Всеки знае колко полезен е спанакът, но той може да бъде и много вкусен, приготвен по различни начини. Вижте нашите 3 предложения за супи със спанак, които със сигурност ще ви харесат.
Спаначена супа
Време за приготвяне – 30 минути. Продуктите са достатъчни за приготвянето на 4 порции.
Необходимите продукти
1 кг. снапак
2 глави кромид лук
1/4 ч. ч. настърган кашкавал
30 гр. маргарин
3/4 ч. ч. прясно мляко
3 с. л. брашно
2 ч. ч. пилешки бульон
Начин на приготвяне
Загрейте маргарина в тиган и прибавете чесъна и лука.
Прибавете и брашното и разбъркайте.
Свалете от котлона и долейте бульона и прясното мляко. Разбийте добре и върнете на котлона да заври леко.
Нарежете спанака и го оставете да заври 5 минути в друга тенджера.
Пасирайте супата с блендер.
Прибавете кашкавала след като я затоплите, като внимавате да не заври.
Спаначена супа с кюфтенца
Време за приготвяне – 30 минути. Продуктите са достатъчни за приготвянето на 4 порции.
Необходимите продукти
- 500 гр. спанак
- 250 гр. телешка кайма
- 1 ч. ч. галета или стар натрошен хляб
- 1 голям картоф
- 1 глава кромид лук
- 1 скилидка чесън
- 1/2 ч. ч. настърган кашкавал
- 1 жълтък
- 1 литър пилешки бульон
- 7 с. л. олио
- 2 с. л. риган
Начин на приготвяне
Смесвате каймата, ригана и жълтъка и оформяте малки кюфтенца.
В подходящ съд сипвате 60 мл. олио и запържвате кюфтетата на среден огън.
Нарежете лука и чесъна и ги сложете в останалото загрято олио.
Задушете ги 2-3 минути и после прибавете предварително нарязания картоф.
Задушавайте още 5 минути.
Добавете бульона от пиле и варете още 10 минути.
Сложете почистения, нарязан и попарен спанак и продължете да варите.
След 5 минути пасирайте всичко с блендер.
Към получената смес прибавете кюфтетата и ги оставете леко да заврат.
Преди да сервирате поръсете супата с настъргания кашкавал.
Супа с картофи, наденица и спанак
Време за приготвяне – 40 минути. Продуктите са достатъчни за приготвянето на 4 порции.
Необходимите продукти
- 200 гр. наденица
- 500 гр. спанак
- 5 средни картофа
- 1 глава кромид лук
- 2 скилидки чесън
- 1 с. л. олио
- 1 и 1/2 пилешки бульон
Начин на приготвяне
Нарежете наденицата на парчета с дължина 5 см, след което ги попарете и сложете върху кухненска хавлия.
Нарежете картофите на малки кубчета.
Загрейте олиото на тих огън и прибавете нарязаните предварително кромид лук и чесън.
Задушете ги и после добавете пилешкия бульон и картофите.
Похлупете и варете докато омекнат картофите.
Почистете, попарете и нарежете спанака.
Сложете го в супата заедно с наденицата.
Варете докато супата се сгъсти.
Приятен апетит!