Бързи и лесни рецепти за готвене - goodfood.bg

Бързи и лесни рецепти за готвене - goodfood.bg

Блог за храна, рецепти и още нещо


Последно добавени в блога

Тайната на бирената пяна е разкрита след 7 години изследвания

Тайната на бирената пяна е разкрита след 7 години изследвания

Седемгодишно проучване на ETH Zurich разкри тайните на стабилността на бирената пяна. Техните открития във Physics of Fluids разкриват неподозирана сложност. Изследователски екип от престижния ETH Zurich, ръководен от Ян Вермант, разкри сложните тайни на бирената пяна, феномен, който те са изучавали всеотдайно в продължение […]
Недостиг на желязо

Недостиг на желязо

Експертите предупреждават, че екстремната умора, която не се подобрява с почивка, напуканите устни или прекомерният косопад са предупредителни знаци, които тялото ви изпраща и които не бива да се пренебрегват. Желязото е основен минерал за образуването на хемоглобин, отговорен за транспорта на кислород в кръвта, […]
Най-скъпите храни в света

Най-скъпите храни в света

Кулинарният свят отдавна е сцена, на която се срещат традиции, иновации и изящество. Но има и друга страна на гастрономията – тази на лукса и екстравагантността. Някои храни и съставки достигат цени, които могат да се сравняват със стойността на бижута или произведения на изкуството. […]
Тенденции в здравословното хранене

Тенденции в здравословното хранене

В последното десетилетие интересът към здравословното хранене нарасна стремглаво. Потребителите все повече осъзнават връзката между начина на хранене и цялостното благополучие, а това влияе директно върху пазара и върху тенденциите в кулинарния свят. Ако доскоро „здравословно“ означаваше просто нискомаслено или без захар, днес спектърът е […]
Кисели краставички в буркан, вкусът на традицията

Кисели краставички в буркан, вкусът на традицията

Киселите краставички са една от най-обичаните зимнини в България. Те присъстват на почти всяка трапеза през студените месеци – като салата, гарнитура или дори като основен акцент в традиционни ястия. Освен че са вкусни и освежаващи, киселите краставички имат и редица полезни свойства. Те съдържат […]
5 рецепти със спанак

5 рецепти със спанак

Спанакът е една от най-богатите на хранителни вещества зелени листни култури. Той съдържа витамини, минерали и антиоксиданти, които подкрепят цялостното здраве на организма. Спанакът е изключителен източник на витамин А (под формата на бета-каротин), витамин С, витамин К и витамини от група B, включително фолиева […]
Мед, натурален имуностимулатор за всяка възраст

Мед, натурален имуностимулатор за всяка възраст

Медът е едно от най-древните и ценени природни средства за поддържане на здравето. Наричан „течно злато“, той съчетава приятен вкус с изключителни хранителни и лечебни качества. В продължение на хилядолетия хората са го използвали както като подсладител, така и като природно лекарство за различни заболявания. […]
Сладко от смокини

Сладко от смокини

Сладкото от смокини е едно от най-обичаните домашни изкушения в българската кухня. То съчетава неподправената сладост на добре узрелите плодове, с аромат на ванилия, лимон и понякога канела. Освен че е вкусно, сладкото от смокини носи със себе си дълбока символика, то е знак за […]
Консумацията на червено месо променя чревните бактерии

Консумацията на червено месо променя чревните бактерии

Доказано е, че червеното месо намалява наличието на полезни бактерии в микробиотата. Последните епидемиологични проучвания разкриват силна корелация между консумацията на червено месо и развитието на възпалителни заболявания в червата. Резултатите, публикувани в Molecular Nutrition and Food Research, показват, че консумацията на червено месо е […]
Подобряват качеството на шоколада с бактерии и гъбички

Подобряват качеството на шоколада с бактерии и гъбички

Качеството на шоколада зависи от това, с какво се смесват какаовите зърна по време на обработка. Температурата също е от значение. Според ново проучване основният фактор, който отличава добрия шоколад от лошия, са неговите бактерии. Не тези, които се намират в шоколадовия блок, а в […]
Здравословни предложения за обяд в училище на първокласник

Здравословни предложения за обяд в училище на първокласник

Когато едно дете тръгне в първи клас, родителите се изправят пред множество нови предизвикателства, учебни материали, организация на деня, балансиране между игри и домашни. Това е стресиращ момент както за детето, така и за родителите и е важно през този период да се опитаме да […]
Този плод подобрява паметта и когнитивните функции

Този плод подобрява паметта и когнитивните функции

Няколко проучвания и наблюдателни изследвания показват, че редовната консумация може да подобри аспекти на паметта и когнитивните функции. Ако търсите лесен съюзник за мозъка си след 50-годишна възраст, боровинките са ясен претендент. Няколко проучвания и наблюдателни изследвания показват, че редовната им консумация може да подобри […]
Компот от праскови

Компот от праскови

Компотът от праскови е един от най-ароматните и обичани десерти, който носи лятно настроение дори в най-студените зимни дни. Той е не само вкусен, но и полезен. Прасковите са богати на витамини A, C, E, минерали и фибри. В българската кухня компотът е традиционен начин […]
Как се прави сладко от боровинки

Как се прави сладко от боровинки

Боровинките са едни от най-ценните горски плодове. Те са много богати на витамини, антиоксиданти и полезни минерали. Имат неповторим вкус и аромат, който можем да запазим за цяла година, като ги превърнем в домашно сладко. Приготвянето на сладко от боровинки в буркан не е сложно, […]
Най-екзотичната храна, която може да се опита в казино

Най-екзотичната храна, която може да се опита в казино

Казино преживяването отдавна не се ограничава само до тръпката от ротативките и блекджека, вече това е и гастрономическо приключение, което привлича все повече любопитни играчи. От пищни бюфети до изискани менюта на световни майстор-готвачи, истинските гурме удоволствия са част от магията на казиното. VIP гурме […]
Маринована риба в буркан, как да я приготвим

Маринована риба в буркан, как да я приготвим

Ако сте рибар или просто обичате морската храна и искате да й се наслаждавате и през останалата част на годината, задължително трябва да се научите как да консервирате риба. Маринованата риба е вкусно и практично решение за съхранението на риба, като същевременно запазва богатия вкус […]
Кои храни съдържат литий

Кои храни съдържат литий

Литият е микроелемент, който естествено се среща в почвата, водата и някои храни. Въпреки че е по-известен като лекарствено средство за лечение на биполярно разстройство и депресия, литият в естествено ниски концентрации има важна роля за нервната система, емоционалния баланс и когнитивните функции. Изследвания показват, […]
Рецепта за домашен шипков мармалад

Рецепта за домашен шипков мармалад

Шипките, онези яркочервени плодчета, които често подминаваме по есенните пътеки, всъщност са едни от най-богатите на полезни вещества природни дарове. Те не само са незаменим източник на витамини, но и играят важна роля в народната медицина и кулинарията от векове. Защо шипките са толкова ценни? […]
Апетит за игра във виртуалната кухня

Апетит за игра във виртуалната кухня

Всеки велик кулинарен шедьовър започва с вдъхновение, правилните съставки и щипка дързост. Същото важи и за великите технологични иновации. През 1994 г., докато интернетът още „втасва“, група визионери решават да сготвят нещо напълно ново и създават онлайн казино, което да бъде достъпно от всяко място, […]
Злато което става за ядене

Злато което става за ядене

Ядливото злато, представлява тънки златни листчета, прах или люспи, които красят десерти, напитки и дори основни ястия. Тази скъпа добавка се е превърнала в символ на екстравагантност и разточителство в света на кулинарията. То не притежава вкус или аромат, но присъствието му променя цялостното усещане […]