Шопската кухня – провокативна като самите шопи

Шопската кухня – провокативна като самите шопи

Шопите са етнографска група, която населява Западна България, по-конкретно районите София, около София и Софийско поле. Кой не е чувал за шопската салата, но нека надникнем как се хранят тези колиритни българи, какво предпочитат на трапезата си и какво ги отличава от другите специфични области в България.

На почит в шопската кухня са тестените изделия, от които най-обичана е сецаната баница. В софийско приготвят и така наречените вити щирници – тестени изделия с листа от цвекло, пресен кромид и чесън, копър, яйца, мляко и сирене. Специфично ястие за шопската кухня е „мандръсаната питка“.

Зелникът шопите приготвят и с всякаква зеленина – зеле, цвекло, лобода, лапад, коприва, тиква и т. н.

По Коледа шопите традиционно са клали своите прасета. Месото се е изцеждало за една нощ и се е налагало в каца заедно с много сол. В студените зимни дни от това осолено месо шопите са приготвяли „вариво“ – нарязана на едро кисела зелка, която се вари заедно с месото и сланина.

От карантиите на прасето – бял дроб, черен дроб, тънки черва, бъбреци, сърце се приготвя „спържа“. Всички те биват накълцани със сатъра на ситни парчета, след което се се подправят  с червен и черен пипер, дафинов лист, сухи червени чушки, счукан чесън и сол. Задушават се в стопена мас от прасето.

Шопите имат едно интересно ястие, което наричат „пръжено“ или „пръженица“. Те го приготвят през цялата година. В дълбок тиган се запържват смес от зеленчуци, например домати, чушки, лук, други и яйца. През зимните месеци се използва туршия и се добавя и месо.

Качамакът шопите приготвят в калайдисано котле в леко подсолена вода. Разбъркват го с точилка. Готовата гъста смес се слага в пръстен съд и се залива с препържено масло. Сервира се с кисело мляко или пръжки.

Трябва да споменем и „оцът“, защото е твърде интересен. Това е кисел сок, получен при консервирането на диви круши, след като ферментират. Към този сок се прибавя нарязан на ситно лук, чесън, люта чушка и се хава с хляб. През зимата вместо сока от круши се използва зелев сок, но името на ястието не се променя.

Шопската кухня е провокативна и пиперлива. Точно като самите шопи!Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares