Последно добавени в блога
3 рецепти за бърза детска закуска през лятото
Лятото е сезонът на игрите, приключенията и слънчевите утрини, които започват с усмивка и… разбира се, вкусна закуска. За родителите това често означава нуждата от бързи, питателни и лесни рецепти, които не изискват дълго стоене пред печката, но същевременно осигуряват енергия за деня. В тази […]
Този плод подобрява симптомите на менопаузата
Постменопаузата увеличава риска от сърдечни заболявания, но научно проучване установи, че ежедневната консумация на плодове помага за „защита“ на сърцето. Има плодове, препоръчвани за ежедневна консумация по време на менопаузата, тъй като има достатъчно научни доказателства, че диетата може да повлияе на намаляването на най-притеснителните […]
Розмарин, средиземноморска билка с много лечебни свойства
Тази средиземноморска билка, известна от древността с многобройните си лечебни свойства, не само е лесна за отглеждане в саксия, но може да бъде и мощен съюзник за вашето здраве. В свят, все по-фокусиран върху естественото здраве и превантивното здраве, едно древно растение става хит в […]
Босилеково песто: вкус от Средиземноморието у дома
Босилековото песто е една от най-разпознаваемите и обичани италиански подправки. С произход от Лигурия, по-точно от град Генуа, то е ярък пример за това как простите съставки могат да създадат неустоим вкус. Зеленото злато на италианската кухня комбинира свежестта на босилека с дълбочината на пармезан, […]
Пет чая, които помагат за прочистване на бъбреците
Включването им в ежедневието ви може да бъде значителна стъпка към по-здравословен и балансиран живот. Бъбреците се считат за жизненоважни органи поради основната им функция в човешкото тяло. Те са отговорни за филтрирането на кръвта за отстраняване на отпадъци и токсини, регулирането на нивата на […]
Диетата MIND предотвратява деменция
Диетата MIND, която означава Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay, съчетава средиземноморската диета с диетата DASH (Диетични подходи за спиране на хипертонията) за понижаване на кръвното налягане и набляга на храни, за които е доказано, че са полезни за мозъка, като зеленолистни зеленчуци, горски плодове (боровинки, […]
Една чаша боб дневно подобрява здравето на сърцето
Бобът и нахутът са две от най-традиционните и обичани бобови растения в кухнята, поради тяхната гъвкавост при приготвянето на различни рецепти. От засищащи яхнии до по-иновативни рецепти, тези бобови растения отдавна са част от европейската диета. Въпреки това, тяхната стойност понякога е поставяна под въпрос […]
Бадеми или шамфъстък: Кой има повече протеини и фибри
Бадемите и шамфъстъкът са се превърнали в основни продукти в здравословното хранене. И двата вида ядки са отлични източници на енергия, добри мазнини, растителни протеини и голямо разнообразие от микроелементи. Но когато става въпрос за сравняване на съдържанието им на протеини, фибри и витамини, кой […]
Полифеноли: Шоколад и червено вино всеки ден
Най-голямото проучване в света върху консумацията на храни с полифеноли (като кафе или някои плодове) твърди, че те намаляват риска от метаболитен синдром с 23%. Най-голямото световно проучване за влиянието на приема на полифеноли в храната върху риска от кардиометаболитни проблеми е проследило над 6000 […]
Коприва: ползи и рецепта за супа
Копривата е истинско природно съкровище. В българската кухня тя има почетно място, особено през пролетта, когато всичко се събужда за нов живот. Ако сте свикнали да я възприемате просто като плевел, време е да я погледнете с нови очи и от нов ъгъл, в купата […]
Рецепта за ароматна рибена супа
В бързото ни ежедневие често търсим начини да се храним здравословно, без да прекарваме часове в кухнята. А когато говорим за здравословна храна, рибата заслужено заема водещо място в менюто. Богата на омега-3 мастни киселини, лесноусвоим протеин, витамини и минерали, рибата е истински дар от […]
Ядки за защита на кожата през лятото
Богати на антиоксиданти и здравословни мазнини, тези ядки са чудесен съюзник в грижата за кожата през най-слънчевите месеци. С настъпването на лятото, високите температури и продължителното излагане на слънце изискват специално внимание към здравето на кожата. В допълнение към слънцезащитните продукти и добрата хидратация, храненето […]
Как съвременното готвене започва с правилната кухня
В днешно време готвенето у дома се превръща не само в необходимост, но и в начин да изразим себе си, да се грижим за близките си и да се насладим на моментите около масата. Все повече хора осъзнават, че качествената и добре организирана кухня може […]
Боровинки: Супер храна за мозъка
Високата концентрация на антиоксиданти, ползите за сърцето и имунната система, правят боровинките супер храна. Последните изследвания разкриват, че са много полезни и за мозъка. Проучвания, публикувани във Frontiers in Nutrition и The American Journal of Clinical Nutrition, показват, че включването на шепа боровинки в ежедневната […]
Трите храни за по-дълъг и здравословен живот
Науката е доказала, че определени храни могат да окажат значително влияние върху дълголетието ни, като помагат за предотвратяване на заболявания, укрепват имунната система и насърчават по-здравословен живот. Ако искате да живеете по-дълго е менюто ви трябва да присъстват броколи, боровинки и зехтин. Броколи: Източник на […]
Без нитрати в преработеното месо, възможно ли е
Какво представляват нитритите и защо учените призовават за елиминирането им от преработеното месо? Прекомерното им наличие в преработените храни може да представлява риск за здравето. Нитритите са химични вещества, които съдържат йона NO₂, който се получава чрез окисляване на азота. Според Университетската клиника в Навара, […]
Този плод подобрява паметта и концентрацията
Вкусен, достъпен и с мощен ефект върху мозъка този плод е естествен съюзник за когнитивно здраве. Ягодите са богати на естествени съединения, които подпомагат функционирането на централната нервна система. Високото им съдържание на флавоноиди и по-точно антоцианини, е привлякло вниманието на научната общност. Тези естествени […]
Швейцарски манголд: Суперхрана за здрави кости
Манголдът е листен зелен зеленчук, култивиран от древни времена и ценен заради високата си хранителна стойност. Освен употребата му в средиземноморската кухня, последните проучвания и хранителни препоръки подчертават потенциала му за предотвратяване на проблеми като декалцификация на костите и зъбите. Благодарение на съдържанието си на […]
Плодовете, които трябва да ядете за стегната и млада кожа
Почти никои не знае, че един малък зелен плод може да се окаже вашият най-добър съюзник в грижата за кожата, ставите и борбата със стареенето отвътре. В търсене на естествени възможности за поддържане на стегната кожа, здрава коса и защитени стави, много хора се обръщат […]
Червено цвекло, натурален еликсир за здраве
Червеното цвекло е една от онези скромни на вид, но изключително мощни храни, които природата ни е дарила. С наситения си червен цвят, леко сладък вкус и впечатляващ хранителен профил, то е истинско богатство за организма. През последните години популярността му се възражда, не само […]