Пуешки яйца: защо не ги ядем?

Пуешки яйца: защо не ги ядем?

Яйцата са една от най-широко консумираните храни в световен мащаб поради тяхната гъвкавост, хранителна стойност и достъпност. Пилета, патици, пъдпъдъци и други птици са опитомени, за да осигурят яйца, които се използват в голямо разнообразие от ястия, от закуска до вечеря.

Ниската им цена и лесното им консервиране са наложили яйцата като основна храна в много култури. Въпреки това, освен традиционните кокоши яйца, има и други видове яйца, които рядко достигат до нашите трапези, като например пуешките яйца, които, въпреки, че са напълно годни за консумация, остават мистерия в много домове.

Защо пуешките яйца се консумкират по-рядко?

Милиони пуйки се отглеждат годишно във ферми по целия свят, пуешките яйца нямат същото присъствие на пазарите като тези на други птици. Въпреки, че са хранителни и имат подобен на кокошите яйца вкус, фактори като ниската продуктивност на пуйките, високите разходи за отглеждане и ограниченото търсене са попречили на тези яйца да намерят видно място в хранително-вкусовата промишленост.

Ниска производителност

Една от основните причини пуешките яйца да не се намират лесно на пазара е ниската им производителност в сравнение с други видове птици. Докато кокошката може да снася яйце почти всеки ден, пуйките имат много по-дълъг цикъл на снасяне с интервали от 24 до 32 часа между всяко яйце. Освен това периодът на снасяне на пуйките е много по-кратък, което означава, че фермерите имат ограничен период за събиране на яйцата. Към това се добавя и фактът, че пуйките се нуждаят от до седем месеца, за да узреят и да започнат да снасят яйца, докато кокошките се нуждаят само от около пет месеца. Това дълго време на изчакване, съчетано с по-бавно производство, прави тези яйца не жизнеспособна опция за фермерите, които искат да увеличат максимално печалбите си с постоянно производство.

Друга причина, поради която пуешките яйца не са популярни, е свързана с размера и отглеждането на тези птици. Пуйките са значително по-големи от пилетата и изискват повече пространство и ресурси за хранене и поддържане на здравето им. Тези допълнителни разходи при отглеждането на пуйки правят производството на пуешки яйца много по-скъпо. Също така, поради техния размер и естество, пуйките не се отглеждат толкова ефективно, колкото другите птици в птицевъдството. Въпреки, че пуешките яйца са годни за консумация и имат подобен вкус на кокошите яйца, съотношението цена-полза за фермерите е по-малко привлекателно, което ги прави необичайни на потребителския пазар.

Какви са характеристиките на пуешките яйца?

Въпреки, че не са често срещан продукт в повечето домове, пуешките яйца имат интересни характеристики, които ги правят уникални. Те са малко по-големи от кокошите яйца, с по-дебела черупка и по-здрава вътрешна мембрана. Вкусът им е много подобен на кокошите яйца, въпреки, че някои твърдят, че имат малко по-различна текстура поради по-дебелата черупка и мембрана. Пуешките яйца са напълно годни за консумация и са валиден вариант за тези, които искат да опитат нещо различно.

 

Източник: LA RAZON



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares