10 храни, които повишават нивата на кератин в тялото ви

10 храни, които повишават нивата на кератин в тялото ви

Кератинът е вид структурен протеин, открит във вашата коса, кожа и нокти. Той е особено важно за поддържане структурата на вашата кожа, подпомагане на заздравяването на рани и поддържане на косата и ноктите ви здрави и силни.

Често се казва, че добавките с кератин помагат за предотвратяване на косопад, увеличават растежа на ноктите и подобряват текстурата на кожата. И все пак много здравословни храни могат естествено да поддържат синтеза на кератин в тялото ви.

Ето 10 храни, които насърчават производството на кератин.

  1. Яйца

Яденето на яйца е страхотен начин за стимулиране на естественото производство на кератин.

Всъщност те са чудесен източник на биотин – основно хранително вещество, участващо в синтеза на кератин. Едно варено яйце осигурява 10 мкр от това хранително вещество или 33% от дневната стойност.

Други здравословни хранителни вещества в тази страхотно полезна храна включват селен, рибофлавин и витамини А и В12.

  1. Лук

Лукът е чудесен не само за овкусяване на любимите ви ястия, но и за увеличаване на производството на кератин. Този зеленчук е с особено високо съдържание на N-ацетилцистеин, растителен антиоксидант, който тялото ви превръща в аминокиселина, наречена L-цистеин – компонент на кератина.

Лукът също така осигурява фолат, основен микроелемент, необходим за поддържане на здрави космени фоликули.

  1. Сьомга

Сьомгата е пълна с протеини, съдържа почти 17 грама на порция от 85 грама. Освен това е отличен източник на биотин – друг ключов хранителен елемент, който подпомага производството на кератин.

Тази риба също е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини – вид полезни за сърцето мазнини, за които е доказано, че помагат за подобряването на растежа на косата, засилват плътността на косата и предпазват от косопад, когато се използват под формата на добавка.

  1. Сладки картофи

Освен че са един от най-вкусните зеленчуци, сладките картофи са много питателни и чудесни за подсилването на производството на кератин.

Среден сладък картоф (около 150 грама) осигурява 1150 мкр — над 100% от дневната нужда — провитамин А. Витамин А насърчава синтеза на кератин и е от съществено значение за здравето на кожата и косата.

Всяка порция от този зеленчук съдържа обилна доза калий, манган и витамини B6 и C.

  1. Слънчогледови семки

Слънчогледовите семки са вкусни, засищащи и ароматни.

Те също така са чудесен източник както на биотин, така и на протеини, които подпомагат производството на кератин. Само 1/4 чаша (35 грама) предлага 7 грама протеин и 2,6 мкр биотин — 9% от дневната нужда.

Нещо повече, тези семена са богати на различни други микроелементи, включително витамин Е, мед, селен и пантотенова киселина.

10 храни, които повишават нивата на кератин в тялото ви, II част



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares