Вкусен, достъпен и с мощен ефект върху мозъка този плод е естествен съюзник за когнитивно здраве.
Ягодите са богати на естествени съединения, които подпомагат функционирането на централната нервна система. Високото им съдържание на флавоноиди и по-точно антоцианини, е привлякло вниманието на научната общност. Тези естествени пигменти, отговорни за характерния му интензивен червен цвят, действат като антиоксиданти и противовъзпалителни средства. Двете ключови свойства за защита на мозъка от остаряване.
Защо ягодите ви помагат да мислите по-добре?
Проучване, проведено от Държавния университет в Сан Диего, показва, че редовната консумация на ягоди може да е свързана с по-нисък процент на когнитивен спад при възрастните хора.
Изследването, проведено със значителна извадка от възрастни хора, заключи, че тези, които често консумират ягоди, показват по-бавно стареене на мозъка и по-добри резултати в тестовете за памет и внимание. Антоцианините, присъстващи в този плод, подобряват комуникацията между невроните, насърчавайки по-голяма умствена гъвкавост. Освен това, способността им да намаляват възпалението в мозъчната тъкан е от съществено значение, тъй като тези процеси са свързани с развитието на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер или леки когнитивни нарушения.
Към тази полза се добавят и други ценни хранителни вещества като витамин С, необходим за производството на невротрансмитери като допамин и фолиева киселина, която също играе важна роля в психичното здраве. Всичко това прави ягодите подходяща храна, за всеки който иска да подобри умствената си дейност по естествен път.
Ягодите са богати на витамин С, ключово хранително вещество за производството на колаген. През пролетта и по-голямата част от лятото, те са пресни и достъпни. За разлика от други продукти, етикетирани като „суперхрани“ или изкуствени добавки, ягодите не изискват никаква специална подготовка, нито струват много. Освен това, кулинарната им гъвкавост позволява да бъдат включени към храненето на цялото семейство по различни начини. От закуска с кисело мляко и зърнени храни до салати, смутита или по-сложни десерти. Могат да се консумират и самостоятелно, като сладка и здравословна закуска между храненията.
Никоя отделна храна не може да замести балансираната диета, адекватната почивка или редовните физически упражнения, всички от които са от съществено значение за доброто психично здраве. Редовното включване на ягоди обаче може да бъде част от ефективна стратегия за дългосрочно здраве на мозъка. Честата консумация, съчетана със здравословни навици за живот, може да помогне за поддържане на остър ум, подобряване на ежедневната концентрация и намаляване на риска от загуба на памет през годините.
Източник: La Razón