Съставки:
- 100 г настъргана ябълка.
- 50 г оризово, елда, овесено, пшенично или брашно от спелта.
- Щипка бикарбонат, върха на чаена лъжичка.
- Няколко капки масло.
- Щипка сол, по желание.
Как се приготвят:
Обелете ябълката и я претеглете, не е нужно да слагате точно 100 г ябълка. Ябълката се настъргва с ренде, на най-тънката част, в купа.
Претеглете брашното, имаме нужда от половината от теглото на ябълката в брашно. Смесете брашното с бикарбоната и настърганата ябълка, до получаване на хомогенно тесто. Добре е да го правите със силиконова шпатула, а не с ръце, защото е много лепкаво.
Изберете малка дълбока чиния или купа. След това сложете няколко капки масло за намазняване на купата, тъй като това ще бъде формата. Поставете тестото в намаслена купа и го оформете с помощта на силиконова шпатула.
Гответе в микровълновата за 2 минути. Като поизстине извадете мъфина от формата, разполовете го с назъбен нож и ако желаете го запечете в тостер или тиган, с малко олио или масло.
В идеалния случай трябва да се изяде веднага, защото се втвърдява след охлаждане за няколко часа, но можете да приготвите няколко и да ги замразите вече нарязани. Да вадите готовите порции директно от фризера в тостера. Мъфините ще бъдат готови за консумация за нула време. Една много лесна, вкусна и бърза рецепта.