Тиквеник с точени кори

Тиквеник с точени кори

С настъпването на есента идва и сезонът на тиквите. Тиквата може да се включи в много ястия като супи, гарнитури и сладкиши. Ако ви се яде нещо сладичко тиквеникът е един чудесен вариант за хладните дни, а и не само. Той е традиционен български десерт, приготвен от тиква, орехи и захар, завит в тънки кори. Ето една класическа рецепта за приготвяне на тиквеник:

Съставки:

• 500 г готови фини кори
• 1 кг настъргана тиква
• 150 г захар (по желание може повече или по-малко, според вкуса)
• 100 г смлени орехи
• 1 ч.л. канела
• 100 мл олио или разтопено масло
• 50 г галета (по желание, за сгъстяване на тиквената смес)
• Пудра захар за поръсване

Как се приготвя ?

Първо трябва да обелите тиквата и да я настържете на едро ренде. В тенджера или дълбок тиган запържете тиквата за кратко с малко олио, докато омекне. Ако предпочитате, може да я оставите сурова, но задушаването ще придаде по-наситен вкус.

След като тиквата омекне, добавете захарта, орехите и канелата. Разбъркайте добре и свалете от котлона.
След това разстелете една от готовите кори и я намажете с олио или масло.

Поставете част от тиквената смес върху кората, като я разпределите равномерно по дължина.

Навийте кората на руло и я поставете в намазнена тава. Повторете процеса с останалите кори и тиквена смес, като ги нареждате в тавата една до друга.

Печене

Намажете повърхността на тиквеника с олио или масло.

Загрейте фурната на 180°C и печете тиквеника за около 30-40 минути или докато стане златисто-кафяв.
След като извадите тиквеника от фурната, оставете го да се охлади.

Поръсете с пудра захар преди сервиране.

Ако искате тиквеникът да е по-сочен, може да добавите малко разтопено масло между корите. Тиквеникът може да се сервира както топъл, така и студен.

Това е основната рецепта, но можете да експериментирате, като добавите стафиди, карамфил или други подправки според вашия вкус.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares