Последно добавени в блога
Боровинките – изключително полезни за здравето
Боровинките са плод на многогодишно цъфтящо растение от рода Vaccinium. Освен че са много вкусни, те предлагат и редица ползи за здравето. Запознайте се с тях, за да бъдете още по-мотивирани да ги включвате редовно в диетата си. Порция от 100 г сурови боровинки съдържа […]
Каква е разликата между еко и био храни?
През последните години термините „еко“ и „био“ се превърнаха в модни думи в сферата на устойчивото и здравословно хранене. Тези етикети често се виждат върху хранителни продукти и в магазини за хранителни стоки, примамвайки потребителите с обещания за по-добро здраве и намалено въздействие върху околната […]
Краставиците – защо те са идеалната храна?
Какво са повечето летни салати без свежа краставица в тях? Но краставиците предлагат повече от приятен вкус, те също са пълни със здравословни хранителни вещества. Краставиците произхождат от Индия и популярността им скоро нараства, първо в азиатския континент, а след това и в целия свят. […]
Как да приготвите перфектните палачинки?
Палачинките, вечна любима закуска, радват вкусовите рецептори от поколения със своята пухкава текстура и апетитни вкусове. Постигането на перфектната палачинка изисква деликатен баланс на съставките, техниката и доза любов. Нека видим какво е нужно да знаем, за да създадем перфектните палачинки. Съставките имат значение Основата […]
Копърът – ароматен помощник в кухнята
Копърът е кулинарна билка с тънки, нишковидни листа, които се разклоняват във всички посоки. Той е в семейство Apiaceae, което включва също целината, морковите и магданоза. Копърът произхожда от Източна Европа и е често срещана съставка в много традиционни ястия от тези региони. Употребата му […]
5 ползи за здравето от консумацията на ананас
Лятото е чудесно време да се насладите на този сочен екзотичен плод. Освен вкусен, той е и много полезен за здравето. Запознайте се с 5-те основни ползи за здравето, които ще получите, ако включите ананаса в своята диета. Богат на витамини и минерали Ананасите са […]
Как да се храним при стомашен вирус?
Храненето по време на стомашен вирус (гастроентерит) често е затруднено, тъй като вирусът причинява симптоми като гадене, повръщане, диария и коремен дискомфорт. Въпреки това е важно да подхранвате тялото си с полезни и лесно смилаеми храни, за да подпомогнете възстановяването си. Ето някои общи насоки […]
10 съвета как да се храните през лятото
Докато температурата се повишава и слънцето грее ярко, лятото ни примамва да се насладим на изобилните му предложения. Със сезона идва изобилие от пресни продукти, възможности за хранене на открито и шанс да останете хидратирани и енергизирани. Въпреки това е от решаващо значение да правим […]
Трахана – защо това ястие е уникално и как да си го приготвите
Трахана, известна още като тархана, е традиционно средиземноморско и близкоизточно ястие, приготвена от ферментирали зърна и/или кисело мляко. Предлага се в две основни форми: сладка и кисела. Защо да си приготвите това ястие у дома? Трахана е традиционно средиземноморско и близкоизточно ястие с богата история […]
Сладко пътешествие през историята: Еволюцията на сладоледа
Сладоледът, обичаният замразен десерт, на който се наслаждават хората по целия свят, има завладяваща история, която датира от векове. От ранния си произход до съвременните иновации, това възхитително лакомство се е превърнало в глобален феномен. Нека да направим пътешествие във времето и да открием завладяващата […]
Въпроси и отговори за употребата на ябълков оцет
Ябълковият оцет се получава чрез ферментация на захарите от ябълките, което ги превръща в оцетна киселина – активната съставка в оцета. В магазините може да видите ябълков оцет, обозначен като „филтриран“ (бистра течност) или нефилтриран – последният съдържа нещо, известно като „майка“. Това означава, че […]
4 рецепти с патладжан
Патладжан Пармезан Необходимите продукти: 2 големи патладжана, нарязани на кръгчета с около 1 см; 2 чаши сос маринара;; 2 чаши настъргано сирене моцарела 1/2 чаша настърган пармезан; 1/2 чаша галета; 2 яйца, разбити; 1/4 чаша универсално брашно; сол и черен пипер на вкус; зехтин за […]
Какво да консумираме при хранително отравяне?
Хранителните натравяния са по-често срещан проблем през лятото. Това се дължи на високите температури, които благоприятстват растежа на бактериите в храната. Има редица препоръки как да се избегне хранително натравяне, като най-важните сред тях е да се спазва добра хигиена при съхраняването и приготвянето на […]
Растителните диети – все по-популярни
През последните години се наблюдава забележителен скок в популярността на растителните диети. Тази диетична промяна отразява нарастващото осъзнаване на ползите за здравето, свързани с намаляването на консумацията на месо и спешната необходимост от устойчиви хранителни практики. Нека разгледаме по-отблизо какви точно положителни следствия има от […]
Как да се погрижим за безопасността на храните през лятото
Пикът на болестите, причинени от храни, е през лятото. Това се случва, защото бактериите, присъстващи в околната среда и в телата на хора и животни, растат по-бързо през топлите летни месеци и дейностите на открито се увеличават. Повече хора готвят навън, без контрола за безопасност […]
Патладжаните – лятно изкушение
Патладжаните, известни още като сини домати, са не само вкусни, но и предлагат многобройни ползи за здравето. Те са с ниско съдържание на калории и богати на основни хранителни вещества, което ги прави чудесно допълнение към балансирана диета. Ето някои от ползите за здравето, свързани […]
Защо апетитът намалява през лятото и се увеличава през зимата?
Обща тенденция е да преяждаме през зимата, но през лятото дори и най-примамливото ястие може да не ни харесва. Горещото време ли ни кара да губим интерес към храната. Какво точно влияе на апетита ни? Нека се задълбочим малко, за да научим някои отговори. Има […]
4 рецепти за традиционен арменски обяд
Ghapama (Пълнена тиква) Необходимите продукти: 1 средно голяма тиква; 1 чаша ориз; 1/2 чаша сушени кайсии, нарязани; 1/2 чаша сушени сини сливи, нарязани; 1/2 чаша стафиди; 1/2 чаша орехи, смлени; 1/4 чаша мед; 1/4 чаша разтопено масло; 1 чаена лъжичка смляна канела; сол на вкус. […]
5 рецепти за обяд по турски
Лахмаджун (пица по турски) Необходимите продукти: 450 грама смляно агнешко или телешко месо; 1 глава лук, нарязана на ситно; 2 домата, нарязани на ситно; 2 супени лъжици доматено пюре; 2 супени лъжици зехтин; 2 супени лъжици смлян кимион; 2 супени лъжици смлян червен пипер; сол […]
Здравословно хранене при децата – мисията възможна
Децата са като гъби – те попиват почти всичко около себе си и след това повтарят думите, които чуват, имитират действията, които виждат, и дори се адаптират към поведенческите модели, които са най-често около тях. Родителите имат едно от най-силните влияния върху децата. Тяхна задача […]