Последно добавени в блога
Манго – тропическа наслада за всеки вкус
Мангото, сочен и възхитителен тропически плод, е известено и със своя примамлив вкус и интересни приложения в кухнята. С богата история, датираща от хиляди години, този плод не само радва небцето, но предлага и многобройни ползи за здравето. Независимо дали се яде самостоятелно или се […]
Ултра-преработени храни – плюсове и минуси
Едно от първите неща, които научаваме когато решим да се информираме как да се храним здравословно, е че трябва да избягваме преработените и ултра-преработените храни. Повечето хора са наясно какво означава преработена храна – продукт, който е претърпял значителни промени в своята структура и състав […]
Маслините – ползи за здравето
Маслините, често смятани за кулинарен деликатес, са част от човешката диета от хиляди години. Тези малки плодове, богати на вкус, са идеална добавка в различни предястия, ястия и салати, а освен това са и много здравословни. Снабдени с основни хранителни вещества и уникални съединения, маслините […]
Подобрете храненето си като избягвате тези 5 вида храни
Ако искате да подобрите здравето и живота си като цяло, най-доброто начало е да се погрижите да се храните добре – балансирано и здравословно. Ето кои храни е добре да избягвате, ако сте взели решение да подобрите храненето си. Заменете консумацията им с по-здравословни, естествени […]
Въглехидрати и главоболие – има ли връзка между двете?
Не е рядкост хората да забелязват главоболие след ядене на определени храни, а храни с високо съдържание на захар или рафинирани въглехидрати, като парче шоколадова торта или купа паста, са сред обичайните заподозрени. Такива „хранителни задействания“ често се съобщават от хора, които имат мигрена. За […]
Чушките – вкусни, полези и перфектни за готвене
Чушките, на места наричани още пиперки, са използвани в много различни кухни по света. Те са от вида capsicum annuum и се срещат в различни цветове. Ще ги намерите най-често в зелено, жълто, оранжево или червено. Има още кафяви, бели и дори лилави, макар и […]
5 рецепти с червени чушки
Пълнени червени чушки Необходимите продукти: 4 червени чушки; 1 чаша варен ориз; 500 г смляно говеждо или пуешко месо; 1 малка глава лук, нарязана на ситно; 2 скилидки чесън, смлени; 400 г нарязани на кубчета домати, отцедени; 1 чаша настъргано сирене (чедър, моцарела или по […]
Чувството на умора след хранене – какво се крие зад него?
Чувството на умора, което се появява след хранене, се нарича постпрандиалната сънливост, или още хранителна кома. Това усещане е познато на повечето от нас, но защо точно се случва и как да го избегне? Крие ли се зад него нещо специално, свързано с нашето здраве […]
Кофеинът – обожаваната съставка на кафето
Милиарди хора по света пият кафе всеки ден. Ако сте от тях, със сигурност сте изпитали чудесата на кафето и по-специално едно от тях – да ви държи будни! Независимо дали имате нужда от енергията му сутрин или планирате да будувате цяла нощ, за да […]
Как да се храним по време на депресивен епизод?
Според редица проучвания правилното хранене по време на депресия може да помогне на организма по-бързо да излезе от това състояние. Ако приоритизирате консумацията на достатъчно растителни храни, плодове и зеленчуци и здравословни мазнини и се храните редовно през целия ден, това може да направи голяма […]
7 начина да останете мотивирани докато отслабвате
Ако се опитвате да отслабнете, едно от най-важните неща е да не губите мотивацията си по време на процеса. Най-добрият начин да останете мотивирани зависи от причините, поради които искате да отслабнете. Ето седем начина да останете мотивирани, дори и когато усещане трудности. 1. Поставете […]
Боровинките – изключително полезни за здравето
Боровинките са плод на многогодишно цъфтящо растение от рода Vaccinium. Освен че са много вкусни, те предлагат и редица ползи за здравето. Запознайте се с тях, за да бъдете още по-мотивирани да ги включвате редовно в диетата си. Порция от 100 г сурови боровинки съдържа […]
Каква е разликата между еко и био храни?
През последните години термините „еко“ и „био“ се превърнаха в модни думи в сферата на устойчивото и здравословно хранене. Тези етикети често се виждат върху хранителни продукти и в магазини за хранителни стоки, примамвайки потребителите с обещания за по-добро здраве и намалено въздействие върху околната […]
Краставиците – защо те са идеалната храна?
Какво са повечето летни салати без свежа краставица в тях? Но краставиците предлагат повече от приятен вкус, те също са пълни със здравословни хранителни вещества. Краставиците произхождат от Индия и популярността им скоро нараства, първо в азиатския континент, а след това и в целия свят. […]
Как да приготвите перфектните палачинки?
Палачинките, вечна любима закуска, радват вкусовите рецептори от поколения със своята пухкава текстура и апетитни вкусове. Постигането на перфектната палачинка изисква деликатен баланс на съставките, техниката и доза любов. Нека видим какво е нужно да знаем, за да създадем перфектните палачинки. Съставките имат значение Основата […]
Копърът – ароматен помощник в кухнята
Копърът е кулинарна билка с тънки, нишковидни листа, които се разклоняват във всички посоки. Той е в семейство Apiaceae, което включва също целината, морковите и магданоза. Копърът произхожда от Източна Европа и е често срещана съставка в много традиционни ястия от тези региони. Употребата му […]
5 ползи за здравето от консумацията на ананас
Лятото е чудесно време да се насладите на този сочен екзотичен плод. Освен вкусен, той е и много полезен за здравето. Запознайте се с 5-те основни ползи за здравето, които ще получите, ако включите ананаса в своята диета. Богат на витамини и минерали Ананасите са […]
Как да се храним при стомашен вирус?
Храненето по време на стомашен вирус (гастроентерит) често е затруднено, тъй като вирусът причинява симптоми като гадене, повръщане, диария и коремен дискомфорт. Въпреки това е важно да подхранвате тялото си с полезни и лесно смилаеми храни, за да подпомогнете възстановяването си. Ето някои общи насоки […]
10 съвета как да се храните през лятото
Докато температурата се повишава и слънцето грее ярко, лятото ни примамва да се насладим на изобилните му предложения. Със сезона идва изобилие от пресни продукти, възможности за хранене на открито и шанс да останете хидратирани и енергизирани. Въпреки това е от решаващо значение да правим […]
Трахана – защо това ястие е уникално и как да си го приготвите
Трахана, известна още като тархана, е традиционно средиземноморско и близкоизточно ястие, приготвена от ферментирали зърна и/или кисело мляко. Предлага се в две основни форми: сладка и кисела. Защо да си приготвите това ястие у дома? Трахана е традиционно средиземноморско и близкоизточно ястие с богата история […]