Каква ще бъде храната на бъдещето?

Каква ще бъде храната на бъдещето?

Науката отдавна е доказала връзката между здравето и храненето. В наши храната е изследвана и позната в множество нейни аспекти. Лекарите и учените дават съвети как да се храним и тези съвети са базирани на сериозни данни и проучвания. Разполагаме с огромно разнообразие на храни и продукти през всеки сезон почти навсякъде по света. Все още обаче има много да се научи. Какво е бъдещето на храната и храненето? Как те ще се променят в годините напред? Нека видим някои прогнози.

Персонализирана диета

Макар че наистина могат да се кажат доста общовалидни принципи и препоръки, все пак от дадена храна един човек може да се чувства добре, а при друг да причини умора и отпадналост, гадене. Изобщо реакцията към дадена храна или даден начин на хранене може да бъде много индивидуална. Нашите гени се различават, това прави разлики в метаболизма и усвояването на храната. Също така всеки един човек има уникален чревен микробиом и вътрешна физиология на органите. Общоприетите положения и норми имат специфичен израз при всеки от нас.

През следващите десетилетия е възможно да се правят генетични тестове и въз основа на тях да се изготвя персонализирана диета, конкретно за специфичните нужди и особености на всеки един пациент. ДНК тестовете са ключът към персонализираното хранене. Според специалистите гените ни ще покажат точно какви храни, кога и в какви количества е добре да консумира конкретния човек.

По-малко калории

Към момента около 40 % от всички възрастни хора по света са с наднормено тегло или затлъстяване. Всички нации дебелеят прогресивно. Обработените храни, храненето с храни изключително богати на мазнини и захари са сред основните проблеми.

Едно от възможните решения в бъдещето е храната се произвежда с по-малко въглехидрати и мазнини. Хранителните технолози търсят решения, които да предоставят отново добър вкус, но за по-малко калории. Ако говорим за захарта и усещането за сладък вкус, вече се търсят алтернативи и на подсладителите, защото и те има своите недостатъци, например подуване и разстройство. Технолозите вече са успели да покрият инертни минерални частици със захар, като така увеличават контактната повърхност  с езика. Тоест същото усещане за сладост ще се постига с по-малко захар.

Изкуствено месо

Вече има такива предложения на пазара, но те ще се усъвършенстват. Предимствата на изкуственото месо са, че за неговото производство не са нужни животни, което е щадящо за природата и екологично за планетата. Произвежда се от пшеничен протеин, кокосово масло, картофен протеин и аромати. Има вид като истинско месо. Планира се производството на много подобни продукти в бъдеще.

Нови храни

Ядливи спрейове, протеинова вафла от алги, бира от отпадъчни води, сладолед, който не се топи от жегата, чипс  от медузи, олио от водорасли и други. Това най-вероятно ще присъства в менюто на хората след няколко десетилетия. Книгите с готварски рецепти в бъдещето ще имат странни съставки в рецептите. През 2016 г. учени от Международното общество по неврогастрономия показа на света меню с неизпробвани досега подправки, създадени за хора, които са изгубили усещанията си за вкус и мирис заради химиотерапия.

Има теория, според която в бъдеще ще си хапваме доста буболечки. Те съдържат много протеини и може би ще се превърнат във важна съставки в много храни за хора и животни.

Със сигурност храните и начинът ни хранене ще се променят в бъдеще заедно с напредъка на науката. Някои промени може би ще се наложат, тъй като екологичният отпечатък, който начинът ни хранене сега оставя върху планетата е твърде сериозен проблем.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares