Поколението X е пристрастено към ултрапреработени храни

Поколението X е пристрастено към ултрапреработени храни

Много възрастни, особено жени, показват признаци на пристрастяване към този вид храни, според проучване, проведено сред повече от 2000 души.

Могат ли ултрапреработените храни да бъдат пристрастяващи? Според проучване, проведено в Съединените щати, отговорът на този въпрос е „да“.

Изследването, проведено от екип от Университета на Мичиган в Съединените щати, заключава, че пристрастяването към ултрапреработени храни изглежда е широко разпространено сред възрастните хора в тази страна и е особено разпространено сред жените, които са били в тийнейджърска и ранна зряла възраст, когато хранителното качество на хранителните доставки в страната се е влошило през 80-те години на миналия век. Освен това, моделите на пристрастяване към консумацията на ултрапреработени храни изглежда са свързани с влошаване на физическото, психическото и социалното здраве. Проучването, публикувано в научното списание „Addiction“, показва, че 21% от жените и 10% от мъжете от поколение X и късното поколение на бейби бума – сега на 50 и началото на 60-те си години – показват признаци на пристрастяване към тези видове храни. Тези цифри са значително по-високи от наблюдаваните в предишните поколения. Сред хората на възраст от 65 до 80 години само 12% от жените и 4% от мъжете отговарят на критериите за пристрастяване.

Индустриално произведените храни, които често съдържат необичайно високи нива на рафинирани въглехидрати или добавени мазнини – стават широко разпространени в хранителния сектор на САЩ през 80-те години на миналия век и оттогава се разпространяват все повече. Доказано е, че те предизвикват реакция, подобна на пристрастяване. Това проучване изследва разпространението на пристрастяването към ултрапреработени храни сред възрастните хора в САЩ и връзката му с различни здравни резултати. Извадката включва 2038 възрастни хора със средна възраст 63,6 години (49,4% на възраст 50–64 години и 50,6% на възраст 65–80 години), които са анкетирани през юли 2022 г., онлайн и по телефона, използвайки

Националното проучване за здравословно остаряване на Университета в Мичиган. Анализите, стратифицирани по пол, изследват връзката между UPFA и възприятията за физическо и психическо здраве, както и социалната изолация.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares