Здравословна храна ли са яйцата?

Здравословна храна ли са яйцата?

Яйцата са основна храна в много диети по света и има защо. Те са чудесен източник на протеини, витамини и минерали, което ги прави добър избор на здравословна и питателна храна.

Има обаче някои съображения, които трябва да имате предвид, когато става въпрос за консумация на яйца.

Първо, нека да разгледаме защо яйцата се считат за здравословни.

Те са с високо съдържание на протеини, като едно голямо яйце съдържа около 6 грама протеин. Протеинът, съдържащ се в яйцата, е висококачествен, което означава, че съдържа всички незаменими аминокиселини, необходими за мускулния растеж и възстановяване.

В допълнение към протеините, яйцата също са добър източник на витамини и минерали, включително витамин D, витамин B12, холин и селен.

Здравословна храна ли са яйцата? - eggs 182316 1

Едно от основните притеснения на хората относно консумацията на яйца е съдържанието на холестерол в тях.

Яйцата са с високо съдържание на холестерол, като едно голямо яйце съдържа около 185 милиграма холестерол. Изследванията обаче показват, че холестерола в тях има по-малко влияние върху нивата на холестерола в кръвта, отколкото се смяташе преди. Всъщност, проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, установява, че консумацията на едно яйце на ден не повишава риска от сърдечни заболявания при здрави индивиди.

Важно е да се отбележи, че докато самите яйца може да не са вредни, начинът, по който са приготвени, може да окаже влияние върху здравето им.

Например, приготвянето на яйца в масло или олио може да добави допълнителни калории и мазнини към ястието. Освен това добавянето на сирене или други високомаслени гарнитури към яйцата също може да допринесе за излишния прием на калории.

И така, кога не се препоръчва консумацията на яйца?

За повечето здрави хора яйцата могат да бъдат част от балансираната здравословна диета. Въпреки това, има някои групи хора, на които може да се наложи да ограничат приема на яйца. Например хората с анамнеза за сърдечно заболяване или висок холестерол следва да ограничат приема на холестерол в храната, включително яйцата, като източник на такъв. Хората с алергия или с хранителна чувствителност към яйца трябва да избягват напълно яйцата.

Здравословна храна ли са яйцата? - brown eggs

Безопасността на яйцата може да бъде проблем, ако не се обработват или не се готвят правилно.

Суровите или недостатъчно сготвени яйца могат да съдържат вредни бактерии като салмонела, които могат да причинят хранителни заболявания. Важно е яйцата да се варят достатъчно, за да се намали рискът от хранителни заболявания.

Като цяло, яйцата могат да бъдат здравословна и питателна добавка към балансирана диета за повечето хора.

Хранителен профил на кокошите яйца

Едно голямо яйце (50 грама) обикновено съдържа:

Калории: 70-80 калории, в зависимост от метода на готвене.

Протеин: 6 грама висококачествен протеин, който съдържа всички основни аминокиселини.

Мазнини: 5 грама мазнини, предимно здравословни ненаситени мазнини, около 1,5 грама наситени мазнини.

Холестерол: Едно голямо яйце съдържа около 185 милиграма холестерол, който се намира в жълтъка.

Витамини

Витамин D: Яйцата са един от малкото хранителни източници на витамин D, който е важен за здравето на костите и имунната функция.
Витамин B12: важен за производството на червени кръвни клетки и нервната функция.
Витамин В2 (рибофлавин): Помага за превръщането на храната в енергия и поддържа здрава кожа и очи.
Витамин А: важен за здравословното зрение, имунната функция и здравето на кожата.
Фолат: От съществено значение за растежа и развитието на клетките, особено по време на бременност.

Минерали

Желязо: Важно за производството на червени кръвни клетки и транспорта на кислород.
Фосфор: важен за здравето на костите и енергийния метаболизъм.
Селен: антиоксидант, който поддържа имунната функция и здравето на щитовидната жлеза.
Холин: важeн за мозъчната функция и паметта.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares