Последно добавени в блога

Какво е устойчивост и какво общо има с храната?

Какво е устойчивост и какво общо има с храната?

„Устойчивост“ е понятие, трудно за дефиниране, тъй като може да означава различни неща в зависимост от контекста, в който се обсъжда. Концепцията обаче е много повече от модерен термин. Най-често цитираното определение е дадено от Комисията Brundtland на ООН за устойчиво развитие през 1987 г.: […]
Как да готвим с етерични масла?

Как да готвим с етерични масла?

Наблюдава се засилваща се тенденция етеричните масла да се използват в готвенето. Дали е безопасно е въпрос, чийто отговор изисква да се вземете предвид както конкретния продукт, така и хората, които ще консумират храната. Все пак някои от маслата се считат за годни за употреба […]
Безопасно ли е да се готви с етерични масла?

Безопасно ли е да се готви с етерични масла?

Етеричните масла, които се извличат от растения, са най-известни с употребата си в ароматерапията, като допълваща здравна практика, която включва вдишване на ароматите или смесване на маслата с лосион или масажно масло. Налице е нарастващ интерес към други употреби на тези масла, включително използването им […]
Хранене и орално здраве – как да се храним за здрави зъби

Хранене и орално здраве – как да се храним за здрави зъби

Оралното здраве е от изключително значение за цялостното здраве на човека, особено за храносмилането. Какво означа да сме орално здраве или както често се казва да имаме „здрава уста“ и как начинът ни хранене вреди или допринася за здравето на зъбите ни? Устата, наричана още […]
Какви грешки допускаме често когато приготвяме салата?

Какви грешки допускаме често когато приготвяме салата?

Често мислим за салатите като за супер здравословна храна. Това обаче може да не е точно така, ако допускаме някои от следните грешки. Вижте кои са те и как да не ги допускаме, като се наслаждаме пълноценно на своята салата. Грешка 1: Забравяне на протеина […]
Наистина ли рибата е полезна за сърцето?

Наистина ли рибата е полезна за сърцето?

За диета, която включва мазна риба (риба с повече от 5% мазнини) отдавна се казва, че поддържа здравето на сърцето. Проучванията, базирани на населението, са установили, че хората, които редовно ядат мазна риба, имат по-нисък риск от сърдечни заболявания в сравнение с тези, които не […]
Как по-лесно да се организираме да готвим у дома?

Как по-лесно да се организираме да готвим у дома?

Здравословното хранене не е непременно трудна задача. С малко подготовка и планиране може лесно да приготвите здравословни ястия за цялата седмица. Приготвянето на храната у дома има много предимства. Може да ви помогне да спестите време и пари, както и да ви даде по-добър контрол […]
Какви рискове крият напитките със захар за хората с диабет тип 2

Какви рискове крият напитките със захар за хората с диабет тип 2

Високата консумация на подсладени със захар напитки е свързана с повишен риск от преждевременна смърт и честота на сърдечно-съдови заболявания сред хората с диабет тип 2, според ново проучване, ръководено от изследователи от Харвард. Пиенето на напитки като кафе, чай, нискомаслено краве мляко и обикновена […]
Здравословните навици удължават живота

Здравословните навици удължават живота

От деца ни се повтаря колко важно е да изградим и поддържаме здравословни навици. Няма спор, че едни от най-важните такива е правилното пълноценно хранене и поддържането на нормално телесно тегло. Знаем, че имайки грижата за това, ще подобрим здравето си и ще понижим рисковете […]
Предимствата на готвената пред сухата храна

Предимствата на готвената пред сухата храна

В днешния забързан свят наистина ценим преди всичко удобството. Такива сме и по отношение на храненето, дори когато това означава да направим някакъв компромис със здравето си. Разпространението на преработени и предварително опаковани храни доведе до спад в консумацията на домашно приготвени ястия. Въпреки че […]
5 рецепти за крем супа

