Последно добавени в блога
Розмарин, средиземноморска билка с много лечебни свойства
Тази средиземноморска билка, известна от древността с многобройните си лечебни свойства, не само е лесна за отглеждане в саксия, но може да бъде и мощен съюзник за вашето здраве. В свят, все по-фокусиран върху естественото здраве и превантивното здраве, едно древно растение става хит в […]
Босилеково песто: вкус от Средиземноморието у дома
Босилековото песто е една от най-разпознаваемите и обичани италиански подправки. С произход от Лигурия, по-точно от град Генуа, то е ярък пример за това как простите съставки могат да създадат неустоим вкус. Зеленото злато на италианската кухня комбинира свежестта на босилека с дълбочината на пармезан, […]
Пет чая, които помагат за прочистване на бъбреците
Включването им в ежедневието ви може да бъде значителна стъпка към по-здравословен и балансиран живот. Бъбреците се считат за жизненоважни органи поради основната им функция в човешкото тяло. Те са отговорни за филтрирането на кръвта за отстраняване на отпадъци и токсини, регулирането на нивата на […]
Диетата MIND предотвратява деменция
Диетата MIND, която означава Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay, съчетава средиземноморската диета с диетата DASH (Диетични подходи за спиране на хипертонията) за понижаване на кръвното налягане и набляга на храни, за които е доказано, че са полезни за мозъка, като зеленолистни зеленчуци, горски плодове (боровинки, […]
Една чаша боб дневно подобрява здравето на сърцето
Бобът и нахутът са две от най-традиционните и обичани бобови растения в кухнята, поради тяхната гъвкавост при приготвянето на различни рецепти. От засищащи яхнии до по-иновативни рецепти, тези бобови растения отдавна са част от европейската диета. Въпреки това, тяхната стойност понякога е поставяна под въпрос […]
Бадеми или шамфъстък: Кой има повече протеини и фибри
Бадемите и шамфъстъкът са се превърнали в основни продукти в здравословното хранене. И двата вида ядки са отлични източници на енергия, добри мазнини, растителни протеини и голямо разнообразие от микроелементи. Но когато става въпрос за сравняване на съдържанието им на протеини, фибри и витамини, кой […]
Полифеноли: Шоколад и червено вино всеки ден
Най-голямото проучване в света върху консумацията на храни с полифеноли (като кафе или някои плодове) твърди, че те намаляват риска от метаболитен синдром с 23%. Най-голямото световно проучване за влиянието на приема на полифеноли в храната върху риска от кардиометаболитни проблеми е проследило над 6000 […]
Коприва: ползи и рецепта за супа
Копривата е истинско природно съкровище. В българската кухня тя има почетно място, особено през пролетта, когато всичко се събужда за нов живот. Ако сте свикнали да я възприемате просто като плевел, време е да я погледнете с нови очи и от нов ъгъл, в купата […]
Рецепта за ароматна рибена супа
В бързото ни ежедневие често търсим начини да се храним здравословно, без да прекарваме часове в кухнята. А когато говорим за здравословна храна, рибата заслужено заема водещо място в менюто. Богата на омега-3 мастни киселини, лесноусвоим протеин, витамини и минерали, рибата е истински дар от […]
Ядки за защита на кожата през лятото
Богати на антиоксиданти и здравословни мазнини, тези ядки са чудесен съюзник в грижата за кожата през най-слънчевите месеци. С настъпването на лятото, високите температури и продължителното излагане на слънце изискват специално внимание към здравето на кожата. В допълнение към слънцезащитните продукти и добрата хидратация, храненето […]
Как съвременното готвене започва с правилната кухня
В днешно време готвенето у дома се превръща не само в необходимост, но и в начин да изразим себе си, да се грижим за близките си и да се насладим на моментите около масата. Все повече хора осъзнават, че качествената и добре организирана кухня може […]
Боровинки: Супер храна за мозъка
Високата концентрация на антиоксиданти, ползите за сърцето и имунната система, правят боровинките супер храна. Последните изследвания разкриват, че са много полезни и за мозъка. Проучвания, публикувани във Frontiers in Nutrition и The American Journal of Clinical Nutrition, показват, че включването на шепа боровинки в ежедневната […]
Трите храни за по-дълъг и здравословен живот
Науката е доказала, че определени храни могат да окажат значително влияние върху дълголетието ни, като помагат за предотвратяване на заболявания, укрепват имунната система и насърчават по-здравословен живот. Ако искате да живеете по-дълго е менюто ви трябва да присъстват броколи, боровинки и зехтин. Броколи: Източник на […]
Без нитрати в преработеното месо, възможно ли е
Какво представляват нитритите и защо учените призовават за елиминирането им от преработеното месо? Прекомерното им наличие в преработените храни може да представлява риск за здравето. Нитритите са химични вещества, които съдържат йона NO₂, който се получава чрез окисляване на азота. Според Университетската клиника в Навара, […]
Този плод подобрява паметта и концентрацията
Вкусен, достъпен и с мощен ефект върху мозъка този плод е естествен съюзник за когнитивно здраве. Ягодите са богати на естествени съединения, които подпомагат функционирането на централната нервна система. Високото им съдържание на флавоноиди и по-точно антоцианини, е привлякло вниманието на научната общност. Тези естествени […]
Швейцарски манголд: Суперхрана за здрави кости
Манголдът е листен зелен зеленчук, култивиран от древни времена и ценен заради високата си хранителна стойност. Освен употребата му в средиземноморската кухня, последните проучвания и хранителни препоръки подчертават потенциала му за предотвратяване на проблеми като декалцификация на костите и зъбите. Благодарение на съдържанието си на […]
Плодовете, които трябва да ядете за стегната и млада кожа
Почти никои не знае, че един малък зелен плод може да се окаже вашият най-добър съюзник в грижата за кожата, ставите и борбата със стареенето отвътре. В търсене на естествени възможности за поддържане на стегната кожа, здрава коса и защитени стави, много хора се обръщат […]
Червено цвекло, натурален еликсир за здраве
Червеното цвекло е една от онези скромни на вид, но изключително мощни храни, които природата ни е дарила. С наситения си червен цвят, леко сладък вкус и впечатляващ хранителен профил, то е истинско богатство за организма. През последните години популярността му се възражда, не само […]
Кълнове, супер храна в малка опаковка
В съвременния свят, когато здравословният начин на живот става все по-популярен, кълновете се утвърждават като неизменна част от менюто на хората, търсещи пълноценна и естествена храна. Тези миниатюрни растения са не просто добавка към салатата, те са истинска „супер храна“, заредена с витамини, минерали и […]
Според диетолог лещата трябва да се комбинира с тази храна
Бобовите растения са идеална храна за балансиране на консумацията на растителни и животински протеини. Те са богати на сложни въглехидрати, диетични фибри, витамини и основни минерали. Лещата съдържа приблизително 11,7 грама фибри на 100 грама сухо тегло, което насърчава храносмилателното здраве, като се бори със […]