10 съвета за успешно отслабване, II част

10 съвета за успешно отслабване, II част
  1. Яжте осъзнато

Хората, които практикуват осъзнато хранене, се опитват да се ядат по-бавно и да се наслаждават на храната си, като се концентрират върху вкуса. Продължителността на храненето 20 минути позволява на тялото да регистрира всички сигнали за ситост. Освен това те избират внимателно храната си  и са запознати с нейните калорични стойности и хранителен състав.

  1. Контрол на стимулите

Има много социални и други стимули от заобикалящата ни среда, които  могат да насърчат ненужното хранене. Например, някои хора са по-склонни да преяждат, докато гледат телевизия. Опознайте себе си и вижте какво може да предизвика желанието  ви да похапнете празни калории. Помислете как да се справите с тези изкушения.

  1. Планирайте предварително

Зареждането на кухнята с диетични храни и създаването на структурирани планове за хранене ще доведе до по-значителна загуба на тегло. Хората, които искат да отслабнат или да запазят теглото си лед това, трябва да изчистят кухнята си от преработени или нездравословни храни и да се уверят, че винаги имат под ръка съставки за приготвяне на прости и здравословни ястия. Това може да предотврати бързото, непланирано и небрежно хранене.

Планирайте и какво ще консумирате когато ще бъдете на ресторант, парти или друг повод за хранене на вън от дома.

  1. Потърсете социална подкрепа

Подкрепата на любимите хора е неразделна част от успешното отслабване. Може да поканите приятели или членове на семейството да се присъединят към вашето предизвикателство, а може и да  използвате социалните медии, за да споделите напредъка си. Социалната подкрепа е силен стимул. Точно поради тази причина може да практикувате тренировките си в група.

  1. Останете позитивни

Загубата на тегло е постепенен процес и човек може да се почувства обезсърчен, ако килограмите не спаднат със скоростта, която е очаквал. Някои дни ще бъдат по-трудни от други. Успешната програма за отслабване изисква  упоритост и постоянство. Може да се налагат промени в стратегията, с оглед на процеса и резултатите. Важното е да запазите положителната перспектива и да бъдете постоянни в работата за преодоляване на бариерите пред успешната загуба на тегло.

Запазете в ума си следните факти, относно отслабването и не позволявайте на погрешни мисли и очаквания, както и на неадекватни стратегии за отслабване да ви саботират.

Загубата на тегло зависи предимно от намаляването на общия прием на калории.

Разумна цел за загуба на тегло, която се свързва с ползи, а не с вреди за здравето, е 5-10 процента намаление на телесното тегло за период от 6 месеца.

Повечето хора могат да постигнат тази цел, като намалят общия си прием на калории до някъде в диапазона от 1000-1600 калории на ден.

Диета с по-малко от 1000 калории на ден не може да осигури пълноценно хранене.

След 6 месеца диета скоростта на загуба на тегло обикновено намалява и телесното тегло има тенденция към плато (застой), тъй като хората използват по-малко енергия при по-ниско телесно тегло. Имайте предвид това и не се обезсърчавайте. Отслабването е по-бързо в началото като темп и е нормално после да се забави.

Не вярвайте на чудодейни методи и медикаменти за отслабване. Следването на програма, базирана на здравословни хранителни навици и редовна физическа активност е най-добрият начин за отслабване и за поддържане на здравословно тегло след това.

10 съвета за успешно отслабване, I част

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares