Ябълките – пестициди, почистване и съхранение

Ябълките – пестициди, почистване и съхранение

Яденето на ябълка всеки ден наистина ли държи доктора далеч? Ябълките със сигурност са популярни – нареждат се сред трите най-добри плодове, произвеждани по света. Те са лесни за съхранение и транспортиране и в резултат на това обикновено се предлагат целогодишно в много държави.

Те са източник на фибри – неразтворими и разтворими, фитохимикали (кверцетин, катехин, хлорогенова киселина, антоцианин) и витамин С. Една порция или една средна ябълка осигурява около 95 калории, 0 грама мазнини, 1 грам протеин, 25 грама въглехидрати, 19 грама захар (естествено съдържаща се) и 3 грама фибри.

Трябва ли да се тревожа за пестицидите?

Ябълките непрекъснато оглавяват списъка на плодовете с най-високо съдържание на остатъци от пестициди. Те често изискват повече пестициди, тъй като са особено податливи на насекоми и болести. Въпреки че ябълките обикновено се измиват преди да бъдат продадени, количеството на оставащите остатъци е неизвестно и може да варира значително (отчасти в зависимост от вида и количеството на използвания пестицид).

Въпреки че някои остатъци от пестициди могат да проникнат в месестата част, измиването и обелването на кората на ябълката премахва голяма част от пестицида. Кората на ябълката обаче доставя по-голямата част от здравословните фитохимикали и фибри. Някои хора предпочитат да купуват органично отгледани ябълки.

Имайте предвид, че ползите за здравето от консумацията на плодове и зеленчуци надвишават потенциалните рискове от пестициди и не трябва да възпират човек да включи ябълките като част от здравословната диета.

Някои общи съвети за почистване на ябълки

Администрацията по храните и лекарствата  в САЩ препоръчва старателно измиване на всички продукти (включително органичните) под течаща вода преди приготвяне или ядене. Твърдите продукти като ябълките могат да бъдат изтъркани с чиста четка за продукти. Те не препоръчват миене на продукти със сапун, перилен препарат или дори препарати за търговски продукти. Промивките са предназначени за убиване на бактериите, а не за освобождаване от пестицидите.

Содата за хляб е ефективна при премахването на бактериите и разграждането на остатъците от пестициди, така че те да се измиват по-лесно, но този метод изисква няколко допълнителни стъпки. Накиснете ябълката в разтвор на сода за хляб от 1 чаена лъжичка сода за хляб и 2 чаши вода за 10-15 минути, след което изплакнете добре. За да спестите време, накиснете голяма партида ябълки, изплакнете добре и след това подсушете старателно всяка с кърпа, преди да ги приберете в хладилника, тъй като останалата излишна влага може да предизвика плесен или разваляне.

Съхранение

За да удължите свежестта ана ябълките, съхранявайте ги в хладилника. Те обикновено остават свежи поне 1-2 месеца, ако не и повече. Ябълките са климактеричен плод, което означава, че те продължават да узряват след прибиране на реколтата поради отделянето на газ, наречен етилен. Ниските температури забавят производството на етилен. Въпреки това, ябълките ще отделят малко етилен, когато се съхраняват в хладилник и могат да ускорят узряването на други продукти, съхранявани наблизо. Съхранявайте ябълките в чекмедже отделно от другите продукти, за да предотвратите това.

Ако се съхраняват при стайна температура, ензимите и етиленовият газ в ябълките ускоряват узряването. Те ще издържат на плота ви около 1-2 седмици, но текстурата може да се промени през това време.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares