Последно добавени в блога

Въглехидрати и главоболие – има ли връзка между двете?

Въглехидрати и главоболие – има ли връзка между двете?

Не е рядкост хората да забелязват главоболие след ядене на определени храни, а храни с високо съдържание на захар или рафинирани въглехидрати, като парче шоколадова торта или купа паста, са сред обичайните заподозрени. Такива „хранителни задействания“ често се съобщават от хора, които имат мигрена. За […]
Чушките – вкусни, полези и перфектни за готвене

Чушките – вкусни, полези и перфектни за готвене

Чушките, на места наричани още пиперки, са използвани в много различни кухни по света. Те са от вида capsicum annuum и се срещат в различни цветове. Ще ги намерите най-често в зелено, жълто, оранжево или червено. Има още кафяви, бели и дори лилави, макар и […]
5 рецепти с червени чушки

5 рецепти с червени чушки

Пълнени червени чушки Необходимите продукти: 4 червени чушки; 1 чаша варен ориз; 500 г смляно говеждо или пуешко месо; 1 малка глава лук, нарязана на ситно; 2 скилидки чесън, смлени; 400 г нарязани на кубчета домати, отцедени; 1 чаша настъргано сирене (чедър, моцарела или по […]
Чувството на умора след хранене – какво се крие зад него?

Чувството на умора след хранене – какво се крие зад него?

Чувството на умора, което се появява след хранене, се нарича постпрандиалната сънливост, или още хранителна кома. Това усещане е познато на повечето от нас, но защо точно се случва и как да го избегне? Крие ли се зад него нещо специално, свързано с нашето здраве […]
Кофеинът – обожаваната съставка на кафето

Кофеинът – обожаваната съставка на кафето

Милиарди хора по света пият кафе всеки ден. Ако сте от тях, със сигурност сте изпитали чудесата на кафето и по-специално едно от тях – да ви държи будни! Независимо дали имате нужда от енергията му сутрин или планирате да будувате цяла нощ, за да […]
Как да се храним по време на депресивен епизод?

Как да се храним по време на депресивен епизод?

Според редица проучвания правилното хранене по време на депресия може да помогне на организма по-бързо да излезе от това състояние. Ако приоритизирате консумацията на достатъчно растителни храни, плодове и зеленчуци и здравословни мазнини и се храните редовно през целия ден, това може да направи голяма […]
7 начина да останете мотивирани докато отслабвате

7 начина да останете мотивирани докато отслабвате

Ако се опитвате да отслабнете, едно от най-важните неща е да не губите мотивацията си по време на процеса. Най-добрият начин да останете мотивирани зависи от причините, поради които искате да отслабнете. Ето седем начина да останете мотивирани, дори и когато усещане трудности. 1. Поставете […]
Боровинките – изключително полезни за здравето

Боровинките – изключително полезни за здравето

Боровинките са плод на многогодишно цъфтящо растение от рода Vaccinium. Освен че са много вкусни, те предлагат и редица ползи за здравето. Запознайте се с тях, за да бъдете още по-мотивирани да ги включвате редовно в диетата си. Порция от 100 г сурови боровинки съдържа […]
Каква е разликата между еко и био храни?

Каква е разликата между еко и био храни?

През последните години термините „еко“ и „био“ се превърнаха в модни думи в сферата на устойчивото и здравословно хранене. Тези етикети често се виждат върху хранителни продукти и в магазини за хранителни стоки, примамвайки потребителите с обещания за по-добро здраве и намалено въздействие върху околната […]
Краставиците – защо те са идеалната храна?

Краставиците – защо те са идеалната храна?

Какво са повечето летни салати без свежа краставица в тях? Но краставиците предлагат повече от приятен вкус, те също са пълни със здравословни хранителни вещества. Краставиците произхождат от Индия и популярността им скоро нараства, първо в азиатския континент, а след това и в целия свят. […]
Как да приготвите перфектните палачинки?

Как да приготвите перфектните палачинки?

