Фокачата е традиционен италиански, плосък хляб, известен със своята мека структура, аромат и хрупкава коричка. И спокойно може да се направи и в домашни условия Може да се приготви с различни добавки като маслини, розмарин, чесън и домати. Ето какви са основните стъпки за приготвянето на традиционната италианска фокача:
Необходими съставки:
- Брашно (около 500 г)
- Мая (суха или прясна)
- Вода (около 300 мл.)
- Зехтин (около 2 супени лъжици, за тестото и още 1 за намазване на тестото)
- Сол (на вкус)
- Захар (една чаена лъжичка)
- Добавки по избор: розмарин, маслини, чери домати, сушени домати, чесън.
Как се приготвя?
Първо трябва да замесим тестото. Към водата добавете брашното (пресято), маята, солта и зехтина. Замесете тесто и го оставете да втаса, докато удвои обема си.
Разточете го в намаслена тава, като оформите характерната форма на фокачата с пръсти. След като сте оформили фокачата я намажете със зехтин, поръсете я със сол и избраните добавки, маслини, чери домати нарязани на парчета, чесън, сушени домати или друго по желание.
Загрейте фурната предварително на 200°C и печете за 20-30 минути, докато коричката стане златиста. Тогава вашата традиционна италианска фокача ще бъде готова. Извадете я от фурната и я покрийте с кърпа за около 10 минути. Може да се консумира както топла, така и охладена.