Много възрастни, особено жени, показват признаци на пристрастяване към този вид храни, според проучване, проведено сред повече от 2000 души.
Могат ли ултрапреработените храни да бъдат пристрастяващи? Според проучване, проведено в Съединените щати, отговорът на този въпрос е „да“.
Изследването, проведено от екип от Университета на Мичиган в Съединените щати, заключава, че пристрастяването към ултрапреработени храни изглежда е широко разпространено сред възрастните хора в тази страна и е особено разпространено сред жените, които са били в тийнейджърска и ранна зряла възраст, когато хранителното качество на хранителните доставки в страната се е влошило през 80-те години на миналия век. Освен това, моделите на пристрастяване към консумацията на ултрапреработени храни изглежда са свързани с влошаване на физическото, психическото и социалното здраве. Проучването, публикувано в научното списание „Addiction“, показва, че 21% от жените и 10% от мъжете от поколение X и късното поколение на бейби бума – сега на 50 и началото на 60-те си години – показват признаци на пристрастяване към тези видове храни. Тези цифри са значително по-високи от наблюдаваните в предишните поколения. Сред хората на възраст от 65 до 80 години само 12% от жените и 4% от мъжете отговарят на критериите за пристрастяване.
Индустриално произведените храни, които често съдържат необичайно високи нива на рафинирани въглехидрати или добавени мазнини – стават широко разпространени в хранителния сектор на САЩ през 80-те години на миналия век и оттогава се разпространяват все повече. Доказано е, че те предизвикват реакция, подобна на пристрастяване. Това проучване изследва разпространението на пристрастяването към ултрапреработени храни сред възрастните хора в САЩ и връзката му с различни здравни резултати. Извадката включва 2038 възрастни хора със средна възраст 63,6 години (49,4% на възраст 50–64 години и 50,6% на възраст 65–80 години), които са анкетирани през юли 2022 г., онлайн и по телефона, използвайки
Националното проучване за здравословно остаряване на Университета в Мичиган. Анализите, стратифицирани по пол, изследват връзката между UPFA и възприятията за физическо и психическо здраве, както и социалната изолация.