Бързи и лесни рецепти за готвене - goodfood.bg

Бързи и лесни рецепти за готвене - goodfood.bg

Блог за храна, рецепти и още нещо


Последно добавени в блога

Амарант: Зърнената култура по-питателна от ориза

Амарант: Зърнената култура по-питателна от ориза

Въпреки че оризът и киноата са популярни в здравословното хранене, има едно още по-хранително зърно, за което малко хора знаят и това е амарантът. Тази древна суперхрана, произхождаща от Централна и Южна Америка, не само превъзхожда тези традиционни зърна по хранителна стойност, но и предлага […]
Пилешко или телешко: Кое месо е по-полезно

Пилешко или телешко: Кое месо е по-полезно

Когато става въпрос за здравословно хранене, изборът на правилния източник на протеини е от съществено значение. Пилешкото и телешкото месо са сред най-популярните видове месо, но често възниква въпросът, кое от тях е по-полезно за консумация? И двата вида месо имат своите предимства и недостатъци, […]
Суперхрана: Защо чесънът е полезен за нашето здраве

Суперхрана: Защо чесънът е полезен за нашето здраве

Чесънът (Allium sativum) е една от най-старите култивирани храни в света, използван както като подправка, така и като лечебно средство от хиляди години. Още в древен Египет, Гърция и Китай чесънът е бил ценен заради своите лечебни свойства. Днес съвременната наука потвърждава, че чесънът съдържа […]
Правилният начин за замразяване на смляно месо

Правилният начин за замразяване на смляно месо

Замразяването на мляно месо изглежда проста задача, но много хора правят грешки, които влияят на качеството и вкуса на продукта. Как правилно да съхраняваме каймата и най-вече как да я размразим така, че все едно не е било във фризера? Най-честата грешка: замразяване в насипно […]
Захранване на бебето: С какво да започнем

Захранване на бебето: С какво да започнем

Захранването на бебето е важен етап в неговото развитие, който изисква внимание и търпение от страна на родителите. Изборът на подходящи храни, правилното време за започване и начинът на въвеждане на нови вкусове играят ключова роля в изграждането на здравословни хранителни навици. Кога да започнем […]
Кои храни съдържат фолиева киселина

Кои храни съдържат фолиева киселина

Фолиевата киселина, известна още като витамин B9, е от съществено значение за човешкото здраве. Тя играе ключова роля в клетъчното делене, образуването на ДНК и развитието на нервната система. Този водоразтворим витамин е особено важен за бременните жени, тъй като помага за правилното развитие на […]
Лимоново дърво у дома за цитрусови плодове през цялата година

Лимоново дърво у дома за цитрусови плодове през цялата година

Отглеждането на лимоново дърво у дома ще ви даде възможността да се наслаждавате на пресни лимони през цялата година, дори в студеното време. Въпреки че на пръв поглед може да изглежда сложно, ще се изненадате, защото за отглеждането му не ви е необходима голяма градина. […]
15 храни, които не трябва да съхранявате във фризера

15 храни, които не трябва да съхранявате във фризера

Фризерът е важен за всяко домакинство, защото благодарение на него успяваме за съхраним голяма част от хранителните продукти за по-дълго време. Но запазват ли те хранителните си качества, когато са съхранявани при минусови температури? Някои продукти губят текстурата, вкуса или свойствата си при замразяване, а […]
Естествено лекарство за подут корем

Естествено лекарство за подут корем

Ако търсите прост и естествен начин да поддържате здравословни килограми, да намалите възпалението в тялото си и да се почувствате по-леки, тази инфузия е вашият съюзник. Тази рецепта от мощни и достъпни съставки, ще извая горната част на корема, стомаха, ръцете и дори лицето ви. […]
Защо не трябва да ядем мухлясали плодове

Защо не трябва да ядем мухлясали плодове

Доскоро до скоро това беше обичайна практика, все повече хора избират да го избягват, поради потенциалните му вредни ефекти върху здравето. Обикновено сме свикнали да не хабим плода и ако е малко презрял и например има малко плесен, изхвърляме тази част, нарязваме я и изяждаме […]
Плодовете, които трябва да съхранявате в хладилника

Плодовете, които трябва да съхранявате в хладилника

Когато става въпрос за консервиране на плодове, често се появяват съмнения къде е най-добре да се съхраняват: в хладилника или навън? Този малък детайл може да направи голяма разлика във вкуса, текстурата и свежестта на всеки плод. Въпреки че много хора избират да охлаждат всичко […]
Храните, които трябва да избягвате при инсулинова резистентност

Храните, които трябва да избягвате при инсулинова резистентност

Инсулинът е хормон, секретиран в панкреаса, който регулира кръвната захар. Инсулиновата резистентност е решаващ фактор за развитието на диабет тип 2, тъй като клетките не реагират адекватно на хормона, произвеждан в панкреаса, който регулира тази кръвна глюкоза. Въпреки че може да има нормални или високи […]
Испанско ястие е избрано за третото най-добро в света

Испанско ястие е избрано за третото най-добро в света

Испанската гастрономия е сред най-добрите на планетата благодарение на културното многообразие и голямото разнообразие от храни и ястия с вековна история. Испанската кухня е със световен успех и това не е изненада за никого. Кулинарното списание TasteAtlas нарежда испанската храна сред най-добрите в света, наравно […]
Бялото или жълтото пилешко месо е по-добро

Бялото или жълтото пилешко месо е по-добро

Когато пазаруват, хората често решават да гледат единствено цената. Естествено, хората са склонни да търсят най-евтиното, особено когато купуват големи количества. При някои продукти разликата е едва забележима, така че си струва да изберете най-евтиния. Въпреки това, особено при хранителните продукти, е важно да се […]
Кой е най-използваният протеин за покачване на мускулна маса

Кой е най-използваният протеин за покачване на мускулна маса

Протеинът е един от трите основни макронутриента: въглехидрати, мазнини и протеини и служи за поддържане на мускулната маса, косата, ноктите и подпомага създаването на нова тъкан в тялото. Ако искаме да натрупаме мускулна маса, трябва да увеличим приема на протеини, за да насърчим увеличението в […]
Чаша мляко на ден намалява риска от рак на червата

Чаша мляко на ден намалява риска от рак на червата

Млякото е отличен източник на протеини, калций, витамин D, калий и други микроелементи, всички от които са от решаващо значение за растежа и поддържането на костите. Една чаша мляко осигурява приблизително 30% от препоръчителното дневно количество калций, което е от съществено значение за развитието на […]
Най-добрият плод за естествено прочистване на пикочния мехур

Най-добрият плод за естествено прочистване на пикочния мехур

Специалистите препоръчват консумацията му като превантивна мярка Пикочният мехур, основен орган на отделителната система, играе основна роля в съхранението и извеждането на урината, произведена от бъбреците. Разположен в таза, формата му се променя в зависимост от състоянието му. Когато е празен, той придобива триъгълна форма […]
Рецепта за кюфтета по чирпански

Рецепта за кюфтета по чирпански

Ако сте дете на 90-те няма как това класическо българско ястие, да не ви върне в детството. Кюфтета по чирпански са вкусно, засищащо и подходящо за всякакъв повод ястие. Не са необходими някакви грандиозни кулинарни умения, за да си го приготвите и сами, в къщи. […]
В рибата ли се съдържа най-много Омега-3

В рибата ли се съдържа най-много Омега-3

Омега-3 мастните киселини са от съществено значение за здравето на човека. Те играят ключова роля за нормалната функция на мозъка, сърцето и имунната система, както и за намаляване на възпалителните процеси в организма. Въпреки това, тялото ни не може да ги произвежда самостоятелно, затова е […]
Храната влияе върху функцията на нашите гени

Храната влияе върху функцията на нашите гени

През годините беше доказано не само значението на нашия микробиом, но и как той влияе на нашите гени. Бактериите в нашето тяло предпочитат определени храни и тези, които им осигуряват по-добри хранителни вещества, се приемат по-добре и са по-полезни за тях и за нас. Известно […]