Практични съвети как да започнете да се храните здравословно

Практични съвети как да започнете да се храните здравословно

Много хора имат лоши хранителни навици или дори хранителни разстройства. Ако се притеснявате, че имате едно от тези състояния, изключително важно е да получите правилната помощ.

За да развиете здравословна връзка с храната, трябва да имате правилен подход.

Работата с регистриран диетолог и психолог, който е специализиран в хранителните разстройства, е най-добрият начин да започнете да поправяте отношенията си с храната.

Хранителните ограничения, модните диети и самопредписаните идеи като „връщане на правия път“ няма да помогнат и могат да бъдат вредни. Работата върху връзката ви с храната може да отнеме време, но е необходима за вашето физическо и психическо здраве.

Съвети за здравословно хранене в реалния свят

Тези съвети могат да ви помогнат да преминете към по-здравословна диета.

Съвети като готвене у дома, пазаруване на хранителни стоки, ядене на много растителни храни, избор на засищащи ястия и закуски и зачитане на вашите неприязъни могат да ви помогнат да създадете и поддържате модел на здравословно хранене.

Практични съвети как да започнете да се храните здравословно - healthyeating

Ето няколко реалистични съвета, за да започнете със здравословното хранене:

Дайте приоритет на храните на растителна основа. Растителните храни като зеленчуци, плодове, боб и ядки трябва да съставляват по-голямата част от вашата диета. Опитайте се да включите тези храни, особено зеленчуци и плодове, във всяко хранене и лека закуска.

Гответе у дома. Готвенето на ястия у дома ви помага да разнообразите диетата си. Ако сте свикнали да поръчванте храна за вкъщи или да ядете в ресторант, опитайте да приготвите само едно или две ястия седмично докато свикнете.

Пазарувайте редовно пресни храни. Ако кухнята ви е заредена със здравословни храни, е по-вероятно да правите здравословни ястия и закуски. Пазарувайте един или два пъти в седмицата, за да имате под ръка хранителни продукти.

Разберете, че вашата диета не може да бъде перфектна. Напредъкът, а не съвършенството, е ключов. Ако в момента се храните навън всяка вечер, приготвянето на едно домашно, богато на зеленчуци ястие на седмица, е значителен напредък.

Изключете подсладените напитки. Ограничете сладките, енергийните, газираните напитки и подсладено кафе, доколкото е възможно. Редовната консумация на сладки напитки може да навреди на вашето здраве.

Изберете засищащи храни. Когато сте гладни, целта ви трябва да е да ядете засищащи, питателни храни, а не да ядете възможно най-малко калории. Изберете богати на протеини и фибри ястия и закуски, които със сигурност ще ви заситят.

Практични съвети как да започнете да се храните здравословно - 6 of the best high fibre foods for a healthy gutbcc313b7cda59236f2d7a6356dd01d4b

Яжте цели храни. Моделът на здравословно хранене трябва да се състои основно от цели храни като зеленчуци, плодове, боб, ядки, семена, пълнозърнести храни и източници на протеини като яйца и риба.

Хидратирайте се по интелигентния начин. Поддържането на хидратация е част от здравословното хранене, а водата е най-добрият начин да останете хидратирани. Ако не сте свикнали да пиете вода, вземете бутилка за вода за многократна употреба и добавете резени плодове или изстискан лимон за вкус.

Уважавайте желанията си. Ако сте опитвали определена храна няколко пъти и не ви харесва, не я яжте. Вместо това има много здравословни храни, които да избирате. Не се насилвайте да ядете нещо само защото се смята за здравословно.

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares