Последно добавени в блога
Вечно млади с богатия на колаген златен плод
Колагенът е един от най-важните протеини в човешкото тяло, отговорен за здравето на кожата, ставите, костите и съединителната тъкан. Въпреки че колагенът обикновено се свързва с животински продукти като костен бульон и желатин, има и плодове, които подпомагат неговото производство. Сред тях най-голям принос за […]
Защо не трябва да консумираме палмово масло
В последните години палмовото масло се е превърнало в една от най-използваните съставки в хранително-вкусовата промишленост. Срещаме го в шоколади, бисквити, маргарини, снаксове, дори и в някои млечни продукти. Въпреки че е евтино и удобно за производство, то носи редица рискове за здравето и околната […]
Домашно суши: Лесна рецепта за приготвяне у дома
Ако обичате суши и искате да си го приготвите сами у дома, тази рецепта е точно за вас! Въпреки че изглежда сложно, с правилните съставки и малко практика ще можете да направите вкусно и красиво домашно суши. Необходими продукти За ориза: 2 чаши суши ориз […]
Според Харвард, този цитрусов плод намалява депресията с 20%
Депресията е най-известното психично разстройство в света, заедно с тревожността. Депресивните състояния са едни от най-разпространените и засягат почти 300 милиона души на планетата, според данни на Световната здравна организация (СЗО). Лечението обикновено включва психологическа терапия и антидепресанти. Въпреки това, не всички пациенти постигат подобрение […]
По-полезни ли са по-узрелите банани
Бананите са един от най-популярните плодове в света, известни със своята сладост, мекота и хранителна стойност. Но много хора си задават въпроса по-полезни ли са за здравето по-узрелите банани в сравнение със зелените или средно узрелите? Много хора предпочитат напълно узрелите банани заради сладкия им […]
Амарант: Зърнената култура по-питателна от ориза
Въпреки че оризът и киноата са популярни в здравословното хранене, има едно още по-хранително зърно, за което малко хора знаят и това е амарантът. Тази древна суперхрана, произхождаща от Централна и Южна Америка, не само превъзхожда тези традиционни зърна по хранителна стойност, но и предлага […]
Пилешко или телешко: Кое месо е по-полезно
Когато става въпрос за здравословно хранене, изборът на правилния източник на протеини е от съществено значение. Пилешкото и телешкото месо са сред най-популярните видове месо, но често възниква въпросът, кое от тях е по-полезно за консумация? И двата вида месо имат своите предимства и недостатъци, […]
Суперхрана: Защо чесънът е полезен за нашето здраве
Чесънът (Allium sativum) е една от най-старите култивирани храни в света, използван както като подправка, така и като лечебно средство от хиляди години. Още в древен Египет, Гърция и Китай чесънът е бил ценен заради своите лечебни свойства. Днес съвременната наука потвърждава, че чесънът съдържа […]
Правилният начин за замразяване на смляно месо
Замразяването на мляно месо изглежда проста задача, но много хора правят грешки, които влияят на качеството и вкуса на продукта. Как правилно да съхраняваме каймата и най-вече как да я размразим така, че все едно не е било във фризера? Най-честата грешка: замразяване в насипно […]
Захранване на бебето: С какво да започнем
Захранването на бебето е важен етап в неговото развитие, който изисква внимание и търпение от страна на родителите. Изборът на подходящи храни, правилното време за започване и начинът на въвеждане на нови вкусове играят ключова роля в изграждането на здравословни хранителни навици. Кога да започнем […]
Кои храни съдържат фолиева киселина
Фолиевата киселина, известна още като витамин B9, е от съществено значение за човешкото здраве. Тя играе ключова роля в клетъчното делене, образуването на ДНК и развитието на нервната система. Този водоразтворим витамин е особено важен за бременните жени, тъй като помага за правилното развитие на […]
Лимоново дърво у дома за цитрусови плодове през цялата година
Отглеждането на лимоново дърво у дома ще ви даде възможността да се наслаждавате на пресни лимони през цялата година, дори в студеното време. Въпреки че на пръв поглед може да изглежда сложно, ще се изненадате, защото за отглеждането му не ви е необходима голяма градина. […]
15 храни, които не трябва да съхранявате във фризера
Фризерът е важен за всяко домакинство, защото благодарение на него успяваме за съхраним голяма част от хранителните продукти за по-дълго време. Но запазват ли те хранителните си качества, когато са съхранявани при минусови температури? Някои продукти губят текстурата, вкуса или свойствата си при замразяване, а […]
Естествено лекарство за подут корем
Ако търсите прост и естествен начин да поддържате здравословни килограми, да намалите възпалението в тялото си и да се почувствате по-леки, тази инфузия е вашият съюзник. Тази рецепта от мощни и достъпни съставки, ще извая горната част на корема, стомаха, ръцете и дори лицето ви. […]
Защо не трябва да ядем мухлясали плодове
Доскоро до скоро това беше обичайна практика, все повече хора избират да го избягват, поради потенциалните му вредни ефекти върху здравето. Обикновено сме свикнали да не хабим плода и ако е малко презрял и например има малко плесен, изхвърляме тази част, нарязваме я и изяждаме […]
Плодовете, които трябва да съхранявате в хладилника
Когато става въпрос за консервиране на плодове, често се появяват съмнения къде е най-добре да се съхраняват: в хладилника или навън? Този малък детайл може да направи голяма разлика във вкуса, текстурата и свежестта на всеки плод. Въпреки че много хора избират да охлаждат всичко […]
Храните, които трябва да избягвате при инсулинова резистентност
Инсулинът е хормон, секретиран в панкреаса, който регулира кръвната захар. Инсулиновата резистентност е решаващ фактор за развитието на диабет тип 2, тъй като клетките не реагират адекватно на хормона, произвеждан в панкреаса, който регулира тази кръвна глюкоза. Въпреки че може да има нормални или високи […]
Испанско ястие е избрано за третото най-добро в света
Испанската гастрономия е сред най-добрите на планетата благодарение на културното многообразие и голямото разнообразие от храни и ястия с вековна история. Испанската кухня е със световен успех и това не е изненада за никого. Кулинарното списание TasteAtlas нарежда испанската храна сред най-добрите в света, наравно […]
Бялото или жълтото пилешко месо е по-добро
Когато пазаруват, хората често решават да гледат единствено цената. Естествено, хората са склонни да търсят най-евтиното, особено когато купуват големи количества. При някои продукти разликата е едва забележима, така че си струва да изберете най-евтиния. Въпреки това, особено при хранителните продукти, е важно да се […]
Кой е най-използваният протеин за покачване на мускулна маса
Протеинът е един от трите основни макронутриента: въглехидрати, мазнини и протеини и служи за поддържане на мускулната маса, косата, ноктите и подпомага създаването на нова тъкан в тялото. Ако искаме да натрупаме мускулна маса, трябва да увеличим приема на протеини, за да насърчим увеличението в […]