Тенденции
Какво е общото между вкусната храна и казино залозите
На пръв поглед, вкусната храна и казино залозите изглеждат като две напълно различни светове. Едното задоволява небцето и стомаха, другото емоциите и адреналина. Едното е изкуство, другото, игра на риск. Но ако се вгледаме по-дълбоко, ще открием, че между двете има изненадващо много общо. И […]
Ядки за контрол на кръвната захар
Когато става въпрос за поддържането на нивата на кръвната захар под контрол, ядките могат да бъдат чудесни съюзници. Кашуто е ядката, която се откроява с положителното си въздействие върху глюкозата. Родината й е Бразилия, а хранителният състав на тези ядки ги прави ключова храна за […]
5 храни, които не трябва да претопляте в микровълнова
Микровълновата фурна се превърна в незаменим съюзник в нашите кухни, улеснявайки ежедневието ни, като ни позволява да претопляме храната или дори да я приготвяме за няколко минути. Не всички храни обаче са подходящи за този уред. Това са петте продукта, които трябва да избягвате да […]
Протеини за правилното функциониране на човешкия организъм
Протеините са едни от най-важните биологични молекули в човешкото тяло. Те изпълняват ключови функции в почти всеки аспект на живота, от изграждането на клетки и тъкани до регулирането на метаболитните процеси. Изградени от аминокиселини, протеините участват в ензимни реакции, хормонална регулация, имунна защита и много […]
Защо не трябва да консумираме палмово масло
В последните години палмовото масло се е превърнало в една от най-използваните съставки в хранително-вкусовата промишленост. Срещаме го в шоколади, бисквити, маргарини, снаксове, дори и в някои млечни продукти. Въпреки че е евтино и удобно за производство, то носи редица рискове за здравето и околната […]
По-полезни ли са по-узрелите банани
Бананите са един от най-популярните плодове в света, известни със своята сладост, мекота и хранителна стойност. Но много хора си задават въпроса по-полезни ли са за здравето по-узрелите банани в сравнение със зелените или средно узрелите? Много хора предпочитат напълно узрелите банани заради сладкия им […]
Пилешко или телешко: Кое месо е по-полезно
Когато става въпрос за здравословно хранене, изборът на правилния източник на протеини е от съществено значение. Пилешкото и телешкото месо са сред най-популярните видове месо, но често възниква въпросът, кое от тях е по-полезно за консумация? И двата вида месо имат своите предимства и недостатъци, […]
Лимоново дърво у дома за цитрусови плодове през цялата година
Отглеждането на лимоново дърво у дома ще ви даде възможността да се наслаждавате на пресни лимони през цялата година, дори в студеното време. Въпреки че на пръв поглед може да изглежда сложно, ще се изненадате, защото за отглеждането му не ви е необходима голяма градина. […]
Авокадо, ще изчезне ли от магазините
С повишаването на температурите и намалените валежи растежът на авокадото се забавя значително. Супермаркетите, продаващи авокадо, са предупредени за потенциален недостиг на популярния плод поради изменението на климата, което може да доведе до затруднения в доставките през следващите години. Испания, Южна Африка, Перу, Чили и […]
Фибри: Защитават организма от образуването на тумори
Фибрите, известни още като диетични влакнини, играят съществена роля за поддържането на здравето на човека. Те са растителни компоненти, които не се усвояват от храносмилателната система, но оказват редица благоприятни ефекти върху организма. Сред многото им функции, две се открояват като ключови в контекста на […]
Защо е добре да не преяждаме често
Преяждането е често срещан проблем в съвременното общество, където изобилието от храна и забързаното ежедневие често ни подтикват да консумираме повече, отколкото тялото ни реално се нуждае. Макар понякога да изглежда безобидно, честото преяждане може да има сериозни последици както за физическото, така и за […]
Пуешки яйца: защо не ги ядем?
Яйцата са една от най-широко консумираните храни в световен мащаб поради тяхната гъвкавост, хранителна стойност и достъпност. Пилета, патици, пъдпъдъци и други птици са опитомени, за да осигурят яйца, които се използват в голямо разнообразие от ястия, от закуска до вечеря. Ниската им цена и […]
Черен шоколад: Намалява риска от диабет тип 2
Различни проучвания показват, че консумацията на черен шоколад може дори да подобри инсулиновата чувствителност и нивата на холестерола при хора с диабет. Консумирането на пет парчета черен шоколад на седмица е свързано с намален риск от диабет тип 2, според дългосрочно проучване в САЩ, публикувано […]
Кимчи: Храна за изгаряне на мазнини
Световната здравна организация (СЗО) призна, че затлъстяването е основен здравен проблем, засягащ около 890 милиона души, или 16% от населението на света. Пандемията от затлъстяване е проблем дори в Азия, където са съсредоточени страните в света с най-ниско наднормено тегло. В отговор Световният институт за […]
Кой плод съдържа най-много колаген
Колагенът е протеин, чиято функция е да държи заедно различните структури на тялото. Той е отговорен за свързването на съединителните тъкани: мускули, сухожилия, връзки, кожа, кости, хрущяли, хематологична тъкан, мастна тъкан и органи. Неговата функция е да образува влакната, от които са създадени структурите на […]
Кои храни ускоряват стареенето
Според ново италианско проучване, публикувано в научното списание The American Journal of Clinical Nutrition, повтарящата се консумация на ултра-преработени храни е пряко свързана с ускоряването на биологичното стареене, факт, който има драстични последици за общото ни здраве. Какво е ултра- преработена храна? Първото нещо, което […]
Сладката страна на играта
Хапването на сладкиши е традиция в някои части на света. Кои не обича да се награди с нещо сладичко, с повод и без повод. Сладкото е толкова изкушаващо, защото човешкото тяло естествено търси храни, които осигуряват бърз приток на енергия. Сладкишите, богати на захар и […]
Седмичната брошура: Най-добрият ви съюзник за разумни покупки
Всеки ден сме изправени пред десетки оферти и изгодни предложения, които изпълват витрините на магазините и хипермаркетите. Но как да сме сигурни, че правим най-разумния избор при покупките си? Седмичната брошура се превръща във верен съюзник, когато става дума за умно и ефективно пазаруване. Какво […]
Коя гъба осигурява най-много ползи за мозъка
Тя противодейства на когнитивния спад и има антимикробни, антивирусни, противоракови, антидиабетни, бори се със затлъстяването и има антиоксидантни свойства. Всички сме чували за ползите от ядливите гъбите за нашето здраве, най-известните сред тях са манатарките, но има и други, които са още по- полезни. Една […]
Безпокойство: суперхраните ще ви помогнат да се преборите с него
Прекомерното безпокойство за каквото и да било причинява постоянно чувство на страх, което пречи на ежедневието. Периодичното безпокойство е част от живота и е естествена реакция на тялото към стресови ситуации. Притеснението за важни въпроси като здраве, семейство или финанси се счита за нормално. Въпреки […]