Макар че лятото е несравнимо по изобилие на плодове, зеленчуци и всякакви изкушения, есента също не му отстъпва много. Есенното разнообразие е огромно. Вижте нашите три вкусни рецепти със сезонни есенни продукти и ги пригответе у дома.
Ризото с бяло вино и орехи
Време за приготвяне – 1 час, продуктите са за приготвянето на 4 порции.
Необходимите продукти
- 3 средно големи глави цвекло
- 1/2 ч. ч. зехтин
- 1 средно голяма глава кромид лук
- 2 ч. ч. ориз
- 1/2 ч. ч. сухо бяло вино
- 6 ч. ч. пилешки бульон
- 4 с. л. масло
- 1/2 ч. ч. настъргано сирене пармезан
- 1/2 ч. ч. орехови ядки
Начин на приготвяне
Почистете цвеклото и го варете 30 минути, не повече, за да не стане меко. Трябва да остане хрупкаво. Нарежете го на кубчета.
Загрейте зехтина в тиган и прибавете ситно нарязания лук и червеното цвекло. Задушете ги за 10 минути.
Прибавете ориза да се запържи докато стане прозрачен.
Сипете виното и щом оризът го поеме, сипете една чаена чаша от бульона.
След като и бульонът попие, сипете на порции останалата част от него.
Когато оризът е почти готов, разбъркайте го с настърганото сирене пармезан и с маслото.
Преди да сервирате ризото, поръсете го с натрошени орехи.
Червени чушки, пълнени с патладжан и картофи
Време за приготвяне – 35 минути, продуктите са достатъчни за приготвянето на 4 порции.
Необходимите продукти
- 8 чушки
- 1 голям патладжан
- сол на вкус
- 3 картофа
- 1 домат
- 2-3 с. л. олио
- 1 ч. л. куркума
- 1 ч. л. кимион
- 1/2 ч. л. къри
- 1 глава кромид лук
- чили
- кориандър
- джинджифил на вкус
- 1/2 с. л. гарам масала (смес от индийски подправки)
Начин на приготвяне
Почистете семките от чушките.
Нарежете патладжана на кубчета и ги сложете за 20 минути в солена вода.
Обелете картофите и след това също ги нарежете на кубчета.
Загрейте олио в тиган и сложете куркумата, кимиона и кърито на прах за една секунда
Добавете картофите и ги запържете почти до готовност.
Сложете и лука, като предварително сте го наситнили запържили за минута.
Добавете и патладжана към картофите. Разбъркайте и пържете до омекване.
Преди да свалите от огъня добавете чилито, кориандъра, джинджифила на прах и малко гарам масала. Разбъркайте добре.
Напълнете чушките със сместа и всяка чушка покрийте с кръгче домат.
Посолете и сложете да се пече във фурна, предварително загрята на 220 градуса до готовност на чушките.
Желирано есенно изкушение с червено цвекло
Време за приготвяне – 4- минути, продуктите са достатъчни за приготвянето на 4 порции.
Необходимите продукти
- 1 голяма глава червено цвекло
- 6 яйца
- 2 моркова
- 150 гр. накълцани орехи
- 500 мл. течна готварска сметана
- 1 голяма кофичка заквасена сметана
- индийско орехче
- 1/2 ч. л. канела
- 3-4 стръка магданоз
- 4 пакетчета желатин
Начин на приготвяне
Разбийте заквасената сметана до гладка смес и добавете течната, за да се смесят добре.
Загрейте ги на котлона. Сложете и желатина във вода, за да набъбне.
Разтопете желатина и го добавете с разбъркване към сметаната.
Оставете сметаната да изстине и я разбърквайте с настърганите цвекло и моркови, накълцаните орехи, индийското орехче и канелата.
Сложете в овална купа. Пуснете вътре нарязани на четвъртинки сварени яйца.
Сложете тортата да престои в хладилник 5 часа.
Като извадите купата я сложете за кратко в съд с топла вода и я обърнете на поднос.
Украсете с настъргано варено яйце и стръкчета магданоз.