В последните години палмовото масло се е превърнало в една от най-използваните съставки в хранително-вкусовата промишленост. Срещаме го в шоколади, бисквити, маргарини, снаксове, дори и в някои млечни продукти. Въпреки че е евтино и удобно за производство, то носи редица рискове за здравето и околната среда. В последно време много специалисти препоръчват да избягваме консумацията на продукти, съдържащи палмово масло.
Вредно влияние върху здравето
Палмовото масло съдържа около 50% наситени мазнини, които при прекомерна консумация могат да увеличат нивата на лошия холестерол (LDL). Това повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, включително високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт.
При термичната обработка на палмовото масло (особено при високи температури, каквито се използват при производството на снаксове и фаст фууд) се образуват вредни съединения като глицидилови естери (GE) и 3-MCPD. Според Световната здравна организация (СЗО), тези вещества имат канцерогенни свойства и могат да увредят бъбреците и черния дроб.
Заради високата си калоричност палмовото масло допринася за увеличаване на теглото, ако се консумира редовно. Много преработени храни, съдържащи това масло, са богати и на захари и трансмазнини, което ги прави още по-вредни за организма.
Вредно въздействие върху околната среда
Производството на палмово масло е основната причина за масовото изсичане на тропическите гори, особено в страни като Индонезия и Малайзия. Тези райони са дом на много застрашени животински видове, включително орангутани, тигри и носорози. Когато горите се изгарят, за да се освободи земя за плантации, това води до загуба на хабитати и смърт на безброй животни.
Изсичането на горите не само унищожава естествените местообитания, но и освобождава огромни количества въглероден диоксид (CO₂) в атмосферата. Това допринася за климатичните промени и глобалното затопляне. Смята се, че индустрията за палмово масло е една от най-големите причини за повишените нива на парниковите газове.
Интензивното земеделие, свързано с добива на палмово масло, включва използването на химикали, като пестициди и изкуствени торове. Те замърсяват реките и подпочвените води, което влияе негативно на хората, животните и растенията в засегнатите райони.
Етични проблеми
Голяма част от палмовото масло се добива в държави, където работните условия са лоши. Работниците често са подлагани на експлоатация, а в някои случаи дори има детски труд в плантациите. Големите компании често заграбват земите на местни общности, като ги лишават от традиционния им начин на живот. В много случаи хората са насилствено изселвани, без да получат адекватно обезщетение.
Как да избегнем палмовото масло?
Ако искаме да намалим вредното въздействие на палмовото масло върху здравето и природата, трябва да бъдем внимателни при избора на продукти. Ако на опаковката е посочено „палмово масло“ (Palm Oil, Palm Fat, Palm Kernel Oil), опитайте се да изберете алтернативен продукт. Избирайте продукти с растителни масла с по-добро качество, като зехтин, кокосово масло или масло от авокадо.
Палмовото масло е евтин и широко използван продукт, но неговите последици за здравето, природата и обществото са твърде сериозни, за да ги игнорираме. Високото съдържание на наситени мазнини и токсичните вещества, които се образуват при обработката му, го правят вреден за организма. В същото време, производството на палмово масло унищожава горите, води до загуба на биоразнообразие и засилва климатичните промени.