С каква храна да се предпазим от инфекции на ИПП

С каква храна да се предпазим от инфекции на ИПП

Инфекциите на пикочните пътища (ИПП) са често срещан здравословен проблем, особено при жените, но не подминават и мъжете. Те могат да причинят болка, парене при уриниране, често уриниране и чувство за непълно изпразване на пикочния мехур. Освен добрата хигиена и приемането на достатъчно течности, храненето играе ключова роля в профилактиката и дори лечението на тези инфекции.

Природен щит

Червената боровинка и сокът от червена боровинка са добре познати със своето антисептично действие върху пикочните пътища. Те съдържат проантоцианидини, съединения, които пречат на бактериите (особено Escherichia coli) да се прикрепят към стените на пикочния мехур. При редовна консумация, червената боровинка може да намали риска от инфекции и да подпомогне бързото им овладяване.

Важно е да се консумира натурален, неподсладен сок, за да избегнем допълнителен прием на захари, които могат да подпомогнат развитието на бактерии.

Основата на профилактиката

Най-простото, но най-ефективното средство за превенция е водата. Консумацията на поне 2 литра вода дневно помага за изчистване на бактериите чрез често уриниране. Билковите чайове (особено от мечо грозде, лайка и коприва) също имат благотворно действие, благодарение на противовъзпалителните и диуретични свойства.

Храни, богати на витамин C

Витамин C повишава киселинността на урината, което затруднява размножаването на бактерии. Освен това, той подсилва имунната система и подпомага организма в борбата с инфекциите. Отлични източници на витамин C са:

  •  цитрусови плодове (портокал, лимон, грейпфрут)
  •  киви
  •  чушки
  •  броколи
  •  ягоди

Грижа за чревната и уринарната флора

Здравата чревна и вагинална микрофлора е важна за предпазване от бактериално пренасяне в пикочните пътища. Пробиотиците, особено от рода Lactobacillus, помагат за поддържане на баланс между полезни и вредни микроорганизми.

Добавете към менюто си:

  •  кисело мляко с живи култури
  •  кефир
  •  ферментирали храни като кисело зеле и кимчи
  •  натурален айрян

Естествен антибиотик

Чесънът съдържа алицин, съединение с мощни антимикробни свойства. Консумацията на суров чесън може да помогне за намаляване на възпалителните процеси и ограничаване на бактериалното развитие. За максимален ефект, чесънът трябва да се консумира пресен, ситно нарязан или смачкан, като се остави да престои няколко минути преди консумация.

Храни, които да избягваме

Наред с храните, които подпомагат профилактиката, има и такива, които създават благоприятна среда за развитие на инфекция. Такива са:

  •  рафинирани захари и сладкиши
  •  преработени храни с добавени консерванти
  •  кофеин и алкохол (дразнят пикочния мехур)
  •  пикантни и силно солени храни

Тези продукти могат да раздразнят лигавицата на пикочния мехур и да подтиснат имунната система.

Профилактиката на инфекции в пикочните пътища започва с поддържане на добра хигиена и правилно хранене. Чрез включване на полезни храни като червена боровинка, пробиотици, чесън и витамин C в ежедневното меню и чрез избягване на захар, алкохол и преработени храни, можем значително да намалим риска от развитие на инфекция. Грижата за тялото започва отвътре, с всяка хапка и всяка глътка.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares