10 храни, повишаващи женската плодовитост

10 храни, повишаващи женската плодовитост

Здравословната диета може да повиши шансовете за зачева при жените. Нека видим на кои 10 храни е добре да наблегнете, ако искате да забременеете и как точно те спомагат процеса на зачеване.

1. Смокини

За здрави яйцеклетки и наличие на овулация се нуждаете от голямо количество желязо, което смокините съдържат в изобилие. Заредени с калций и фибри, те помагат за изчистване на излишния естроген от храносмилателната система.

Смокините също са известни със своите инсулинопонижаващи свойства и могат да бъдат полезни и при Синдром на поликистозните яйчници, който е една от причините за безплодие.

2. Орехи

С високо съдържание на фибри, орехите съдържат Омега-3 и магнезий, които помагат за повишаване на прогестерона в тялото и увеличават кръвоснабдяването на матката, което ги прави една от най-добрите храни за плодовитост за жените.

3. Нар

Наровете са от съществено значение в списъка с храни за плодовитост за жените. В древни времена нарът е бил разглеждан като символ на плодородието заради потенциала му за увеличаване на плодовитостта.

Силен източник на антиоксиданти, а също и богат на витамин С, той помага за намаляване на възпалението в тялото. Плюс това нарът е зареден с други ключови хранителни вещества за плодовитостта като витамин А, Е и В3, фолиева киселина, калий и фибри.

10 храни, повишаващи женската плодовитост - pomegranate as 239075380 945x630 1

4. Кашу

Когато става въпрос за поддържане на здравословно тегло, кашуто прави чудеса. Добър източник на желязо, кашуто има нисък гликемичен индекс, което означава по-бавно храносмилане и по-дълъг период на ситост.

Кашуто също е добър източник на цинк, магнезий и мед. Тези минерали подготвят тялото за бременност и също така придават блестяща кожа.

5. Кокосово масло

На първо място, кокосовото масло помага за намаляване на общия ви прием на калории и както всички знаем, мазнините или наднорменото тегло могат да имат отрицателно въздействие върху плодовитостта ви. Второ, той засилва щитовидната ви жлеза. Някои проучвания свързват хипотиреоидизма с менструални проблеми и липса на овулация.

10 храни, повишаващи женската плодовитост - is coconut oil healthy

6. Боб и леща

Фасулът и лещата са чудесен източник на фибри и фолиева киселина, които са от съществено значение за поддържането на здравословен хормонален баланс.

Лещата и бобът също са богати на растителни протеини, които могат да помогнат за насърчаване на здравословна овулация. Проучванията показват, че растителният протеин е по-добър за плодовитостта от животинския и помага за намаляване на риска от безплодие, свързано с ановулация, с 50%.

7. Яйчни жълтъци

Докато яйчният белтък се състои предимно от албумин, жълтъците съдържат всички мощни хранителни вещества на яйцето: желязо, калций, цинк, витамин В6, фолиева киселина и витамин В12.

8. Ананас

Ананасът има положителен ефект върху плодовитостта и се препоръчва на жените със Синдром на поликистозните яйчници. Той е добър източник на витамин С, абсолютно жизненоважен витамин, който помага за регулиране на менструалния цикъл и нормалната овулация. Ниските нива на витамин С се свързват със Синдрома на поликистозните яйчници.

10 храни, повишаващи женската плодовитост - ananas pineapple4

9. Канела

Канела, смесена с мед, се счита за добра храна за плодовитост: суровият мед съдържа аминокиселини, които са полезни за функцията на яйчниците, а когато двете се смесят заедно, това може да помогне за увеличаване на притока на кръв към репродуктивните органи.

10. Пълномаслени млечни продукти

Млечните продукти съдържат добри количества наситени мазнини, които играят ключова роля за повишаване на плодовитостта. Проучванията показват, че жените, които ядат пълномаслени млечни продукти, за разлика от хомогенизирани/обезмаслени млечни продукти, са по-малко склонни да изпитват проблеми с овулацията.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares