Здравословните заместители на маслото и маргарина

Здравословните заместители на маслото и маргарина

В постоянното търсене на по-здравословен начин на живот, все повече хора се отказват от маслото и маргарина, в ежедневните си рецепти. Известни с високото си съдържание на наситени и трансмазнини, тези традиционни варианти се заменят с по-здравословни алтернативи. Ето кои са здравословните заместители, които можете лесно да включите във вашите рецепти, за да подобрите здравето си:

Зехтин

Той е богат на мононенаситени мазнини и антиоксиданти и е отличен избор за готвене и печене. Неговият отличителен вкус не само подобрява пикантните ястия, но и подобрява дейността на сърдечно-съдовата система.

Кокосово масло

Въпреки, че е с високо съдържание на наситени мазнини, кокосовото масло съдържа средноверижни триглицериди, които могат да бъдат по-лесно метаболизирани от тялото. Кокосовото масло е идеално за приготвянето на сладкиши и всякакви видове печива.

Плодови пюрета

Ябълково пюре, бананово пюре и пюре от тиква са страхотни алтернативи в приготвянето на печива. Тези пюрета добавят влага и естествена нотка на сладост без калориите и мазнините на маслото.

Кисело мляко

То е богато на протеини и с кремообразна текстура и може да замени маслото в рецепти за печене и сосове. Мекият му вкус го прави универсален и питателен.

Авокадо

Пюрето от авокадо е отличен източник на здравословни мазнини и може да се използва в печива, сандвичи и смутита. Неговата кремообразна текстура и мек вкус имат много приложения в кухнята.

Тахан и ядково масло

Тахан (сусамова паста), ядковите масла, бадемовото и фъстъченото масло, са много хранителни и придават специфичен ядков вкус на ястията. Тези алтернативни заместители са идеални за печене и приготвяне на сосове.

Избистрено масло (гхи)

Подобно е на маслото, съдържа по-малко лактоза и изгаря на по- висока температура. Придава дълбок и богат вкус на храната.

Масло от рапица

Рапичното масло е здравословна алтернатива, с ниско съдържание на наситени мазнини и високо съдържание на мононенаситени мазнини. Той е универсален за готвене и печене и има неутрален вкус.

 

Източник :La Razon

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares