Храненето с питателни храни по време на бременност е от съществено значение. Това е важно, за да дадете добър старт на вашето дете. Когато изграждате своя план за здравословно хранене е добре да се съсредоточите върху храни, които ви дават по-големи количества от витамините и минералите, фибрите и полезните мазнини, от които се нуждаете когато не сте бременна.
Ето 13 супер питателни храни, които да хапвате по време на вашата бременност, за да сте сигурни, че задоволявате специфичните си за периода хранителни нужди.
1. Млечни продукти
По време на бременност трябва да приемате допълнително протеини и калций, за да задоволите нуждите на вашето растящо бебе. Млечните продукти като мляко, сирене и кисело мляко трябва да бъдат в списъка.
Млечните продукти съдържат два вида висококачествен протеин: казеин и суроватка. Те са най-добрият хранителен източник на калций и осигуряват големи количества фосфор, витамини от група В, магнезий и цинк.
Киселото мляко съдържа повече калций от повечето други млечни продукти и е особено полезно. Някои закваски също съдържат пробиотични бактерии, които подпомагат храносмилането.
2. Бобови растения
Тази група храни включва леща, грах, боб, нахут, соя и фъстъци. Бобовите растения са страхотни растителни източници на фибри, протеини, желязо, фолиева киселина и калций – всички, от които тялото ви се нуждае повече по време на бременност.
Фолатът е един от най-важните витамини от група В (В9). Той е много важен за вас и бебето, особено през първия триместър.
Ще имате нужда от поне 600 микрограма (mcg) фолиева киселина всеки ден, което може да бъде предизвикателство за постигане само с храни. Добавянето на бобови растения може да ви помогне.
Бобовите растения също са с много високо съдържание на фибри. Някои сортове също са с високо съдържание на желязо, магнезий и калий. Помислете за добавяне на бобови растения към вашата диета с ястия като хумус върху пълнозърнест тост, черен боб в тако салата или къри от леща.
3. Сладки картофи
Сладките картофи са не само вкусни, приготвени по хиляди начини, но също така са богати на бета каротин – растително съединение, което се превръща във витамин А в тялото ви. Той е от съществено значение за развитието на бебето, но не бива да се прекалява с консумацията на животинските му източници.
За щастие, сладките картофи са богат растителен източник на бета каротин и фибри. Фибрите ви държат сити по-дълго, стабилизират кръвната захар и подобряват здравето на храносмилането (което наистина може да помогне, ако се появи запек по време на бременност).
4. Сьомга
Сьомгата е богата на основни омега-3 мастни киселини, които имат множество ползи. Те се намират в големи количества в морските дарове и помагат за изграждането на мозъка и очите на вашето бебе. Може би са ви казвали да ограничите приема на морски дарове поради живака и други замърсители, открити в рибата с високо съдържание на живак? Все още можете да ядете мазна риба като сьомга, но ето консумацията на кои риби трябва да избягвате по време на бременност:
- риба меч
- акула
- кралска скумрия
- марлин
- едноок тон
Освен това сьомгата е един от малкото естествени източници на витамин D, който липсва на повечето от нас. Той е важен е за здравето на костите и имунната функция.
5. Яйца
Яйцата са много здравословна храна, тъй като съдържат по малко от почти всички хранителни вещества, от които се нуждаете. Едно голямо яйце съдържа около 80 калории, източник е на висококачествен протеин, мазнини и много витамини и минерали.
Яйцата са чудесен източник на холин – жизненоважно хранително вещество по време на бременност. Помага за предотвратяване на аномалии в развитието на мозъка и гръбначния стълб.
Едно цяло яйце съдържа приблизително 147 милиграма (mg) холин, което ще ви доближи до препоръчителния прием от 450 mg на ден по време на бременност.
6. Броколи и листни зеленчуци
Bроколите и листните зеленчуци като зеле и спанак, съдържат много от хранителните вещества, от които ще нуждаете, например фибри, витамин С, витамин К, витамин А, калций, желязо, фолат и калий.
Добавянето на порция зелени зеленчуци е ефективен начин и за предотвратяване на запека поради високото им съдържание на фибри.
12 супер полезни храни по време на бременност, II част