Палачинките, вечна любима закуска, радват вкусовите рецептори от поколения със своята пухкава текстура и апетитни вкусове. Постигането на перфектната палачинка изисква деликатен баланс на съставките, техниката и доза любов. Нека видим какво е нужно да знаем, за да създадем перфектните палачинки. Съставките имат значение Основата […]
Копърът – ароматен помощник в кухнята

Копърът – ароматен помощник в кухнята

Копърът е кулинарна билка с тънки, нишковидни листа, които се разклоняват във всички посоки. Той е в семейство Apiaceae, което  включва също целината, морковите и магданоза. Копърът произхожда от Източна Европа и е често срещана съставка в много традиционни ястия от тези региони.  Употребата му […]
5 ползи за здравето от  консумацията на ананас

5 ползи за здравето от консумацията на ананас

Лятото е чудесно време да се насладите на този сочен екзотичен плод. Освен вкусен, той е и много полезен за здравето. Запознайте се с 5-те основни ползи за здравето, които ще получите, ако включите ананаса в своята диета. Богат на витамини и минерали Ананасите са […]
Как да се храним при стомашен вирус?

Как да се храним при стомашен вирус?

Храненето по време на стомашен вирус (гастроентерит) често е затруднено, тъй като вирусът причинява симптоми като гадене, повръщане, диария и коремен дискомфорт. Въпреки това е важно да подхранвате тялото си с полезни и лесно смилаеми храни, за да подпомогнете възстановяването си. Ето някои общи насоки […]
10 съвета как да се храните през лятото

10 съвета как да се храните през лятото

Докато температурата се повишава и слънцето грее ярко, лятото ни примамва да се насладим на изобилните му предложения. Със сезона идва изобилие от пресни продукти, възможности за хранене на открито и шанс да останете хидратирани и енергизирани. Въпреки това е от решаващо значение да правим […]
Трахана – защо това ястие е уникално и как да си го приготвите

Трахана – защо това ястие е уникално и как да си го приготвите

Трахана, известна още като тархана, е традиционно средиземноморско и близкоизточно ястие, приготвена от ферментирали зърна и/или кисело мляко. Предлага се в две основни форми: сладка и кисела. Защо да си приготвите това ястие у дома? Трахана е традиционно средиземноморско и близкоизточно ястие с богата история […]
Сладко пътешествие през историята: Еволюцията на сладоледа

Сладко пътешествие през историята: Еволюцията на сладоледа

Сладоледът, обичаният замразен десерт, на който се наслаждават хората по целия свят, има завладяваща история, която датира от векове. От ранния си произход до съвременните иновации, това възхитително лакомство се е превърнало в глобален феномен. Нека да направим пътешествие във времето и да открием завладяващата […]
Въпроси и отговори за употребата на ябълков оцет

Въпроси и отговори за употребата на ябълков оцет

Ябълковият оцет се получава чрез ферментация на захарите от ябълките, което ги превръща в оцетна киселина – активната съставка в оцета. В магазините може да видите ябълков оцет, обозначен като „филтриран“ (бистра течност) или нефилтриран – последният съдържа нещо, известно като „майка“. Това означава, че […]
4 рецепти с патладжан

4 рецепти с патладжан

Патладжан Пармезан Необходимите продукти: 2 големи патладжана, нарязани на кръгчета с около 1 см; 2 чаши сос маринара;; 2 чаши настъргано сирене моцарела 1/2 чаша настърган пармезан; 1/2 чаша галета; 2 яйца, разбити; 1/4 чаша универсално брашно; сол и черен пипер на вкус; зехтин за […]
Какво да консумираме при хранително отравяне?

Какво да консумираме при хранително отравяне?

Хранителните натравяния са по-често срещан проблем през лятото. Това се дължи на високите температури, които благоприятстват растежа на бактериите в храната. Има редица препоръки как да се избегне хранително натравяне, като най-важните сред тях е да се спазва добра хигиена при съхраняването и приготвянето на […]