рецепти с тях, като основна съставка

Краставиците на фокус – рецепти с тях, като основна съставка

Салата с краставици и авокадо Необходимите продукти: 2 краставици, нарязани на ситно; 1 авокадо, нарязано на кубчета; 1/4 глава червен лук, нарязан на ситно; 2 супени лъжици пресен кориандър, нарязан; 1 супена лъжица сок от лайм; 1 супена лъжица зехтин; сол и черен пипер на […]
4 рецепти за доматена супа

4 рецепти за доматена супа

Класическа доматена супа Необходимите продукти: 2 килограма пресни домати, нарязани; 1 глава лук, нарязана на ситно; 2 скилидки чесън, смлени; 2 чаши зеленчуков бульон; 1 супена лъжица зехтин; 1 чаена лъжичка сух босилек; сол и черен пипер на вкус; Добавки по избор: листенца пресен босилек, […]
Топ тенденции в храната през лятото

Топ тенденции в храната през лятото

Докато топлите лятни дни ни посрещат с по-дълги дни и ярки залези, небцето ни очаква с нетърпение вкусовете, които оживяват през този толкова обичан сезон. Тъй като всяка година носи нови кулинарни тенденции и иновативни подходи към класическата лятна храна, за любителите на храната е […]
Хранене на растителна основа – все по-засилваща се тенденция

Хранене на растителна основа – все по-засилваща се тенденция

Като цяло интересът на потребителите към включването на повече растителни продукти в диетата им нараства. Начинът на хранене, ориентиран към растенията, наскоро беше дефиниран като „ стил на готвене и хранене, който набляга, но не се ограничава само до храни от растителни източници – плодове […]
4 класически десерта с вино

4 класически десерта с вино

Поширани круши с вино Необходимите продукти: 4 твърди круши, обелени и почистени от сърцевината; 1 бутилка (750 мл) червено вино (като мерло или каберне совиньон); 1 чаша (200 грама) гранулирана захар; 1 пръчка канела; кората на един портокал; Ванилов сладолед или бита сметана (за сервиране). […]