Последно добавени в блога
Топ тенденции в храната през лятото
Докато топлите лятни дни ни посрещат с по-дълги дни и ярки залези, небцето ни очаква с нетърпение вкусовете, които оживяват през този толкова обичан сезон. Тъй като всяка година носи нови кулинарни тенденции и иновативни подходи към класическата лятна храна, за любителите на храната е […]
Хранене на растителна основа – все по-засилваща се тенденция
Като цяло интересът на потребителите към включването на повече растителни продукти в диетата им нараства. Начинът на хранене, ориентиран към растенията, наскоро беше дефиниран като „ стил на готвене и хранене, който набляга, но не се ограничава само до храни от растителни източници – плодове […]
4 класически десерта с вино
Поширани круши с вино Необходимите продукти: 4 твърди круши, обелени и почистени от сърцевината; 1 бутилка (750 мл) червено вино (като мерло или каберне совиньон); 1 чаша (200 грама) гранулирана захар; 1 пръчка канела; кората на един портокал; Ванилов сладолед или бита сметана (за сервиране). […]
3 класически рецепти с вино
Виното не само подглася успешно на почти всяко хубаво ястие. То може да бъде и негова съставка. Изпробвайте нашите 3 класически рецепти с вино и ще се убедите сами! Coq au Vin Необходимите продукти: 1 цяло пиле, нарязано на парчета; 4 филийки бекон, нарязани на […]
Кои са най-висококалоричните храни?
Броят на калориите, които трябва да приемаме всеки ден, зависи от редица различни фактори. Важното е да осъзнаем, че нашите нужди няма да бъдат същите като тези на някой друг. Някои от факторите, които оказват влияние върху вашите енергийни нужди, включват: височина, тегло, възраст, мускулна […]
Веганството реформира ресторантите
Що се отнася до кулинарните тенденции, веганството е тази, която бележи драматичен ръст през последното десетилетие и още повече през последните няколко години. Загрижените за здравето си потребители и поддръжниците на правата на животните от цял свят, повече от всякога са посветени на спазването на […]
Ползи за здравето от ферментиралите храни
Ферментацията е процес, чрез който микроорганизмите – бактерии и дрожди, превръщат захарите в други съединения (включително алкохол), докато произвеждат енергия за себе си. Когато бактериите и дрождите са живи и присъстват в достатъчно големи количества в тези храни, за да осигурят ползи за здравето, те […]
Съвети за готвене за заети хора
Има много причини хората днес да готвят по-рядко. Животът е по-натоварен, домакинството с два източника на доход може да означава, че никой от партньорите няма време или енергия да готви всяка вечер. Има и повече хора, живеещи сами, които често не искат да си готвят […]
8 причини да не харесвате готвенето и как да се справите с тях
Истината е, че на мнозина от нас се налага да готвят почти ежедневно. Почти всеки предпочита вкуса на домашно приготвената храна, а и този начин на хранене е доста по-икономичен в сравнение с храненето в ресторанти или постоянното купуване на готова храна. Не бива да […]
5 рецепти с вишни
Лимонада от вишни Необходимите продукти: 1 чаша сок от вишни; 1/2 чаша прясно изцеден лимонов сок; 1/4 чаша мед или захар; 4 чаши вода; ледени кубчета. Начин на приготвяне Смесете сока от вишни, лимоновия сок и меда/захарта в кана. Добавете 4 чаши вода и разбъркайте […]
Вишните – подценяваният плод
Вишните са чудесен плод, макар че не всеки ги обича и често хората предпочитат черешите пред тях. Запознайте се с ползите и рисковете от консумацията на вишни. Вишните са добър източник на витамини, минерали и антиоксиданти. Ето някои от ключовите хранителни вещества, които се съдържат […]
5 рецепти за диетична вечера от 500 калории
Ето пет здравословни и вкусни рецепти за диетична вечеря, всяка порция от които е приблизително 500 калории: Сьомга на скара с аспержи и кафяв ориз Необходимите продукти: 120 гр филе от сьомга; 1 чаша аспержи, нарязани; 1/2 чаша варен кафяв ориз; 1 ч. л. зехтин; […]
5 рецепти за диетичен обяд от 500 калории
Искате да свалите някой и друг килограм? Избягвайте газирано, сладко и тестени изделия. Ако ограничите и калориите, които приемате, на обяд например, успехът е сигурен. 500 калории за обяд е една добра цифра, която ще ви помогне да свалите килограми, тъй като повечето варианти за […]
Моцарела – защо това сирене е толкова обичано?
Моцарелата е вид сирене, което се прави от биволско или краве мляко. Това е меко, бяло сирене, което може да става по-твърдо про повече време за зреене. Много хора обичат това сирене с италиански произход заради неговата гладка и кремообразна текстура с мек вкус. То […]
5 рецепти с моцарела
Пица Маргарита Необходимите продукти: тесто за пица; доматен сос; прясна моцарела; пресни листа босилек; сол; зехтин. Начин на приготвяне Загрейте фурната до 475°F (245°C). Разточете тестото за пица върху набрашнена повърхност, докато стане с дебелина около 0,5 см. Поставете разточеното тесто върху тава за печене. […]
4 пролетни рецепти
Супа от грах и мента Необходимите продукти: 1 глава лук, наситнена; 2 скилидки чесън, смлени; 4 чаши зеленчуков бульон; 500 гр замразен грах; 1/2 чаша пресни листа от мента, нарязани; 1/2 чаша готварска сметана; сол и черен пипер на вкус; крутони или хляб, за сервиране […]
Вреден ли е сладоледът?
Сладоледите са типичното лятно лакомство. Когато мислим за лятото, няма как да пропуснем дори в мислите си, топката студен, вкусен сладолед в горещ ден. Свикнали сме да мислим за сладоледа като за нездравословна храна, пълна с мазнини и захар, без особена хранителна стойност. Но какво […]
5 кореноплодни зеленчука и всичко, което трябва да знаете за тях
Кореноплодните са прекрасни, изключително ценни зеленчуци. Те са вкусни и полезни, освен това рядко са скъпи. На разположение са в пресен вид почти през цялата година, а за да бъде картината перфектна, те не са никак трудни за приготвяне. Макар че кореноплодните се хапват най-вече […]
5 рецепти за супи с кореноплодни зеленчуци
Супа от джинджифил от моркови Необходимите продукти: 2 супени лъжици зехтин; 1 глава лук, нарязана на кубчета; 2 скилидки чесън, смлени; 1 супена лъжица пресен джинджифил, настърган; 500 гр моркови, обелени и нарязани; 4 чаши зеленчуков бульон; сол и черен пипер на вкус. Начин на […]
Как естествено да забързаме метаболизма си?
Метаболизмът е набор от химични реакции, които протичат в живите организми, за да поддържат живота. Тези реакции включват превръщането на храната в енергия и синтеза на биомолекули, необходими за клетъчната функция. Генетиката, както и други фактори могат да повлияят на метаболизма на индивида. Има множество […]