3 лесни рецепти с праз

3 лесни рецепти с праз

Праз е отглеждан още от времето на египетските фараони. Древните римляни също са си го хапвали с наслада. Празът не се гледа трудно, расте почти при всякакви климатични условия, не е скъп, а в същото време достатъчно хранителен, за да може от него да се приготвят основни ястия, с които да се нахрани цяло семейство.

Празът е и полезен за здравето. Той е отличен диуретик и стимулатор на бъбречната дейност. Има антибактериален и пречистващ кръвта ефект. Полезен е при затлъстяване, при подагра, камъни в бъбреците.

Когато купувате праз, избирайте здрави екземпляри, без признаци на увяхване, с чиста и плътна бяла част и свежи зелени листа.

Празът има 60,9 калории за 100 грама. Съдържа калций, манган, магнезий, калий, желязо, много витамин, фибри, множество аминокиселини.

Запознайте се с нашите три лесни и вкусни рецепти с праз.

Лещена супа с праз

Необходимите продукти

  • 2 стръка праз
  • 1 глава кромид лук
  • 100 гр. червена леща
  • 2 с. л. олио
  • 1 и 1/2 литър зеленчуков бульон
  • сол на вкус
  • пипер на вкус
  • лют червен пипер на вкус
  • индийско орехче
  • 1 с. л. балсамов оцет
  • 200 гр. сметана

За крутони

  • 2 с. л. масло
  • 2 филийки хляб

Начин на приготвяне

Измийте, почистете стръковете праз. Нарежете ги на колелца.

Измийте лещата и я накиснете във вода.

Загрейте олио и запържете лука в него.

Прибавете лещата и праза.

Сипете зеленчуковия бульон и оставете да се вари на котлона за 15 минути.

Прибавят се всички подправки.

Крутони

Отстранете коричките от филийките хляб. Нарежете ги на малки кубчета.

Запържете ги в маслото до зачервяване.

Прибавете крутоните в супата.

Пълнен праз

Необходимите продукти

  • 100 гр. кромид лук
  • 200 гр. моркови
  • 2 с. л. олио
  • 500 гр. свинско месо
  • 100 гр. ориз
  • сол на вкус
  • млян черен пипер на вкус
  • 1-2 стръка праз
  • 1 к. ч. заквасена сметана

Начин на приготвяне

Обелете и нарежете лука на ситно.

Измийте и настържете морковите.

Загрейте олио и запържете в тиган лука и морковите.

Месото трябва да се смели.

Задушете ориза в подсолена вода до полуготовност.

Смесете в купа получената кайма, оризът, кромидът и морковите.

Подправете с подправките по ваш вкус.

Измийте и почистете стръковете праз. Бялата част се нарязва на парчета с дължина по ваша преценка и се разделя на пластове, така че да се получат рулца.

Рулцата се напълват с месната плънка. Трябва да изглеждат като пурички.

Наредете рулцата в намаслена тавичка и ги залейте с разбитата сметана.

Запечете ги в умерена фурна за около 20 минути.

Запеканка с праз

Необходимите продукти

  • 500 гр. праз
  • 2 картофа
  • 500 гр. свинско месо
  • 3 яйца
  • 1 с. л. брашно
  • 3 скилидки чесън
  • млян бял пипер на вкус
  • сол на вкус
  • 20 гр. маргарин

Начин на приготвяне

Почистете и нарежете праза на ситно.

Сложете го в тенджера и го залейте с вряла вода. Оставете да престои 20 минути.

Сварете картофите, обелете ги и ги пасирайте на пюре.

Извадете празът от водата, отцедете го, сложете го в голяма купа и прибавете картофеното пюре.

Нарежете месото на хапки. Сложете го в купата при праза и пюрето. Добавете яйцата, брашното и скълцания чесън.

Разбъркайте и подправете с пипер и сол на вкус.

Прехвърлете сместа в намаслена тавичка. Изравнете я с лопатка и поръсете отгоре с бучици маргарин.

Пече се на 45 минути в умерена фурна или до готовност на ястието.

Приятен апетит! 

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares