3 есенни рецепти със сезонни продукти

3 есенни рецепти със сезонни продукти

Макар че лятото е несравнимо по изобилие на плодове, зеленчуци и всякакви изкушения, есента също не му отстъпва много. Есенното разнообразие е огромно. Вижте нашите три вкусни рецепти със сезонни есенни продукти и ги пригответе у дома.

Ризото с бяло вино и орехи

Време за приготвяне – 1 час, продуктите са за приготвянето на 4 порции.

Необходимите продукти

  • 3 средно големи глави цвекло
  • 1/2 ч. ч. зехтин
  • 1 средно голяма глава кромид лук
  • 2 ч. ч. ориз
  • 1/2 ч. ч. сухо бяло вино
  • 6 ч. ч. пилешки бульон
  • 4 с. л. масло
  • 1/2 ч. ч. настъргано сирене пармезан
  • 1/2 ч. ч. орехови ядки

Начин на приготвяне

Почистете цвеклото и го варете 30 минути, не повече, за да не стане меко. Трябва да остане хрупкаво. Нарежете го на кубчета.

Загрейте зехтина в тиган и прибавете ситно нарязания лук и червеното цвекло. Задушете ги за 10 минути.

Прибавете ориза да се запържи докато стане прозрачен.

Сипете виното и щом оризът го поеме, сипете една чаена чаша от бульона.

След като и бульонът попие, сипете на порции останалата част от него.

Когато оризът е почти готов, разбъркайте го с настърганото сирене пармезан и с маслото.

Преди да сервирате ризото, поръсете го с натрошени орехи.

Червени чушки, пълнени с патладжан и картофи

Време за приготвяне – 35 минути, продуктите са достатъчни за приготвянето на 4 порции.

Необходимите продукти

  • 8 чушки
  • 1 голям патладжан
  • сол на вкус
  • 3 картофа
  • 1 домат
  • 2-3 с. л. олио
  • 1 ч. л. куркума
  • 1 ч. л. кимион
  • 1/2 ч. л. къри
  • 1 глава кромид лук
  • чили
  • кориандър
  • джинджифил на вкус
  • 1/2 с. л. гарам масала (смес от индийски подправки)

Начин на приготвяне

Почистете семките от чушките.

Нарежете патладжана на кубчета и ги сложете за 20 минути в солена вода.

Обелете картофите и след това също ги нарежете на кубчета.

Загрейте олио в тиган и сложете куркумата, кимиона и кърито на прах за една секунда

Добавете картофите и ги запържете почти до готовност.

Сложете и лука, като предварително сте го наситнили запържили за минута.

Добавете и патладжана към картофите. Разбъркайте и пържете до омекване.

Преди да свалите от огъня добавете чилито, кориандъра, джинджифила на прах и малко гарам масала. Разбъркайте добре.

Напълнете чушките със сместа и всяка чушка покрийте с кръгче домат.

Посолете и сложете да се пече във фурна, предварително загрята на 220 градуса до готовност на чушките.

Желирано есенно изкушение с червено цвекло

Време за приготвяне – 4- минути, продуктите са достатъчни за приготвянето на 4 порции.

Необходимите продукти

  • 1 голяма глава червено цвекло
  • 6 яйца
  • 2 моркова
  • 150 гр. накълцани орехи
  • 500 мл. течна готварска сметана
  • 1 голяма кофичка заквасена сметана
  • индийско орехче
  • 1/2 ч. л. канела
  • 3-4 стръка магданоз
  • 4 пакетчета желатин

Начин на приготвяне

Разбийте заквасената сметана до гладка смес и добавете течната, за да се смесят добре.

Загрейте ги на котлона. Сложете и желатина във вода, за да набъбне.

Разтопете желатина и го добавете с разбъркване към сметаната.

Оставете сметаната да изстине и я разбърквайте с настърганите цвекло и моркови, накълцаните орехи, индийското орехче и канелата.

Сложете в овална купа. Пуснете вътре нарязани на четвъртинки сварени яйца.

Сложете тортата да престои в хладилник 5 часа.

Като извадите купата я сложете за кратко в съд с топла вода и я обърнете на поднос.

Украсете с настъргано варено яйце и стръкчета магданоз.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares