8 рецепти за сос за паста

8 рецепти за сос за паста

Класически доматен сос

Необходимите продукти:

  • 2 консерви домати, смлени;
  • 1 глава лук, нарязана на ситно;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • 1 супена лъжица зехтин;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

Загрейте зехтина в голяма тенджера на среден огън. Добавете лука и чесъна и гответе, докато омекнат, около 5 минути.

Добавете смлените домати, солта и черния пипер на вкус. Намалете топлината до минимум и оставете да къкри около 20-30 минути.

Сервирайте върху сварена паста.

Сос Песто

8 рецепти за сос за паста - 23134 pestosauce mfs 1x2 0245 203f2b9bb37c4c9d8979cfc749b231c4

Необходимите продукти:

  • 2 чаши пресни листа от босилек;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • 1/2 чаша настърган пармезан;
  • 1/2 чаша кедрови ядки;
  • 1/2 чаша зехтин;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

Смесете всички съставки в кухненски робот и пасирайте до гладкост. Сервирайте върху сварена паста.

Сос Алфредо

8 рецепти за сос за паста - ar 236973 creamyalfredosauce 0238 4x3 1 01e7091f47ae452d991abe32cbed5921

Необходимите продукти:

  • 1/2 чаша несолено масло;
  • 1 чаша готварска смената;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • 1 чаша прясно настърган пармезан;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

В голяма тенджера разтопете маслото на среден огън. Добавете чесъна и го запържете за около 30 секунди. Добавете сметаната и оставете да къкри около 5 минути.

Добавете пармезана и разбъркайте, докато се разтопи и стане гладка смес. Подправете със сол и черен пипер на вкус.

Сервирайте върху сварена паста.

Сос със кайма

8 рецепти за сос за паста - meat sauce 4 1200

Необходимите продукти:

  • 500 грама смляно говеждо месо;
  • 1 глава лук, нарязана на ситно;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • 1 консерва смлени домати;
  • 1 ч. л. сух риган;
  • 2-3 с. л. зехтин;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

Смляното говеждо месо запържете в зехтина до кафяво в голяма тенджера  на средно висока температура. Добавете лука и чесъна и гответе, докато омекнат, около 5 минути.

Добавете смлените домати, ригана, сол и черен пипер на вкус. Намалете котлона до минимум и оставете да къкри около 20-30 минути.

Сервирайте върху сварена паста.

Лимоново-чеснов сос

8 рецепти за сос за паста - lemon garlic sauce

Необходимите продукти:

  • 1/4 чаша зехтин;
  • 4 скилидки чесън, смлени;
  • 1 лимон, изстискан от сока
  • кората на един лиморн, настъргана;
  • 1/2 чаша пилешки или зеленчуков бульон;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

Загрейте зехтина в голяма тенджера на среден огън. Добавете чесън и запържете за около 30 секунди. Добавете лимоновия сок, лимоновата кора, бульона, солта и черен пипер на вкус. Оставете да къкри около 5-10 минути.

Сервирайте върху сварена паста.

Гъбен сметанов сос

8 рецепти за сос за паста - creamymushroomsauce 1308 16x9

Необходимите продукти:

  • 2 супени лъжици несолено масло;
  • 500 гр гъби, нарязани;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • 1 чаша готварска сметана;
  • 1/2 чаша настърган пармезан;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

Разтопете маслото в голяма тенджера на среден огън. Добавете гъбите и гответе, докато пуснат течността си и станат златисто кафяви, около 10-15 минути.

Добавете чесъна и гответе още 30 секунди. Добавете сметаната и пармезана и оставете да къкри, докато сосът се сгъсти, около 10-15 минути.

Подправете със сол и черен пипер на вкус.

Сервирайте върху сварена паста.

Сос със водка

8 рецепти за сос за паста - opt aboutcom coeus resources content migration serious eats seriouseats.com 2020 04 20200405 vodka sauce daniel gritzer 33 14 8c7a6c1f212d43a8a221bc3a5a695dd6

Необходимите продукти:

  • 2 супени лъжици несолено масло;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • 1 чаша домати от консерва;
  • 1/4 чаша водка;
  • 1/2 чаша тежка сметана;
  • 1/4 чаша настърган пармезан;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

Разтопете маслото в голяма тенджера на среден огън. Добавете чесън и гответе около 30 секунди. Добавете смлените домати и водката и оставете да заври. Оставете да къкри около 10-15 минути.

Добавете сметана и пармезана и оставете да къкри, докато сосът се сгъсти, още около 10-15 минути.

Подправете със сол и черен пипер на вкус.

Сервирайте върху сварена паста.

Сос Карбонара

8 рецепти за сос за паста - carbonara sauce 28894 1

Необходимите продукти:

  • 250 гр бекон, нарязан на кубчета;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • 2 големи яйца;
  • 1/2 чаша настърган пармезан;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

Запържете бекона в голям тиган на среден огън, докато стане хрупкав. Добавете чесън и гответе още около 30 секунди.

В купа разбийте заедно яйцата и пармезана.

Отцедете пастата и я добавете в тигана с бекона и чесъна.

Изключете котлона и изсипете яйчената смес върху пастата.

Бъркайте, докато пастата се покрие и сосът се сгъсти.

Подправете със сол и черен пипер на вкус.

Сервирайте върху сварена паста.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares