Вредно ли е млякото?

Вредно ли е млякото?

Последните години все повече се говори, че млякото и сиренето не са полезни, а са вредни, защото образуват слуз в организма. Това се превърна в трайна тенденция.

Има ли истина в това твърдение и как реално се отразва консумацията на мляко и млечни продукти на здравите хора?

Млякото е първата храна на всеки чоек, дори на всички видове бозайници. Абсурдно е точно то да бъде обявявано за вредно по принцип. То естествено е протипоказно за хората с алергии към някои от компонентите му, например към лактозата. Отговорът на даден организъм към млякото и млечните продукти зависи от това с какъв набор от ензими разполагат червата и черният дроб. Здравите хора няма от какво да се притесняват по отношение на консумацията им.

Млякото е ценна храна, защото има добре балансирано съотношение на белтъци, въглехидрати и мазнини, както и на микроелементи и макроелементи, витамини и минерали.

Непоносимост към мляко и млечни продукти

Някои хора имат непоносимост към млякото и млечните продукти, защото не могат да разграждат в телата си лактозата. Това е основният въглехидрат в млякото.  Такива хора не могат да усвоят напълно лактозата и именно затова имат стомашно-чревни смущения и неприятни симптоми като подуване, газове и усещане за тежест в стомаха след консумация на мляко.

При възрастните лактазата – ензимът, който разгражда лактозата в мялкото намалява. Това обаче далеч не се случва при всички хора. При лактозна непоносимост се препоръчва ограничаването на консумацията на мляко и млечни продукти.

Алергия към белтъка на кравето мляко

Млякото е богато на белтъци, те са основна хранителна съставка, но в същото време са и основни антигени когато консумиращият е алергичен. Млякото е потенциална алергизираща храна. Хората с алергия към белтъците в млякото, трябва да ограничат консумацията на мляко и млечни продукти.

Колко мляко е здравословно да пият малките деца?

Специалистите съветват здравите деца да пият по чаша топло мляко всяка сутрин. Много често в детските градини осигуряват този прием. Млякото е полезно за децата, защото съдържа калций, фосфор, селен и магнезий. Млякото освен това е вкусно. Добре се комбинира с мед. Може да се смеси с плод и да се пасира, може да се приготви като любим десерт като например мляко с ориз, да се прибавя към овесените ядки и т. н.

Кисело или прясно мляко?

Ферментиралото мляко е безкрайно полезно.То съдържа огромно количество от полезните млечнокисели бактерии. Те подпомагат чревното здраве като засилват съпротивата на чревната стена срещу патогените. Ферментацията намалява антигенността на белтъците в млякото и то се приема по-лесно от организма.

Съхранение на млякото

За предпочитане е да се съхранява в стъклена бутилка, отколкото в пластмасова. Задължително бутилката или кутията мляко трябва да се съхранява в хладилник. Нормално е пастьоризираното мляко да се разваля по-бавно, защото при самия процес на пастьоризация се убива по-голямата част от бактериите в млякото, а именно те са виновни за развалянето му.

Образува ли мялкото слуз в организма?

Червото реагира на всяка храна попаднала в него с образуване на слуз като защита. Така че тези твърдения относно млякото са абсолютна спекулация. Изследванията показват, че дълголетниците из Родопите са сред най-големите консуматори на мляко и млечни продукти.

Няма рецепта колко точно мляко или сирене да се яде на седмица.  Спокойно може да следвате желанията на вашия организъм. Не е правилно млечните продукти да се ограничават без сериозна причина за това, защото млякото и сиренето доставят на организма най-лесно усвоимите калций и магнезий.

Ако се притеснявате за качеството на млякото в магазина, винаги може да си приготвите кисело мляко, дори сирене и кашкавал у дома. Суроватката, която ще получите също е полезна, богата е на аминокислени и млечнокислени бактерии. Тя е перфектен естествен пробиотик за децата. У дома може да си приготвите и катък. Млечните продукти като сирене, кашкавал и извара може да консумирате сурови, а може и да подложите на термична обработка. И в двата случая няма от какво да се притеснявате при консумацията им.

Не следвайте сляпо тенденциите. Винаги се информирайте коректно от проверени източници кое е факт и кое спекулация.

 

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares