В постоянното търсене на по-здравословен начин на живот, все повече хора се отказват от маслото и маргарина, в ежедневните си рецепти. Известни с високото си съдържание на наситени и трансмазнини, тези традиционни варианти се заменят с по-здравословни алтернативи. Ето кои са здравословните заместители, които можете лесно да включите във вашите рецепти, за да подобрите здравето си:
Зехтин
Той е богат на мононенаситени мазнини и антиоксиданти и е отличен избор за готвене и печене. Неговият отличителен вкус не само подобрява пикантните ястия, но и подобрява дейността на сърдечно-съдовата система.
Кокосово масло
Въпреки, че е с високо съдържание на наситени мазнини, кокосовото масло съдържа средноверижни триглицериди, които могат да бъдат по-лесно метаболизирани от тялото. Кокосовото масло е идеално за приготвянето на сладкиши и всякакви видове печива.
Плодови пюрета
Ябълково пюре, бананово пюре и пюре от тиква са страхотни алтернативи в приготвянето на печива. Тези пюрета добавят влага и естествена нотка на сладост без калориите и мазнините на маслото.
Кисело мляко
То е богато на протеини и с кремообразна текстура и може да замени маслото в рецепти за печене и сосове. Мекият му вкус го прави универсален и питателен.
Авокадо
Пюрето от авокадо е отличен източник на здравословни мазнини и може да се използва в печива, сандвичи и смутита. Неговата кремообразна текстура и мек вкус имат много приложения в кухнята.
Тахан и ядково масло
Тахан (сусамова паста), ядковите масла, бадемовото и фъстъченото масло, са много хранителни и придават специфичен ядков вкус на ястията. Тези алтернативни заместители са идеални за печене и приготвяне на сосове.
Избистрено масло (гхи)
Подобно е на маслото, съдържа по-малко лактоза и изгаря на по- висока температура. Придава дълбок и богат вкус на храната.
Масло от рапица
Рапичното масло е здравословна алтернатива, с ниско съдържание на наситени мазнини и високо съдържание на мононенаситени мазнини. Той е универсален за готвене и печене и има неутрален вкус.
Източник :La Razon