10 възможни причини, поради които имате повишен апетит

10 възможни причини, поради които имате повишен апетит

Вашият апетит или желанието ви за храна определя хранителния ви прием и е важен за благосъстоянието на тялото ви. Но може би наскоро сте се чудили: „Защо апетитът ми се увеличи?“

Има много възможни причини някой да изпитва повишен апетит. Разбирането на потенциалните причини може да ви помогне да се справите с проблемно силния апетит.

Ето 10 възможни причини за повишен апетит, над които да помислите.

Повишена физическа активност. Ако имате увеличена физическа активност, независимо дали това е от особено натоварен ден или нова тренировка, калорийните нужди на тялото ви ще бъдат по-високи, така че може да почувствате повишен апетит.

Болест. Когато сте болни, имунната ви система се задейства. Това активиране и самата имунната битка с инфекцията, която следва, изисква калории над „базалните“  нужди на тялото ви, което води до повишаване на апетита.

Възстановяване след операция. Когато тялото ви се опитва да се излекува и възстанови, вашият метаболизъм е в „анаболно“ състояние или състояние на изграждане. Това изисква калории и апетитът ви естествено ще се увеличи.

Бременност. Една от най-честите причини за повишен апетит е бременността и последващото кърмене.

Диабет. Появата на диабет, особено диабет тип 1, може да причини внезапно повишен апетит, заедно с повишена жажда и неволна загуба на тегло. Други типове диабет, като тип 2, могат да имат по-леко начало на симптомите.

Отслабване. Самата загубата на тегло може да повиши нивото на грелина, известен още като „хормона на глада“, като по този начин увеличи апетита ви.

Намален прием на храна. Ако не приемате достатъчно калории, умишлено или несъзнателно, апетитът ви може да се увеличи. Намаленото хранене създава калориен дефицит, така че тялото реагира като увеличи апетита ви, за да предотврати загубата на тегло.

10 възможни причини, поради които имате повишен апетит - increased appetite 2

Диетични промени. Ако вашата диета не съдържа достатъчно засищащи храни, достатъчно мазнини и протеини, апетитът ви може да се увеличи. Ако ядете много въглехидрати, нивата на вашия инсулин могат да варират по-лесно, което от своя страна може да повиши апетита ви.

Стрес. Хроничният стрес може да повлияе на апетита ви. Някои хора могат да използват храната като механизъм за справяне със стресови ситуации, което кара тялото да свързва стреса с положителната награда от храната и калориите.

Намален сън. Недостатъчната почивка може да стимулира апетита при някои хора. Това може да се дължи на ефектите, които липсата на сън може да има върху хормоните, регулиращи апетита.

Здравословни състояния, свързани с повишен апетит

Освен диабет, хроничен стрес и лишаване от сън (споменати по-горе), други здравословни състояния също могат да причинят повишен апетит. Хормонални състояния, състояния на щитовидната жлеза като хипертиреоидизъм, генетични заболявания и дори тумори, секретиращи растежен хормон, могат да причинят повишен апетит. Някои добавки и лекарства с рецепта (като стероиди) също могат да причинят повишаване на апетита.

10 възможни причини, поради които имате повишен апетит - eating as a family hero

Търсене на медицинска помощ за повишен апетит

Ако изпитвате повишен апетит, вашият лекар може да ви зададе въпроси, свързани с вашите симптоми. Той може да извърши целенасочен физически преглед и да препоръча определени кръвни изследвания, за да провери за диабет и други медицински състояния, които засягат метаболизма.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares