Според диетолог лещата трябва да се комбинира с тази храна

Според диетолог лещата трябва да се комбинира с тази храна

Бобовите растения са идеална храна за балансиране на консумацията на растителни и животински протеини. Те са богати на сложни въглехидрати, диетични фибри, витамини и основни минерали. Лещата съдържа приблизително 11,7 грама фибри на 100 грама сухо тегло, което насърчава храносмилателното здраве, като се бори със запека, засища и помага за контролиране на нивата на кръвната захар и холестерола.

Бобовите растения осигуряват приблизително 7,1 мг желязо на 100 грама, което може да помогне за предотвратяване на желязодефицитна анемия и е особено полезно за тези с по-големи нужди от този минерал, като бременни жени или спортистите. Това не е единственият положителен аспект на консумацията на лещата. Тя съдържа и други витамини от група В, като B1 или тиамин, и B6, които са необходими за енергийния метаболизъм, правилното функциониране на нервната система и поддържането на мускулната маса.

Важно е да се знае колко често трябва да се консумира тази храна, за да се гарантира ползата от нея за организма. Според диетолозите препоръчителното количество бобови растения, включително леща, което трябва да се консумира на седмица е три порции. За възрастни от 20 до 39 години с умерена физическа активност това е еквивалентно на приблизително 80 грама сурова леща, което след готвене се трансформира на около 200 грама леща. Следователно, консумацията на леща или други бобови растения веднъж седмично не е достатъчна.

С какви храни трябва да се комбинира лещата?

Традиционно се казва, че лещата трябва да се комбинира с ориз, за да се компенсират аминокиселините, но диетолозите не са напълно съгласни, като се има предвид, че тялото има резерв от тях. Изненадващите храни, които са идеални за консумация с леща са храни, богати на витамин С, като киви или червен пипер. Изглежда изненадващо, особено кивито, но благодарение на него минералите в нещата става по-усвоими. Постига се бионаличност, подобна на тази на желязото от животински източници. Друга голяма полза за здравето, която лещата играе, е нейният принос на фолат. Този витамин от група В, е от съществено значение за образуването на нови клетки и хемоглобин, освен че играе ключова роля за здравословното развитие на плода по време на бременност.

Как да приготвим лещата?

Въпреки че лещата е вкусна сама по себе си, особено когато е приготвена със сотирани лук, моркови, червен пипер и кимион, добавянето на малко шунка ще направи ястието още по-вкусно. Тази добавка не само ще засили вкуса на яхнията, но и ще направи текстурата и по-плътна. Следващият път, когато си приготвяте леща добавете малко шунка и усетете разликата.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares