Французите са добри в много неща, включително в кухнята. Запознайте се по-отблизо с 12 от любимите им ястия. Ако посетите страната, непременно опитайте повечето от тях!
Coq au Vin
Това е класическо френско ястие, което представлява богата яхния, приготвена с пиле, червено вино, бекон, гъби, лук и чесън. Пилето се маринова в червено вино за една нощ, след което се задушава с останалите съставки, докато омекне и стане ароматно. Често се сервира с картофи или хрупкав хляб.
Ratatouille
Рататуят е зеленчукова яхния и произхожда от региона на Прованс във Франция. Обикновено съдържа патладжан, тиквички, чушки, домати, лук, чесън и билки като мащерка и босилек. Зеленчуците се задушават отделно, след което се смесват и се задушават до омекване. Рататуй може да се сервира като гарнитура или като основно вегетарианско ястие.
Bouillabaisse
Отново яхния, но този път рибена. Bouillabaisse е специалитетът на крайбрежния град Марсилия и обикновено включва няколко разновидности риба и миди, както и домати, лук, чесън, зехтин и билки като шафран и копър. Яхнията се сервира с руй (сос от чесън и хляб) и хрупкав хляб.
Quiche Lorraine
Beef Bourguignon
Още една яхния! Французите определно ги обичат! Приготвя с говеждо месо, червено вино, бекон, лук, моркови, гъби и билки като мащерка и дафинов лист. Телешкото месо се маринова в червено вино за една нощ, след което се задушава с останалите съставки, докато омекне и стане ароматно. Често се сервира с картофи или хрупкав хляб.
Escargots de Bourgogne
Това е класическо френско ястие. Приготвя се от охлюви, които се запържват в масло от чесън и билки и се сервират заедно с черупките им. Това е популярно предястие в много френски ресторанти.
Pot-au-Feu
Богата телешка яхния, Pot-au-Feu е традиционно френско ястие, което обикновено включва говеждо месо, зеленчуци като моркови, лук и ряпа и билки като мащерка и дафинов лист. Често се сервира с хрупкав хляб и дижонска горчица.
Tarte Tatin
Този обърнат ябълков тарт произхожда от долината на Лоара във Франция и се прави чрез карамелизиране на ябълки в масло и захар, се покриват със сладко тесто и се пекат до златисто кафяво. Тартата се обръща върху чиния за сервиране, така че ябълките да са отгоре.
Cassoulet
Тази богата боб яхния се приготвя от бял боб, свинска наденица, патешко или гъше конфи, а понякога и свинско шкембе или бекон. Произхожда от региона Лангедок във Франция и често се сервира с хрупкав хляб.
Croque Monsieur
Класически френски сандвич. Приготвя се с шунка, сирене грюер и сос бешамел, като обикновено се използва препечен хляб. Често се сервира като бърз и лесен обяд или лека закуска във френските кафенета.
Salade Niçoise
Тази класическа салата произхожда от Ница. Обикновено включва маруля, риба тон, твърдо сварени яйца, домати, зелен фасул, маслини и аншоа. Всичко това залято с винегрет, приготвен със зехтин, червен винен оцет и дижонска горчица.
Steak Frites
Това класическо френско ястие е проста, но вкусна комбинация от печена пържола и пържени картофи. Пържолата обикновено се приготвя по поръчка (рядко, средно или добре изпечена) и се сервира с гарнитура от хрупкави пържени картофи. Често се придружава от обикновена зелена салата и чаша червено вино.