10 храни, които повишават нивата на кератин в тялото ви, II част

10 храни, които повишават нивата на кератин в тялото ви, II част
  1. Манго

Родом от Южна Азия, мангото е вкусен начин да добавите допълнителни хранителни вещества към диетата си, като същевременно поддържате синтеза на кератин.

По-специално, този тропически костилков плод е пълен с провитамин А, с 89 мкр – почти 10% от дневната нужда – във всяка чаша (165 грама).

Мангото също е с високо съдържание на няколко други ключови хранителни вещества за здравето на кожата и косата, като витамин С и фолат.

  1. Чесън

Подобно на лука, чесънът се гордее с изобилие от N-ацетилцистеин, който тялото ви превръща в L-цистеин – аминокиселина, открита в кератина.

Въпреки че са необходими повече изследвания при хора, някои проучвания показват, че чесънът може да подпомогне здравето на кожата. Например, научно проучване наскоро установи, че екстрактът от чесън защитава кератиноцитните клетки, които са отговорни за производството на кератин, от ултравиолетово увреждане.

Чесънът също така може да се похвали с много полезни микроелементи, включително манган, витамин В6 и витамин  С.

  1. Кейл

Кейлът е известен със своя впечатляващ хранителен профил.

Този листен зелен зеленчук е добър източник на провитамин А за подпомагане на синтеза на кератин, като може да се похвали с 50 мкр само в 1 сурова чаша (21 грама), което е около 6% от дневната нужда.

Освен това е чудесен източник на витамин С – водоразтворимо хранително вещество, което се удвоява като антиоксидант. Този витамин също така помага за стимулирането на производството на колаген – вид протеин, който поддържа здравината, структурата и еластичността на вашата кожа.

  1. Телешки черен дроб

Телешкият черен дроб е един от най-концентрираните източници на биотин, което го прави чудесен избор, ако искате да увеличите производството на кератин по естествен път.

Всъщност само 85 грама сготвен телешки черен дроб съдържат 31 мкр биотин, което надвишава дневните ви нужди със 103%.

Плюс това, същото количество телешки черен дроб осигурява достатъчно 24,5 грама протеин и 7960 мкр витамин А – цели 884% от дневната нужда.

Телешкият черен дроб също е отличен източник на много други витамини и минерали, като витамин B12, фолат, рибофлавин и желязо.

  1. Моркови

Морковите са много питателен кореноплоден зеленчук, тясно свързан с целината, магданоза и пащърнака. По-специално, морковите са с високо съдържание на провитамин А, с 1070 мкр в 1 нарязана чаша (128 грама). Това е над 100% от дневната нужда.

Те също са заредени с витамин С, който насърчава синтеза на колаген, който поддържа здравето на косата, кожата и ноктите. Плюс това, този витамин подпомага заздравяването на рани, облекчава възпалението и предпазва от увреждане на кожата.

В допълнение, морковите предлагат изобилие от биотин, витамин B6, калий и витамин K1.

Кератинът е вид протеин, който подобрява здравето на вашата коса, кожа и нокти.

Няколко специфични хранителни вещества са от съществено значение за синтеза на кератин, включително протеин, биотин и витамин А. Наслаждаването на балансирана диета, пълна с храни, богати на тези хранителни вещества, може да помогне за насърчаване на производството на кератин в тялото ви. Тези храни не само подобряват здравето на косата, кожата и ноктите, но също така са богати на много други полезни хранителни вещества.

10 храни, които повишават нивата на кератин в тялото ви, I част



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares