Сьомгата е отличен източник на висококачествен протеин, който е от съществено значение за изграждането и възстановяването на тъканите в тялото. Също така е богат на омега-3 мастни киселини, които са незаменими мастни киселини, които тялото не може да произведе само.
Доказано е, че омега-3 мастните киселини намаляват възпалението в тялото, което може да помогне за предпазване от хронични заболявания като сърдечни заболявания, рак и артрит.
Насладете се на нашите три лесни, ароматни, вкусни и бързи рецепти със риба сьомга. Те ще се превърнат в вашите любими ястия за обяд и вечеря, а дори и за вечеря с гости. Просто няма какво да се обърка!
Рецепта 1: Сьомга с лимонов пипер на скара
Необходимите продукти:
- 4 филета от сьомга;
- 1 супена лъжица зехтин;
- 1 супена лъжица подправка лимонов пипер;
- 1/2 чаена лъжичка сол;
- 1 лимон, нарязан;
- пресен магданоз, нарязан (за гарнитура).
Начин на приготвяне
Загрейте грила на средно висока температура.
Намажете двете страни на филетата сьомга със зехтин и ги овкусете с лимонов пипер и сол.
Поставете филетата от сьомга на скара с кожата надолу и печете за около 5 минути.
Внимателно обърнете филетата от сьомга с помощта на шпатула и гответе още 5 минути или до готовност.
Свалете сьомгата от скарата и гарнирайте с пресен магданоз и резени лимон преди сервиране.
Рецепта 2: Печена сьомга с чесън и билки
Необходимите продукти:
- 4 филета от сьомга;
- 2 супени лъжици зехтин;
- 3 скилидки чесън, смлени;
- 1 супена лъжица наситнен пресен магданоз;
- 1 супена лъжица наситнен пресен копър;
- сол и черен пипер на вкус;
- резенчета лимон (за сервиране).
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 250 градуса.
В малка купа смесете зехтина, смлян чесън, магданоз, копър, сол и черен пипер.
Поставете филетата от сьомга върху лист за печене, покрит с хартия за печене или алуминиево фолио.
Намажете с четка билковата смес филетата от сьомга, като се уверите, че са покрити равномерно.
Печете сьомгата за около 15 минути или до готовност.
Сервирайте сьомгата с резенчета лимон отстрани.
Рецепта 3: Супа от сьомга
Необходимите продукти:
- 1 супена лъжица олио;
- 1 глава лук, нарязана на кубчета;
- 2 скилидки чесън, смлени;
- 2 чаши нарязани на кубчета картофи;
- 1 кутия (450 грама) нарязани на кубчета домати, отцедени;
- 2 чаши пилешки или зеленчуков бульон;
- 1 чаша сметана;
- 1 килограм филе от сьомга, нарязано на парчета;
- сол и черен пипер на вкус;
- пресен магданоз, нарязан.
Начин на приготвяне
В голяма тенджера разтопете маслото на среден огън.
Добавете нарязания на кубчета лук и смлян чесън и гответе, докато лукът омекне и стане полупрозрачен, около 5 минути.
Добавете нарязаните на кубчета картофи, отцедените домати и пилешкия или зеленчуковия бульон в тенджерата. Оставете да заври, след това намалете котлона до минимум и оставете да къкри за 10-15 минути, или докато картофите омекнат.
С помощта на блендер пюрирайте супата, докато стане гладка и кремообразна.
Добавете сметана в тенджерата и разбъркайте, за да се комбинират.
Добавете парчетата сьомга в тенджерата и гответе за 5-7 минути или докато сьомгата се свари.
Подправете супата със сол и черен пипер на вкус.
Гарнирайте всяка купичка супа с пресен магданоз преди сервиране.