Праз е отглеждан още от времето на египетските фараони. Древните римляни също са си го хапвали с наслада. Празът не се гледа трудно, расте почти при всякакви климатични условия, не е скъп, а в същото време достатъчно хранителен, за да може от него да се приготвят основни ястия, с които да се нахрани цяло семейство.
Празът е и полезен за здравето. Той е отличен диуретик и стимулатор на бъбречната дейност. Има антибактериален и пречистващ кръвта ефект. Полезен е при затлъстяване, при подагра, камъни в бъбреците.
Когато купувате праз, избирайте здрави екземпляри, без признаци на увяхване, с чиста и плътна бяла част и свежи зелени листа.
Празът има 60,9 калории за 100 грама. Съдържа калций, манган, магнезий, калий, желязо, много витамин, фибри, множество аминокиселини.
Запознайте се с нашите три лесни и вкусни рецепти с праз.
Лещена супа с праз
Необходимите продукти
- 2 стръка праз
- 1 глава кромид лук
- 100 гр. червена леща
- 2 с. л. олио
- 1 и 1/2 литър зеленчуков бульон
- сол на вкус
- пипер на вкус
- лют червен пипер на вкус
- индийско орехче
- 1 с. л. балсамов оцет
- 200 гр. сметана
За крутони
- 2 с. л. масло
- 2 филийки хляб
Начин на приготвяне
Измийте, почистете стръковете праз. Нарежете ги на колелца.
Измийте лещата и я накиснете във вода.
Загрейте олио и запържете лука в него.
Прибавете лещата и праза.
Сипете зеленчуковия бульон и оставете да се вари на котлона за 15 минути.
Прибавят се всички подправки.
Крутони
Отстранете коричките от филийките хляб. Нарежете ги на малки кубчета.
Запържете ги в маслото до зачервяване.
Прибавете крутоните в супата.
Пълнен праз
Необходимите продукти
- 100 гр. кромид лук
- 200 гр. моркови
- 2 с. л. олио
- 500 гр. свинско месо
- 100 гр. ориз
- сол на вкус
- млян черен пипер на вкус
- 1-2 стръка праз
- 1 к. ч. заквасена сметана
Начин на приготвяне
Обелете и нарежете лука на ситно.
Измийте и настържете морковите.
Загрейте олио и запържете в тиган лука и морковите.
Месото трябва да се смели.
Задушете ориза в подсолена вода до полуготовност.
Смесете в купа получената кайма, оризът, кромидът и морковите.
Подправете с подправките по ваш вкус.
Измийте и почистете стръковете праз. Бялата част се нарязва на парчета с дължина по ваша преценка и се разделя на пластове, така че да се получат рулца.
Рулцата се напълват с месната плънка. Трябва да изглеждат като пурички.
Наредете рулцата в намаслена тавичка и ги залейте с разбитата сметана.
Запечете ги в умерена фурна за около 20 минути.
Запеканка с праз
Необходимите продукти
- 500 гр. праз
- 2 картофа
- 500 гр. свинско месо
- 3 яйца
- 1 с. л. брашно
- 3 скилидки чесън
- млян бял пипер на вкус
- сол на вкус
- 20 гр. маргарин
Начин на приготвяне
Почистете и нарежете праза на ситно.
Сложете го в тенджера и го залейте с вряла вода. Оставете да престои 20 минути.
Сварете картофите, обелете ги и ги пасирайте на пюре.
Извадете празът от водата, отцедете го, сложете го в голяма купа и прибавете картофеното пюре.
Нарежете месото на хапки. Сложете го в купата при праза и пюрето. Добавете яйцата, брашното и скълцания чесън.
Разбъркайте и подправете с пипер и сол на вкус.
Прехвърлете сместа в намаслена тавичка. Изравнете я с лопатка и поръсете отгоре с бучици маргарин.
Пече се на 45 минути в умерена фурна или до готовност на ястието.
Приятен апетит!