5 рецепти за крем супа

Крем супа от карфиол Необходимите продукти: 1 голяма глава карфиол, нарязана; 1 глава лук, нарязана на кубчета; 2 скилидки чесън, смлени; 4 чаши зеленчуков бульон; 1 чаша готварска сметана; сол и черен пипер на вкус; пресен магданоз за гарнитура. Начин на приготвяне В голяма тенджера […]
3 рецепти със сирене Чедър

3 рецепти със сирене Чедър

Сиренето Чедър е харесвано от мнозина и вече е част от трапезата на много българи. То има много качества и е ценна съставка в различни рецепти. Вижте нашите три предложения за ястия с това невероятно сирене! Бургери с бекон и чедър Необходимите продукти: 1 килограм […]
Диетата 5:2 – защо тя се превърна в хит?

Диетата 5:2 – защо тя се превърна в хит?

Диетата представлява режим за отслабване, в който в пет дни от седмицата се храните както вие прецените, а в останалите два драстично намаляте калориите. Диетата стана изключително популярна през последните години. Няколко са основните фактори, които я направиха толкова предпочитана. Първо, че диетата не е […]
Краставиците на фокус – рецепти с тях, като основна съставка

Краставиците на фокус – рецепти с тях, като основна съставка

Салата с краставици и авокадо Необходимите продукти: 2 краставици, нарязани на ситно; 1 авокадо, нарязано на кубчета; 1/4 глава червен лук, нарязан на ситно; 2 супени лъжици пресен кориандър, нарязан; 1 супена лъжица сок от лайм; 1 супена лъжица зехтин; сол и черен пипер на […]
4 рецепти за доматена супа

4 рецепти за доматена супа

Класическа доматена супа Необходимите продукти: 2 килограма пресни домати, нарязани; 1 глава лук, нарязана на ситно; 2 скилидки чесън, смлени; 2 чаши зеленчуков бульон; 1 супена лъжица зехтин; 1 чаена лъжичка сух босилек; сол и черен пипер на вкус; Добавки по избор: листенца пресен босилек, […]
Топ тенденции в храната през лятото

Топ тенденции в храната през лятото

Докато топлите лятни дни ни посрещат с по-дълги дни и ярки залези, небцето ни очаква с нетърпение вкусовете, които оживяват през този толкова обичан сезон. Тъй като всяка година носи нови кулинарни тенденции и иновативни подходи към класическата лятна храна, за любителите на храната е […]
Хранене на растителна основа – все по-засилваща се тенденция

Хранене на растителна основа – все по-засилваща се тенденция

Като цяло интересът на потребителите към включването на повече растителни продукти в диетата им нараства. Начинът на хранене, ориентиран към растенията, наскоро беше дефиниран като „ стил на готвене и хранене, който набляга, но не се ограничава само до храни от растителни източници – плодове […]
4 класически десерта с вино

4 класически десерта с вино

Поширани круши с вино Необходимите продукти: 4 твърди круши, обелени и почистени от сърцевината; 1 бутилка (750 мл) червено вино (като мерло или каберне совиньон); 1 чаша (200 грама) гранулирана захар; 1 пръчка канела; кората на един портокал; Ванилов сладолед или бита сметана (за сервиране). […]
3 класически рецепти с вино

3 класически рецепти с вино

Виното не само подглася успешно на почти всяко хубаво ястие. То може да бъде и негова съставка. Изпробвайте нашите 3 класически рецепти с вино и ще се убедите сами! Coq au Vin Необходимите продукти: 1 цяло пиле, нарязано на парчета; 4 филийки бекон, нарязани на […]
Кои са най-висококалоричните храни?

Кои са най-висококалоричните храни?

Броят на калориите, които трябва да приемаме всеки ден, зависи от редица различни фактори. Важното е да осъзнаем, че нашите нужди няма да бъдат същите като тези на някой друг. Някои от факторите, които оказват влияние върху вашите енергийни нужди, включват: височина, тегло, възраст, мускулна […]