10 причини за намален апетит

10 причини за намален апетит

Здравословният апетит е съществена част от живота. Tой увеличава желанието ни да ядем и ни позволява да получим точното количество хранителни вещества, от които се нуждаем, за да сме здрави.

И така, как работи нашият апетит? Когато сме гладни, тялото разпознава нуждата ни от храна и изпраща сигнал (като къркорене в стомаха) към мозъка да яде. Хормоните играят ключова роля в регулирането на апетита на тялото ви. Грелинът, „хормонът на глада“, стимулира апетита ви, а лептинът казва на мозъка ви кога сте яли достатъчно.

Много фактори могат да повлияят на регулирането на тези хормони и да влияят на апетита ни – фактори на околната среда, лекарства, психологически или физически условия.

Какво причинява загуба на апетит?

В повечето случаи намаленият апетит е само краткосрочен, но ако е по-дълготраен, може да се нуждаете от лечение на основен проблем. Ето някои от основните причини:

 1. Вирусна или бактериална инфекция

Вирусните и бактериалните инфекции – включително грипоподобни заболявания, заразяване с паразити и инфекции на урината – са честа причина за загуба на апетит.

Когато има даден проблем, тялото освобождава химикали, наречени цитокини, които регулират апетита като част от възпалителен и имунен отговор, който действа върху невроните в мозъка. Това потиска желанието ни за храна.

 1. Дългосрочно здравословно състояние

Някои дълготрайни медицински състояния могат да повлияят на апетита ни по различни начини. Някои състояния, които могат да причинят липса на апетит, включват:

 • хронична болка;
 • диабет;
 • храносмилателни проблеми;
 • състояния, които засягат червата.
 1. Възраст

С напредването на възрастта нашият апетит се променя. Изчислено е, че до 30% от възрастните хора изпитват намален апетит и ядат по-малко храна, което води до загуба на тегло и хранителни дефицити. Едно проучване установи, че възрастните хора имат по-високи нива на хормоналния пептид YY, което ги кара да се чувстват сити.

 1. Психологически фактори

Психичните състояния могат да окажат значително влияние върху апетита ви. Хората, страдащи от депресия, често губят интерес към храната. Апетитът ни има тенденция да намалява и когато се чувстваме тревожни или стресирани.

 1. Медикаменти

Някои лекарства могат да причинят намален апетит като страничен ефект, включително опиоидни болкоуспокояващи, антидепресанти, антибиотици, лекарства за диабет тип 2.

Лечението на рак също може да доведе до загуба на апетит, като около 60% от хората, диагностицирани с рак, изпитват загуба на апетит.

10 причини за намален апетит - loss of appetite 1570199694

 1. Неактивна щитовидна жлеза

Ако имате понижена функция на щитовидната жлеза, известна още като хипотиреоидизъм, щитовидната ви жлеза не произвежда достатъчно хормони. Това кара много от функциите на тялото да се забавят, което може да доведе до загуба на апетит. Други симптоми включват наддаване на тегло, умора и депресия.

 1. Анорексия нервоза

Анорексията нервоза е хранително разстройство и сериозно състояние на психичното здраве, характеризиращо се с желание да поддържате телесното си тегло възможно най-ниско чрез ограничаване на приема на храна, прекомерни упражнения или и двете.

Хората, които страдат от това, често имат изкривен и негативен образ на тялото. Изисква специализирано медицинско лечение и може да бъде животозастрашаващо в тежки случаи.

 1. Алкохолна зависимост

Пиенето на твърде много алкохол има физически признаци, включително възпален или разстроен стомах, жълт цвят на кожата и усещане за изтръпване и изтръпване в краката и ръцете. Освен това може да има голямо влияние върху апетита – и може да загубите всякакъв интерес към храната, когато фокусът ви се измести към алкохола.

 1.  Загуба на вкус

Covid-19 засяга апетита ни по същия начин като другите вируси – но един от основните му симптоми, загубата на обоняние или вкус, също може да повлияе на апетита ни. Едно проучване установи, че 87% от респондентите, които са преживели загуба на обоняние или вкус от Covid-19, изпитват намалено удоволствие от храната.

 1. Гадене

Бременността е честа причина за загуба на апетит, главно поради гадене. Гадене може да има и заразяване с вирус или в следствие от консумиране на некачествена или развалена храна.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares