Последно добавени в блога
Чаша мляко на ден намалява риска от рак на червата
Млякото е отличен източник на протеини, калций, витамин D, калий и други микроелементи, всички от които са от решаващо значение за растежа и поддържането на костите. Една чаша мляко осигурява приблизително 30% от препоръчителното дневно количество калций, което е от съществено значение за развитието на […]
Най-добрият плод за естествено прочистване на пикочния мехур
Специалистите препоръчват консумацията му като превантивна мярка Пикочният мехур, основен орган на отделителната система, играе основна роля в съхранението и извеждането на урината, произведена от бъбреците. Разположен в таза, формата му се променя в зависимост от състоянието му. Когато е празен, той придобива триъгълна форма […]
Рецепта за кюфтета по чирпански
Ако сте дете на 90-те няма как това класическо българско ястие, да не ви върне в детството. Кюфтета по чирпански са вкусно, засищащо и подходящо за всякакъв повод ястие. Не са необходими някакви грандиозни кулинарни умения, за да си го приготвите и сами, в къщи. […]
В рибата ли се съдържа най-много Омега-3
Омега-3 мастните киселини са от съществено значение за здравето на човека. Те играят ключова роля за нормалната функция на мозъка, сърцето и имунната система, както и за намаляване на възпалителните процеси в организма. Въпреки това, тялото ни не може да ги произвежда самостоятелно, затова е […]
Храната влияе върху функцията на нашите гени
През годините беше доказано не само значението на нашия микробиом, но и как той влияе на нашите гени. Бактериите в нашето тяло предпочитат определени храни и тези, които им осигуряват по-добри хранителни вещества, се приемат по-добре и са по-полезни за тях и за нас. Известно […]
Авокадо, ще изчезне ли от магазините
С повишаването на температурите и намалените валежи растежът на авокадото се забавя значително. Супермаркетите, продаващи авокадо, са предупредени за потенциален недостиг на популярния плод поради изменението на климата, което може да доведе до затруднения в доставките през следващите години. Испания, Южна Африка, Перу, Чили и […]
Фибри: Защитават организма от образуването на тумори
Фибрите, известни още като диетични влакнини, играят съществена роля за поддържането на здравето на човека. Те са растителни компоненти, които не се усвояват от храносмилателната система, но оказват редица благоприятни ефекти върху организма. Сред многото им функции, две се открояват като ключови в контекста на […]
Закуска, обяд или вечеря: Кое хранене е най-важно
Всеки от нас е чувал твърдението, че „закуската е най-важното хранене за деня“. Но в действителност кое хранене е най-значимо за поддържането на здравето и правилното функциониране на организма? Отговорът не е еднозначен и зависи от индивидуалните нужди, начина на живот и здравословното състояние на […]
Коледни меденки
Коледните меденки са не само изключително вкусен десерт, но и символ на празничния дух, уют и семейни традиции. Те са част от коледната магия в много страни по света, като с всяка хапка ни пренасят в магичния коледен свят. Откъде идват меденките? Историята на меденките […]
Защо е добре да не преяждаме често
Преяждането е често срещан проблем в съвременното общество, където изобилието от храна и забързаното ежедневие често ни подтикват да консумираме повече, отколкото тялото ни реално се нуждае. Макар понякога да изглежда безобидно, честото преяждане може да има сериозни последици както за физическото, така и за […]
Как се приготвя Коледна питка
Коледната питка е един от основните символи на българската коледна трапеза. Тя не е само част от храната, носи в себе си дълбок символизъм и важни обичаи, свързани с Рождество Христово. Традицията на приготвянето на Коледната питка има корени в старобългарския фолклор и е част […]
Пуешки яйца: защо не ги ядем?
Яйцата са една от най-широко консумираните храни в световен мащаб поради тяхната гъвкавост, хранителна стойност и достъпност. Пилета, патици, пъдпъдъци и други птици са опитомени, за да осигурят яйца, които се използват в голямо разнообразие от ястия, от закуска до вечеря. Ниската им цена и […]
Черен шоколад: Намалява риска от диабет тип 2
Различни проучвания показват, че консумацията на черен шоколад може дори да подобри инсулиновата чувствителност и нивата на холестерола при хора с диабет. Консумирането на пет парчета черен шоколад на седмица е свързано с намален риск от диабет тип 2, според дългосрочно проучване в САЩ, публикувано […]
Тайни за чиста и свежа кухня при готвене на ароматни ястия
Готвенето на ароматни ястия, като такива с риба, пикантни подправки или запържени съставки, може да създаде истински празник за вкусовите рецептори. Но същевременно тези аромати често остават дълго след приготвянето, което може да бъде предизвикателство за поддържането на свежестта в кухнята. В тази статия ще […]
Здравословни идеи за зеленчукови манджички при хора с диабет
Веган и вегетарианската кухня не само че е вкусна, но и невероятно полезна за общото здраве и благополучие. Все повече хора се обръщат към растителните храни заради техните ползи за здравето, като поддържане на здравословно тегло, подобряване на храносмилането и намаляване на риска от различни […]
Кимчи: Храна за изгаряне на мазнини
Световната здравна организация (СЗО) призна, че затлъстяването е основен здравен проблем, засягащ около 890 милиона души, или 16% от населението на света. Пандемията от затлъстяване е проблем дори в Азия, където са съсредоточени страните в света с най-ниско наднормено тегло. В отговор Световният институт за […]
Рецепта за италианска фокача
Фокачата е традиционен италиански, плосък хляб, известен със своята мека структура, аромат и хрупкава коричка. И спокойно може да се направи и в домашни условия Може да се приготви с различни добавки като маслини, розмарин, чесън и домати. Ето какви са основните стъпки за приготвянето […]
Кой плод съдържа най-много колаген
Колагенът е протеин, чиято функция е да държи заедно различните структури на тялото. Той е отговорен за свързването на съединителните тъкани: мускули, сухожилия, връзки, кожа, кости, хрущяли, хематологична тъкан, мастна тъкан и органи. Неговата функция е да образува влакната, от които са създадени структурите на […]
Кои храни ускоряват стареенето
Според ново италианско проучване, публикувано в научното списание The American Journal of Clinical Nutrition, повтарящата се консумация на ултра-преработени храни е пряко свързана с ускоряването на биологичното стареене, факт, който има драстични последици за общото ни здраве. Какво е ултра- преработена храна? Първото нещо, което […]
Кои напитки почистват артериите и се грижат за сърцето
Много често, когато обядваме или вечеряме си сипваме по една кола или бира, без да сме напълно наясно с отрицателните ефекти, които те могат да окажат върху здравето на сърдечно-съдовата ни система. Тези напитки, богати на захар, кофеин и изкуствени вещества, повишават кръвното налягане и […]