3 класически рецепти с вино

3 класически рецепти с вино

Виното не само подглася успешно на почти всяко хубаво ястие. То може да бъде и негова съставка. Изпробвайте нашите 3 класически рецепти с вино и ще се убедите сами!

Coq au Vin

3 класически рецепти с вино - coq au vin hero macro

Необходимите продукти:

  • 1 цяло пиле, нарязано на парчета;
  • 4 филийки бекон, нарязани на кубчета;
  • 225 грама гъби;
  • 2 моркова, обелени и нарязани;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • 2 чаши (480 ml) червено вино ;
  • 1 чаша (240 мл) пилешки бульон;
  • 2 супени лъжици (30 мл) доматено пюре;
  • 1 супена лъжица (15 ml) универсално брашно;
  • прясна мащерка;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

В голям тиган запържете бекона, докато стане хрупкав. Извадете го и оставете го настрана.

Овкусете парчетата пиле със сол и черен пипер, след което ги запържете в същия тиган с мазнината от бекона.

Добавете гъбите, морковите и чесъна в тигана. Гответе няколко минути, докато започнат да омекват.

В малка купа разбийте заедно виното, пилешкия бульон, доматеното пюре и брашното, докато се смесят добре. Изсипете сместа в тигана.

Добавете запържения бекон и прясната мащерка. Оставете да къкри без капак за около 1 час, или докато пилето се свари и омекне.

Сервирайте Coq au Vin с картофено пюре или хрупкав хляб.

Скариди с бяло вино

3 класически рецепти с вино - shrimpscampi thumb threebytwomediumat2x

Необходимите продукти:

  • 450 грама големи скариди, обелени и без жилки;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • 2 супени лъжици (30 грама) масло;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • 1 чаша (240 мл) бяло вино (като совиньон блан);
  • сок от 1 лимон;
  • пресен магданоз, нарязан.

Начин на приготвяне

Овкусете скаридите със сол и черен пипер. В голям тиган разтопете маслото на среден огън.

Добавете смления чесън в тигана и гответе за около 1 минута.

Увеличете топлината до средно висока и добавете скаридите в тигана. Гответе 2-3 минути, докато порозовеят и станат непрозрачни.

Извадете скаридите от тигана и ги оставете настрана.

В същия тиган налейте бялото вино и лимоновия сок.

Оставете виното и лимоновия сок да заврат за няколко минути, докато течността леко се сгъсти.

Добавете сварените скариди обратно в тигана към соса.

Гответе още една минута, за да загреете скаридите.

Поръсете с пресен магданоз и сервирайте скаридите с бяло вино и лимоново масло върху ориз или паста.

Ризото с червено вино

3 класически рецепти с вино - risotto al vino rosso

Необходимите продукти:

  • 1 ½ чаши (300 грама) ориз;
  • 4 чаши (960 мл) пилешки или зеленчуков бульон;
  • 1 чаша (240 мл) червено вино;
  • 1 глава лук, нарязана на ситно;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • 2 супени лъжици (30 грама) масло;
  • ½ чаша (50 грама) настърган пармезан;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • Пресен магданоз, нарязан (за гарнитура).

Начин на приготвяне

В средно голяма тенджера загрейте бульона на средно слаб огън и го дръжте топъл.

В отделна голяма тенджера разтопете маслото на среден огън.

Добавете нарязания лук и смлян чесън и гответе, докато лукът стане прозрачен.

Добавете ориза в тенджерата и разбъркайте.

Налейте червеното вино при непрекъснато бъркане, докато се поеме напълно.

Постепенно добавете и топлия бульон, около ½ чаша (120 ml) наведнъж, като разбърквате често и оставяте ориза да абсорбира течността, преди да добавите още.

Продължете този процес, докато оризът се сготви ал денте и стане кремообразен (около 20-25 минути).

Разбъркайте с настъргания пармезан и подправете със сол и черен пипер на вкус.

Свалете от котлона и оставете ризотото да почине няколко минути преди сервиране.

Гарнирайте с пресен магданоз и сервирайте като вкусна гарнитура.

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares