Важни факти за солта

Важни факти за солта

Диета с високо съдържание на сол (натрий) може да причини повишено кръвно налягане, което може да увеличи риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Високото кръвно налягане често няма симптоми и много хора, които имат високо кръвно налягане, не го знаят.

За съвети как да намалите солта, прочетете Как да понижим приема си на сол?

Колко сол да консумираме?

Възрастните не трябва да ядат повече от 6 грама сол на ден (2,4 грама натрий) – това е около 1 чаена лъжичка.

Деца на възраст:

1 до 3 години трябва да приемат не повече от 2 гр. сол на ден (0,8 гр. натрий)
4 до 6 години трябва да приемат не повече от 3 гр. сол на ден (1,2 гр. натрий)
7 до 10 години трябва да приемат не повече от 5 гр. сол на ден (2 гр. натрий)
11 и повече години трябва да приемат не повече от 6 гр. сол на ден (2,4 гр. натрий)

Бебетата не трябва да ядат много сол, тъй като бъбреците им не са напълно развити, за да я преработят.

Бебетата под 1 година трябва да приемат по-малко от 1 гр. сол на ден.

Ако бебето е кърмено, то ще получи необходимото количество минерали, включително натрий, от кърмата. Адаптираното мляко съдържа подобно количество минерали като майчиното мляко.

Не добавяйте сол към млякото или храната на вашето бебе и не използвайте кубчета бульон или сос в ястията за вашето бебе, тъй като те често имат високо съдържание на сол и бъбреците им не могат да се справят с това.

Помнете това, когато готвите за семейството, ако планирате да дадете същата храна на вашето бебе.

Избягвайте да давате на детето си солени храни като бекон, колбаси, крекери, чипс, готови ястия или храна за вкъщи, тъй като те често са с високо съдържание на сол.

Храната, произведена специално за бебета, трябва да отговаря на препоръчителните нива. Ако се съмнявате, винаги проверявайте етикетите на храните.

Проверете солта на етикетите
На етикетите на предварително опакованите храни трябва да пише колко сол съдържат. Внимавайте за съдържанието на сол в ежедневните храни, които купувате, и изберете опции с по-ниско съдържание на сол.

Колко сол съдържат различните храни?
Някои храни почти винаги са с високо съдържание на сол поради начина, по който са направени.

Други храни, като хляб и зърнени закуски, могат да допринесат с много сол за нашата диета. Това е така не защото тези храни непременно съдържат много сол, а защото ядем много от тях като количество.

Храни с високо съдържание на сол
Следните храни почти винаги са с високо съдържание на сол. За да намалите солта, яжте я по-рядко и по-малки количества:

  • аншоа
  • бекон
  • сирене
  • готови сосове
  • шунка
  • маслини
  • кисели краставички
  • скариди
  • колбаси
  • осолени ядки
  • соев сос
  • пушени меса и риби
  • бульон кубчета

Храни, които могат да бъдат с високо съдържание на сол
В следните храни съдържанието на сол може да варира значително между различните марки или разновидности. Това означава, че можете да намалите солта, като сравните марките и изберете тази, която е с по-ниско съдържание на сол. Етикетите за хранителни стойности могат да ви помогнат да направите това.

Тези храни включват:

  • хлебни продукти като кюфтета, гевреци и чабата
  • готови сосове за паста
  • чипс
  • пица
  • готови ястия
  • готови супи
  • сандвичи
  • колбаси
  • кетчуп, майонеза и др. сосове
  • зърнени закуски

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares