Защо не трябва да ядем мухлясали плодове

Защо не трябва да ядем мухлясали плодове

Доскоро до скоро това беше обичайна практика, все повече хора избират да го избягват, поради потенциалните му вредни ефекти върху здравето.

Обикновено сме свикнали да не хабим плода и ако е малко презрял и например има малко плесен, изхвърляме тази част, нарязваме я и изяждаме останалата част от плода. Това е практика, която доскоро беше доста разпространена, но все повече хора, решават да не го правят, защото може да навреди на здравето им.

Според Лурдес де ла Бастида, диетолог в болницата Quirónsalud в Кордоба, Испания опасността от този тип практика е, че зелената или белезникава плесен, която се образува върху плодовете, е гъбичка, която може да проникне в плода и да се развие заедно с други патогени които са незабележими за окото и опасни за здравето ни.

Затова тя твърди, че целият мухлясал продукт трябва да се изхвърли, а не само частта, която е в лошо състояние. „Дори и да изберем да ядем частта, която не е мухлясала, вероятно ще разберем, че има различен вкус. Затова трябва да изхвърлим целия плод в кошчето“, подчертава диетологът.

Какво се случва, ако ядем мухлясала храна?

„Мухълът в плодовете може да произвежда микотоксини, които могат да причинят стомашно-чревни проблеми като повръщане или диария, главоболие, респираторни проблеми, проблеми с бъбреците. Това, което хората не знаят е, че микотоксините могат да повлияят на онкологичните процеси и да предизвикат хормонални промени“, подчертава този специалист. На свой ред де ла Бастида предупреждава, че плесените са склонни да проникват по-лесно в плодове, които са по-меки и с много вода, като круши, ягоди, портокали или мандарини.

Проблемът с микотоксините

Микотоксини или гъбични токсини, представляват „риск за здравето на хората и животните“. Това са химични съединения, произведени естествено при вторичния метаболизъм на някои видове гъбички. Те се причиняват от няколкостотин вида плесени, които могат да растат върху определени храни, ако са изпълнени определени условия на влажност и температура. В този контекст експертът по хранене твърди, че някои гъбични токсини са имуносупресивни, тоест могат да намалят капацитета на имунната система да се справя с микроби и патогени.

Как да предпазим храната си от мухъл?

Според експерта, когато става въпрос за избягване на развитието на мухъл в храната, трябва да се следват следните стъпки:

• Проверете всяка храна, която е била близо до мухлясалия продукт и с която той може да е бил в пряк контакт.
• Не купувайте храна, която е в лошо състояние, която е частично плесенясала или която няма обичайната си твърдост. Ако купуваме круши и някои имат натъртване, по-добре е да изберете тези, които нямат наранявания.
• Не оставяйте нетраен продукт извън хладилника за повече от 2 часа.
• Бързо се отървете от всяка храна, която съдържа мухъл, за да избегнете „заразяването“ й върху останалата част от храната.
• Използвайте остатъците най-късно до три дни, за да не се образува мухъл.
• Ако върху някоя храна се появи мухъл, почистете чинията или съда, където се е появил, както и рафта в хладилника, където е бил.
• Опитайте се да пазарувате ежедневно и да не съхранявате храната в хладилника за дълго време.

 

Източник: LA RAZON

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares