Живак: Безопасна ли е консумацията на риба тон

Живак: Безопасна ли е  консумацията на риба тон

Рибата тон е соленоводна риба, която се яде по целия свят.

Тя е невероятно питателна и чудесен източник на протеини, омега-3 мастни киселини и витамини от група В. Въпреки това, тя може да съдържа високи нива на живак – токсичен тежък метал.

Консумацията на твърде много живак е свързана със сериозни здравословни проблеми, което поражда опасения относно редовния прием на риба тон.

Тази статия разглежда живака в рибата тон и дали е безопасно да ядете тази риба.

Колко е замърсена?

Рибата тон съдържа повече живак, отколкото други популярни продукти от морски дарове, включително сьомга, стриди, омари, миди и тилапия.

Това е така, защото рибата тон се храни с по-малки риби, които вече са замърсени с различни количества живак. Тъй като живакът не се отделя лесно, той се натрупва в тъканите на рибата тон с течение на времето.

Живак: Безопасна ли е консумацията на риба тон - 4495988 savory pan seared tuna steaks natedawg1123 4x3 1 c21b7761d458498b81d81794bcc426e4

Нива в различните видове

Нивата на живак в рибата се измерват в части на милион (ppm) или микрограмове (mcg).

Ето някои често срещани видове риба тон и техните концентрации на живак:

Живак (в mcg) на 3 унции (85 грама)

  • Светла риба тон (консерва) 0,126 10,71
  • Риба тон (пресна или замразена) 0,144 12,24
  • Риба тон (консерва) 0.350 29.75
  • Жълтоперка риба тон (пресна или замразена) 0,354 30.09
  • Бял тон (пресен или замразен) 0,358 30,43
  • Голям тон (пресен или замразен) 0,689 58,57

Референтни дози и безопасни нива

Американската агенция за опазване на околната среда заявява, че 0,045 mcg живак на фунт (0,1 mcg на kg) телесно тегло на ден е максималната безопасна доза живак. Това количество е известно като референтна доза.

Вашата дневна референтна доза за живак зависи от вашето телесно тегло. Умножаването на това число по седем ви дава седмичния лимит на живак.

Опасности от излагане на живак

Живакът в рибата тон е проблем за здравето поради рисковете, свързани с излагането на живак.

Точно както живакът се натрупва в тъканите на рибите с течение на времето, той може да се натрупа и в тялото ви.

Високите нива на излагане на живак могат да доведат до смърт на мозъчни клетки и да доведат до нарушена фина моторика, памет и фокус.

Излагането на живак може също да доведе до тревожност и депресия.

Колко често трябва да ядете риба тон?

Рибата тон е невероятно питателна и пълна с протеини, здравословни мазнини и витамини, но не трябва да се консумира всеки ден.

Специалистите препоръчват на възрастните да ядат 3–5 унции (85–140 грама) риба 2–3 пъти седмично, за да получат достатъчно омега-3 мастни киселини и други полезни хранителни вещества.

Изследванията обаче показват, че редовното ядене на риба с концентрация на живак над 0,3 ppm може да повиши нивата на живак в кръвта и да предизвика здравословни проблеми. Повечето видове риба тон надвишават това количество.

Следователно повечето възрастни трябва да ядат умерено риба тон и да обмислят избора на друга риба с относително ниско съдържание на живак.

Живак: Безопасна ли е консумацията на риба тон - image 1

Когато купувате риба тон, изберете леки консервирани сортове, които не съдържат толкова много живак, колкото белия или едроокия.

Можете да консумирате консервирана риба тон заедно с други видове с ниско съдържание на живак, като треска, раци, сьомга и миди, като част от препоръчителните 2-3 порции риба на седмица.

Опитайте се да избягвате да ядете бял тон или жълтопер тон повече от веднъж седмично. Въздържайте се от голямоок тон колкото е възможно повече.

Скипджак и консервирана лека риба тон, които са с относително ниско съдържание на живак, могат да се консумират като част от здравословна диета. Въпреки това белият, жълтоперият и едроокият тон са с високо съдържание на живак и трябва да се ограничават или избягватАбонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares