Рецепта за ароматна рибена супа

Рецепта за ароматна рибена супа

В бързото ни ежедневие често търсим начини да се храним здравословно, без да прекарваме часове в кухнята. А когато говорим за здравословна храна, рибата заслужено заема водещо място в менюто. Богата на омега-3 мастни киселини, лесноусвоим протеин, витамини и минерали, рибата е истински дар от морето.

Но коя е най-полезната риба?

Отговорът не е еднозначен, защото различните видове имат свои качества. Все пак, ако трябва да отличим една, то това несъмнено е сьомгата. Тя е не просто вкусна, но и изключително богата на здравословни мазнини, витамин D, B12 и селен. Редовната ѝ консумация се свързва с понижен риск от сърдечни заболявания, по-добра мозъчна функция и здрава кожа.

Скумрията, пъстървата, сардините и херингата също са отличен избор, особено ако търсим по-достъпни варианти. Всички те са вкусни и подходящи за приготвяне на супи, печени блюда или салати.

Рибена супа по домашна рецепта

Необходими продукти:

  •  500 г прясна риба (сьомга, пъстърва или скумрия – по избор)
  •  1 голям морков
  •  1 глава лук
  •  1 червена чушка
  •  2 картофа
  •  2 скилидки чесън
  •  2 с.л. зехтин или слънчогледово олио
  •  1 дафинов лист
  •  няколко зърна черен пипер
  •  сол на вкус
  •  пресен копър и магданоз
  •  лимонов сок (по желание)

Начин на приготвяне:

1. Подготовка на рибата: Ако използвате цяла риба, я почистете, отстранете главата и вътрешностите, и я нарежете на парчета. Главата и костите можете да използвате за бульон, който придава особено богат вкус на супата.

2. Готвене на зеленчуците: В голяма тенджера загрейте зехтина и задушете ситно нарязания лук и чесън за няколко минути. Добавете настъргания морков, нарязаните чушка и картофи. Разбъркайте и залейте с около 1.5 литра вода.

3. Добавяне на подправките: Сложете дафиновия лист, зърната черен пипер и посолете. Оставете зеленчуците да се варят около 15 минути, докато омекнат.

4. Рибата влиза в играта: След като зеленчуците са почти готови, добавете парчетата риба. Варете още 10–12 минути на умерен огън – не повече, за да остане рибата сочна.

5. Финален щрих: Махнете супата от котлона и поръсете с пресен копър и магданоз. Ако обичате киселичко, добавете няколко капки лимонов сок непосредствено преди сервиране.

Сервирайте супата топла, с парче препечен хляб или домашна питка. Тя е идеална както за лек обяд, така и за вечеря, особено в студените дни, когато ни се иска нещо топло и ароматно.

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares