Kакво могат и какво не да ядат евреите?

Kакво могат и какво не да ядат евреите?

Храненето на евреите е подчинено на строги правила. Те са базирани на Тората – Свещеното писание. Там е описано точно какво е позволено и какво забранено да се яде от евреи. Истински вярващите евреи спазват всичко съвсем точно. Вижте кои са позволение и кои забранените храни за тях.

Агнешкото месо, месото от говеда и овце е разрешено, а свинското забранено, тъй като свинята яде всичко и това я прави мръсно животно, както и месото й. От месата забранени са още заешкото, конското и камилското.

Много специфично за еврейската кухня е, че тя изключва кръвта. Това се постига като животните се обезкървяват напълно при клането. То се прави по специален метод, така че трупът да бъде абсолютно почистен от всякаква кръв, преди да бъде предаден за готвене. Самото колене се извършва само от ортодоксални евреи, одобрени от равин.

Кои птици могат да ядат евреите? Могат домашни – гълъби, кокошки, гъски, патки, но само ако са обезкървени. Яденето на грабливи птици е забранено.

От рибите е разрешена консумацията само на риби с перка и люспи. Така от менюто им отпадат змиорките, акулите, есетрите, както и техния хайвер. По същата причина миди, раци и скариди също са сред забранените храни.

Всички змии, жаби, насекоми, прилепи и всякакви влечуги и охлюви са абсолютно забранени. Тяхната консумация е по-голямо табу дори и от свинското месо.

Никога не бива да се смесват в едно хранене месни и млечни продукти. Те дори трябва да се съхраняват в отделни хладилници. Трябва да има отделни прибори да яденето на млечни и да яденето на месни продукти и те  да се съхраняват на две различни места, както и да се мият в две отделни мивки или съдомиялни.

Плодовете и зеленчуците са изцяло позволени. Те могат да бъдат консумирани свободно по всяко време, да се смесват с всички останали видове храна. Единственото, за което трябва да се внимава при тях е да няма вътре в тях червей или насекомо, които евреинът да изяде заедно с плода или зеленчука. Така че те старателно ги проверяват.

Хлябът също е позволен по вся о време и с всякакви храни. Млечните добавки в него не са разрешени.

Алкохолът не е забранен за евреите. Те консумират вино, което произвеждат и съхраняват по определени правила, така че да се гарантира неговата чистота. На еврейския празник Пурим те дори да длъжни да пият доста вино.

В еврейските ресторанти правилата се спазват. Няма да ви се сервира ястие, което смесва месни с млечни продукти, например. Ястия, които отговарят на всички правила на еврейската кухня за позволено и забранено, могат да се купят и в местните супермаркети. Такива блюда се предлагат и по време на самолетен полет на пътниците.

Не е нужно да сте ортодоксален евреин, за да се насладите на нещо вкусно от тяхната кухня. Накъде по техните земи или у дома с подходящата рецепта.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares