3 рецепти със скумрия

3 рецепти със скумрия

Скумрията е обичана риба в нашата страна. Българите си я хапваме през всички сезони, приготвена по най-различни начини. Ето още три рецепти, които може да прибавите към вашия арсенал от вкусни ястия със скумрия.

Скумрия на скара с лимон и билки

Печенето на скара е един от най-простите и вкусни начини за приготвяне на скумрия.

Необходимите продукти:

  • 4 филета от скумрия;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • 1 лимон, нарязан;
  • 2 супени лъжици пресни билки (като мащерка, розмарин или магданоз);
  • зехтин.

Начин на приготвяне

Предварително загрейте грила до средно висока температура.

Овкусете филетата скумрия със сол и черен пипер от двете страни.

Намажете двете страни на филетата със зехтин.

Запечете филетата на грил за 4-5 минути от всяка страна или докато се изпекат.

Извадете филетата от скарата и ги поръсете с резени лимон и пресни билки.

Сервирайте веднага с гарнитура от салата или зеленчуци.

Тази рецепта е идеална за бърза и лесна вечеря, а лимонът и билките придават свеж и пикантен вкус на скумрията.

3 рецепти със скумрия - opt aboutcom coeus resources content migration simply recipes uploads 2017 07 2017 08 08 salmoncakes 7 4fcac82820484395ad40b7e86b6ee75b

Кюфтенца от скумрия с пикантна майонеза

Необходимите продукти:

  • 2 чаши варена скумрия, на парченца;
  • 1/2 чаша галета;
  • 1/4 чаша ситно нарязан лук;
  • 1/4 чаша ситно нарязана целина;
  • 1/4 чаша майонеза;
  • 1 яйце, разбито;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • зехтин за пържене.

За пикантната майонеза ще ви трябва:

  • 1/4 чаша майонеза;
  • 1 супена лъжица лют сос;
  • 1/2 чаена лъжичка пушен червен пипер.

Начин на приготвяне

В купа смесете заедно скумрията, галетата, лука, целината, майонезата, яйцето, солта и черния пипер, докато се смесят добре.

С ръце оформете от сместа малки банички.

Загрейте зехтина в тиган на средно висока температура.

Пържете баничките за 3-4 минути от всяка страна или докато станат златистокафяви и хрупкави.

В малка купа смесете заедно майонезата, лютия сос и пушения червен пипер, за да направите пикантната майонеза.

Сервирайте с пикантната майонеза отстрани.

Тази рецепта е идеална за лек обяд или като предястие за вечеря. Пикантната майонеза добавя щрих към сладкишите със скумрия, правейки ги още по-ароматни.

3 рецепти със скумрия - mackerel curry recipe card 1

Скумрия и зеленчуково къри

В тази рецепта има и доста зеленчуци и подправки.

Необходимите продукти:

  • 4 филета от скумрия;
  • 1 глава лук, наситнена;
  • 2 скилидки чесън, смлени;
  • 1 супена лъжица настърган джинджифил;
  • 2 супени лъжици къри на прах;
  • 1 чаена лъжичка смлян кимион;
  • 1 чаена лъжичка смлян кориандър;
  • 1/4 чаена лъжичка кайенски пипер;
  • 1 консерва домати на кубчета;
  • 1 чаша зеленчуков бульон;
  • 2 чаши нарязани зеленчуци (като моркови, картофи и чушки);
  • сол и черен пипер на вкус;
  • пресен кориандър за гарнитура.

Начин на приготвяне

Загрейте олио в голяма тенджера на средно висока температура. Добавете лука, чесъна и джинджифила и гответе, докато лукът омекне и стане полупрозрачен.

Добавете кърито на прах, кимиона, кориандъра и лютия червен пипер и гответе 1-2 минути, докато се появи аромат.

Добавете нарязаните на кубчета домати и зеленчуковия бульон и разбъркайте, за да се комбинират.

Добавете нарязаните зеленчуци и подправете със сол и черен пипер на вкус.

Оставете кърито да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри за 10-15 минути, докато зеленчуците омекнат.

Добавете филетата скумрия към кърито и внимателно разбъркайте, за да се покрият в соса.

Оставете да къкри още 5-10 минути, докато скумрията се свари.

Сервирайте кърито горещо, гарнирано с пресен кориандър и с гарнитура по избор, например ориз.

Тази рецепта е идеална за сгряващо и ароматно ястие, а скумрията добавя здравословна доза протеини и омега-3 мастни киселини към ястието. Може да се сервира с ориз или ароматен хляб, за да се попие от вкусния къри сос.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares